Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Reverse split εισημένων εταιρειών: Σε ποιες μετοχές έφερε την ανάσταση και σε ποιες τη σταύρωση

Reverse split εισημένων εταιρειών: Σε ποιες μετοχές έφερε την ανάσταση και σε ποιες τη σταύρωση
Η σύγκριση της πορείας των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό με εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης μετά τη μείωση του αριθμού των μετοχών
Η σύμπτυξη μετοχών στο ΧΑ στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει μεταφραστεί με απώλεια εμπορευσιμότητας, ειδικά για εκείνες τις περιπτώσεις που ο αριθμός των μετοχών μειωνόταν σημαντικά.
Βέβαια υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που το reverse split ήταν απαραίτητο γιατί ο αριθμός των μετοχών είχε φτάσει σε αστρονομικά νούμερα.
Πρόσφατες περιπτώσεις εταιρειών δείχνουν πως για κάποιες εταιρείες η μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών όχι μόνο δεν άλλαξε την εμπορευσιμότητα αλλά έφερε και σημαντική άνοδο στη μετοχή.
Άλλες πάλι περιπτώσεις η μείωση του αριθμού των μετοχών απλά έδωσε τη δυνατότητα στους πωλητές να συνεχίσουν να πουλάνε από υψηλότερα επίπεδα.
Δύο περιπτώσεις μετοχών «βάζουν τα γυαλιά» στις μεγάλες του ΧΑ , ήτοι στις τράπεζες.
Τα reverse split των μετοχών των τραπεζών μόνο στα πινακίδια των μετόχων φάνηκαν αφού μείωσαν αισθητά τον αριθμό των μετοχών (έως και 100 φορές).
Οι κάτοχοι μετοχών έχασαν τα πάντα αφού η πτώση των τραπεζικών μετοχών ανέρχεται στο 98%.
Την ίδια ώρα δύο μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων και η AS Company «σκαρφάλωσαν» σε υψηλότερα επίπεδα, μετά τα reverse split που έκαναν.
Υπάρχει και μία περίπτωση που δεν καταγράφθηκε αλλαγή στην πορεία της μετοχής (Alpha Trust Ανδρομέδα).
Η ΕΛΒΕ για κάθε 4 παλιές μετοχές έδωσε 1 νέα τον Ιούλιο του 2016.
Ο αριθμός των μετοχών από 13,2 εκατ. τεμάχια μειώθηκε στα 3,3 εκατ. τεμάχια, αλλά κάποιος μπορεί να πει πως εσχάτως η μετοχή έχει καλύτερη εμπορευσιμότητα.
Σπάνια βέβαια πραγματοποιούσε μεγάλους όγκους, αλλά το τελευταίο διάστημα ο βασικός μέτοχος έχει αγοράσει πολλές μετοχές αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό του.
Ο τίτλος από τα 1,70 ευρώ περίπου (μετά το reverse split) έχει πάει στα 2,20 ευρώ, ενώ πριν μερικούς μήνες επέστρεψε 0,24 ευρώ ανά μετοχή.
Η AS Company που και πριν τo reverse split είχε περιορισμένη εμπορευσιμότητα και το ίδιο συμβαίνει και μετά (1 νέα για κάθε 2 παλιές τον Ιούλιο του 2016).
Το τελευταίο διάστημα πάντως έχει βελτιωθεί η συμπεριφορά της και πρόσφατα κατέγραψε ράλι λόγω εξαιρετικών αποτελεσμάτων.
Από τα 0,60 ευρώ που ήταν η τιμή μετά το reverse split βρίσκεται τώρα στα 1,20 ευρώ ήτοι άνοδος 100% και πάλι είναι εξαιρετικά φθηνή με βάση τον ισολογισμό της.
Η Alpha Trust Ανδρομέδα πριν από 5 χρόνια έδωσε μία νέα για κάθε 10 παλιές και μείωσε σημαντικά τον αριθμό των μετοχών της.
Η συνένωση των μετοχών δεν έφερε αλλαγές στο σκηνικό και η μετοχή βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
Βέβαια ο αριθμός των μετοχών περιορίστηκε δραματικά και ανέρχεται μόλις σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια.
Η εμπορευσιμότητα είναι πολύ μικρή και η μετοχή φθηνή συγκρινόμενη με την εσωτερική αξία της.
Ίσως η εμπορευσιμότητα να ήταν διαφορετική αν είχε πετύχει η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που είχε ανακοινωθεί αλλά που τελικά καλύφθηκε ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Στον αντίποδα στο τέλος του 2015 οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου πραγματοποίησαν reverse split (με αύξηση κεφαλαίου) και ακολούθησε σημαντική πτώση.
Η Alpha Bank υπενθυμίζεται πως έδωσε μία νέα για κάθε 50 παλιές, η Eurobank μία νέα για κάθε 100 παλιές, η Πειραιώς 1 νέα για κάθε 100 παλιές και η Εθνική μία νέα για κάθε 100 παλιές.
Με βάση την τιμή που έχουν οι μετοχές τώρα στο ταμπλό σε συνδυασμό με τον συνολικό αριθμό των μετοχών που για κάποιες ξεπερνά τα 8 δισ. τεμάχια το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως χρειάζεται κι άλλο reverse split το οποίο δε θα μείωνε αισθητά τον αριθμό των μετοχών ούτε θα περιόριζε την εμπορευσιμότητα.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης