Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με 11 παρεμβάσεις οι τράπεζες θωρακίζουν τους ισολογισμούς τους έναντι της ύφεσης

  Με 11 παρεμβάσεις οι τράπεζες θωρακίζουν τους ισολογισμούς τους έναντι της ύφεσης
Στρατηγικές πρωτοβουλίες που ως στόχο θα έχουν να θωρακίσουν τις τράπεζες και να αναχαιτίσουν την κρίση λαμβάνουν οι διοικήσεις συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας. ..
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες με 11 παρεμβάσεις οι τράπεζες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα να στηρίξουν την προφανώς δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής και με αυτή την άποψη συντάσσονται τα περισσότερα τραπεζικά στελέχη.
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες όμως των τραπεζών;
Για να στηρίξουν την οικονομία πρωτίστως οι τράπεζες πρέπει να είναι ισχυρές. Μια ανίσχυρη ή αποδυναμωμένη τράπεζα δεν μπορεί να βοηθήσει την οικονομία. Οι τράπεζες δεν πρέπει να γίνουν μέρος του προβλήματος αναφέρει στέλεχος της τράπεζας  Πειραιώς.
1)Ρευστότητα ύψους 100 δις ευρώ  
Έχουν δανεισθεί 70 δις ευρώ από την ΕΚΤ, δανείσθηκαν άλλα 10 δις ευρώ άρα συνολικά 20 δις ευρώ από το πακέτο της στήριξης των τραπεζών του νόμου των 28 δις ευρώ ενώ θα χρησιμοποιήσουν και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους έως και 15 δις ευρώ.
2)Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια 23 δις ευρώ
Σε άλλες χώρες που είχαν βρεθεί σε σχετικά παρόμοια κατάσταση με την ελληνική οικονομία το τραπεζικό σύστημα είχε τρωθεί σημαντικά. Στην Ελλάδα οι τράπεζες με τις αυξήσεις του 2009 και με τις συντηρητικές κινήσεις τους κατάφερνα να διαθέτουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ 10% και 12,7% και ορισμένες μικρές έως 15%.
Συνολικά τα κεφάλαια των μεγαλύτερων τραπεζών φθάνουν τα 23 δις ευρώ όταν η κεφαλαιοποίηση κινείται πέριξ των 18 δις άρα αποτιμώνται χαμηλότερα από τα κεφάλαια τους.
3)Διαχείριση ομολόγων 46 δις ευρώ
Τα χαρτοφυλάκια ομολόγων δημιούργησαν  προβλήματα στις τράπεζες. Έφθασαν να εμφανίζουν συνολική λογιστική υποαξία 4,5 με 5 δις ευρώ.
Οι τράπεζες πάγωσαν την επέκταση των χαρτοφυλακίων τους μετέφεραν μέσω αναδιάρθρωσης σε χαρτοφυλάκια που δεν αποτιμούν επί καθημερινής βάσεως τις αξίες και αποτιμήσεις και κατά βάση έχουν περιορίσει τα εμπορικά χαρτοφυλάκια ώστε να μην επηρεάζονται τα αποτελέσματα.
4)Δάνεια στα 8 -10 δις οι εκταμιεύσεις
Άλλο εκταμίευση και άλλο αύξηση δανείων.
Εκταμίευση σημαίνει νέο δάνειο αύξηση δανείων σημαίνει νέα δάνεια μείον αποπληρωμένες των παλαιών μέσω των δόσεων.
Οι τράπεζες εκταμίευσαν 8 με 10  δις ευρώ στο α΄ τρίμηνο με έμφαση επιχειρηματικά , στεγαστικά και βεβαίως αναχρηματοδοτήσεις
5)Σταθεροποιήθηκε η εκροή καταθέσεων στα 11-12 δις ευρώ
Συνολικά από το σύστημα έφυγαν 11-12 δις ευρώ.
Η κορύφωση της κρίσης στις καταθέσεις ήταν στις 27 Απριλίου τότε που όντως κινδύνευσε το τραπεζικό σύστημα.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν αλλά σε βαθμό που δεν οδηγούν σε αδιέξοδο τις τράπεζες.
Τώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.
6)Κέρδη το μεγάλο ερωτηματικό; Κέρδη ή ζημίες;
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Οι τράπεζες θέλουν να εμφανίσουν κέρδη αλλά οι ζημίες πιέζουν. Στο α΄ τρίμηνο η κατάσταση δεν θα είναι ενδεικτική στο β΄ τρίμηνο δίνουν βαρύτητα οι τράπεζες.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών πάντως δεν θα είναι καλά.
Ολοκληρώνοντας την θωράκιση οι τράπεζες θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο των πιο ενεργών πρωτοβουλιών.  


Οι νέες πρωτοβουλίες

7)Έλεγχος στα NPLs που θα φθάσουν τα 22 δις
Οι τράπεζες ακολουθούν πολύ αυστηρή πολιτική, ανησυχούν για την ανεργία που γεννά προβληματικά δάνεια αλλά έχουν καταφέρει να ελέγξουν σε κάποιο βαθμό το φαινόμενο. Στο α΄ τρίμηνο θα υπάρξει σταθεροποίηση.
8)Σχεδιάζουν νέες εκδόσεις έως 6-7 δις ευρώ
Ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης Marfin 200 εκατ, έκδοση καλυμμένων ομολόγων έως 5 δις ευρώ αποτελούν μέρος των κινήσεων των τραπεζών.
Εθνική,Alpha, Eurobank σχεδιάζουν καλυμμένες ομολογίες έως 6-7 δις ευρώ.
9)Στόχος η ψυχολογία
Ποντάροντας στην σταθερότητα του συστήματος θα επιδιώξουν οι διοικήσεις με πρωτοβουλίες που θα λάβουν σε διάφορες δραστηριότητες να καταδείξουν ότι επιδιώκουν την ανάπτυξη και στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ετοιμάζουν ανακοινώσεις προσεχώς στο μέτωπο αυτό.
10)Θα ξεκινήσουν ενημέρωση στους διεθνείς οίκους
Θα ξεκινήσουν ενημέρωση στους διεθνείς οίκους με στόχο να μεταβάλλουν την ψυχολογία και να περάσουν το μήνυμα της σταθερότητας.
11)Θα στηρίξουν τις θυγατρικές στο εξωτερικό
Οι θυγατρικές έδειξαν ότι έχουν μεγάλες αντοχές και οι τράπεζες θα της στηρίξουν ενεργά στηρίζοντας έτσι και τις επιχειρήσεις πάνω από 4500 που δραστηριοποιούνται στα βαλκάνια.
Από τα Βαλκάνια αναμένουν κέρδη μαζί με την Τουρκία 600 εκατ ευρώ το 2010.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης