Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρέμβαση Κεντρικών Τραπεζών για την παγκόσμια οικονομία

tags :
Παρέμβαση  Κεντρικών Τραπεζών για την παγκόσμια οικονομία
Τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερέβαλε εαυτώ και προχώρησε στο ζητούμενο των τελευταίων μηνών. Στην παρέμβαση της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων των ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη μαραθώνια (16 ώρες!) διαβούλευση της Κυριακής. ..
Με πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ακριβή μορφή της βοήθειας που θα παράσχει στα αδύναμα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζ. Κ. Τρισέ άλλαξε άρδην τη στάση του από τις ανακοινώσεις της περασμένης Πέμπτης, γνωστοποιώντας την πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράζει ιδιωτικό και δημόσιο χρέος στη δευτερεύουσα αγορά.
Έτσι η ΕΚΤ ακολούθησε το μοντέλο στο οποίο είχε καταφύγει πριν από δύο χρόνια περίπου η Federal Reserve, αγοράζοντας κυρίως τα ομόλογα που γίνονται στόχος κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ η Κεντρική Τράπεζα είχε διαθέσει τρισεκατομμύρια δολαρίων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς και ν' αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία της.
Εν τω μεταξύ η Fed ανακοίνωσε την επανέναρξη των προσωρινών πράξεων ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω συμφωνιών συναλλαγματικών συναλλαγών (swap) με άλλες κεντρικές τράπεζες, ώστε να αποσοβήσει κάθε κίνδυνο αποσταθεροποίησης των αγορών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΚΤ η οποία όπως ανακοίνωσε θα ενεργοποιήσει, σε συνεργασία με άλλες κεντρικές τράπεζες, τις προσωρινές γραμμές ανταλλαγής ρευστότητας με την Federal Reserve και θα ξεκινήσει παρεμβάσεις για την παροχή ρευστότητας σε δολάρια διάρκειας 7 και 84 ημερών.
Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Bank of China, η οποία την Παρασκευή και τη Δευτέρα ανακοίνωσε τη μετάγγιση 2 τρις γεν (16,7 δισ. ευρώ) στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανήσυχες αγορές για την αστάθεια που επικρατεί στην Ευρωζώνη.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης