Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Καλυμμένες ομολογίες στο επίκεντρο η Eurobank άντλησε 650 εκατ και η Εθνική θα αντλήσει 2,5 έως 5 δισ ευρώ

 Καλυμμένες ομολογίες στο επίκεντρο η Eurobank άντλησε  650 εκατ  και  η Εθνική θα αντλήσει 2,5 έως 5 δισ ευρώ
Σε εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες με στόχο να δημιουργήσουν μηχανισμούς άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Θα πρέπει να σημειωθεί η Eurobank δίνει πάντα πρώτη το στίγμα σε ανάλογες εκδόσεις και δείχνει το βαθμό ετοιμότητας της τράπεζας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και προφανώς είναι η πρώτη για μια ακόμη φορά που προχωράει σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών. Σημειώνεται ότι οι εκδόσεις αυτές δεν απευθύνονται στην αγορά αλλά χρησιμοποιούνται ως εγγύηση στην ΕΚΤ για ρευστότητα...
Η έκδοση της Eurobank που ολοκληρώθηκε χθες έχει διάρκεια  ενός έτους με δυνατότητα παράτασης ενός έτους και επιτόκιο, το επιτόκιο Euribor 1μηνός πλέον περιθωρίου 250 μ.β.
Το συγκεκριμένο ομόλογο έχει ως κάλυμμα απαιτήσεις της Τράπεζας από στεγαστικά δάνεια ιδιωτών σε ευρώ και σε ελβετικά φράγκα.
Το καλυμμένο ομόλογο των 650 εκατ. ευρώ εντάσσεται σε πρόγραμμα, που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank EFG στις 24 Μαρτίου 2010 και σύμφωνα με το οποίο η Eurobank  θα μπορεί, κατά την κρίση της, να εκδώσει καλυμμένα ομόλογα μέχρι του ποσού των 3 δις ευρώ, αξιοποιώντας στοιχεία ενεργητικού της. Σημειώνεται ότι στις 26.04.2010 εκδόθηκε η πρώτη σειρά ύψους 650 εκατ. ευρώ και επομένως οι συνολικές εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Στα 2,5-5 δις ευρώ έκδοση ομολογίας από Εθνική

Στην έκδοση καλυμμένης ομολογίας ύψους από 2,5 έως 5 δις ευρώ προχωράει η Εθνική τράπεζα αφενός για να χρησιμοποιήσει στοιχεία ενεργητικού ως εγγύηση στην ΕΚΤ αφετέρου για να καλύψει τυχόν ανοίγματα με το Τίτλος το δάνειο που κατέχει στα χαρτοφυλάκια της η Εθνική από το swaps της Goldman Sachs.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι η τράπεζα θα ήθελε να  «κλείσει το κεφάλαιο» τίτλος δηλαδή το παλιό swaps με την Goldman Sachs όταν λέμε κλείσει δεν εννοούμε αποπληρωμή καθώς είναι δάνειο μαρκάς διάρκειας αλλά να καλύψει ορισμένες ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δανείου.
Πάντως ο βασικός στρατηγικός λόγος της νεάς καλυμμένης ομολογίας της Εθνικής είναι η ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης