Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι υπερδανεισμένες του ΧΑ και ο κίνδυνος να έχουν κι άλλες εισηγμένες την… τύχη της Άλφα Γκρίσιν

Οι υπερδανεισμένες του ΧΑ και ο κίνδυνος να έχουν κι άλλες εισηγμένες την… τύχη της Άλφα Γκρίσιν
Η Άλφα Γκρίσιν από τη μία έλεγε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και από την άλλη ότι ετοιμάζει μεγάλα έργα που απαιτούσαν κεφάλαια που προφανώς δεν είχε
Η πρόσφατη αναστολή διαπραγμάτευσης της Άλφα Γκρίσιν, καθώς η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, επαναφέρει στο τραπέζι την ανάγκη αναζήτησης μετοχών με βάση τα θεμελιώδη.
Δυστυχώς, δεκάδες εταιρείες του ΧΑ είναι υπερδανεισμένες και βάσει λογιστικών καταστάσεων είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσουν να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους, εκτός και αν οι βασικοί μέτοχοι αποφασίσουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η μείωση των δανείων προκειμένου να μειωθούν οι τόκοι και άρα να βελτιωθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δεκάδων φθηνών και νοικοκυρεμένων εταιρειών έναντι εκείνων που έχουν υψηλά δάνεια, αρνητική καθαρή θέση ή οριακά θετική και αβέβαιες προοπτικές.
Η κατηγορία της επιτήρησης αποτελεί καμπανάκι, αλλά πολλές φορές και οι ίδιες οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για το τι πρόκειται να κάνουν προκειμένου να βγουν από την επιτήρηση, δημιουργούν προσδοκίες εκεί που δεν υπάρχουν.
Η αλήθεια είναι πως πολλές μπήκαν στην επιτήρηση, αλλά ελάχιστες βγήκαν.
Και αυτό γιατί προβλήματα όπως αρνητική καθαρή θέση, ζημιές μεγαλύτερες από το 30% των ιδίων κεφαλαίων, ή σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι δύσκολο να επιλυθούν.
Η Άλφα Γκρίσιν είχε μεγάλα προβλήματα εδώ και χρόνια.
Από τη μία έλεγε η εταιρεία πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και από την άλλη ότι ετοιμάζει μεγάλα έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεκάδων μεγαβάτ που απαιτούσαν κεφάλαια τα οποία προφανώς δεν είχε.
Όμως αυτές οι ανακοινώσεις δημοσιεύονταν κάθε χρόνο τα τελευταία 4-5 έτη χωρίς κάποιος αρμόδιος να ρωτήσει πως γίνεται να προγραμματίζεις επενδύσεις όταν δεν μπορείς να αναχρηματοδοτήσεις δάνεια.
Με βάση της λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου, αφού ακόμα δεν έχουν δημοσιεύσει όλες οι εισηγμένες χρήση 2016 και όπως έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία η Beta Χρηματιστηριακή, 32 εταιρείες λειτουργούν με αρνητικά ίδια κεφάλαια και καθαρό δανεισμό αρκετά υψηλό.
Η Άλφα Γκρίσιν είχε αρνητική θέση 10,3 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 33,1 εκατ. ευρώ και υπάρχουν εταιρείες με πολύ χειρότερη σχέση.
Η ΑΝΕΚ είχε αρνητική θέση 22 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 286 εκατ. ευρώ.
Η Σφακιανάκης -78 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 292 εκατ. ευρώ.
Η Frigoglass -98,5 εκατ. ευρώ καθαρή θέση και καθαρό δανεισμό 319 εκατ. ευρώ.
Η Lavipharm με καθαρή θέση -25 εκατ. ευρώ είχε καθαρό δανεισμό 71,5 εκατ. ευρώ και η Forthnet -174 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό 331 εκατ. ευρώ.
Από τις εισηγμένες τώρα με θετική καθαρή θέση η Σελόντα είχε τη χειρότερη σχέση καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια και συγκεκριμένα ο δείκτης ήταν στις 50 φορές.
Η Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας είχαν 25 φορές μεγαλύτερο δανεισμό από την καθαρή θέση, η Μπήτρος 11,38 φορές, η Δάιος 9,5 φορές, η ΚΡΕΚΑ 7,4 φορές, η Creta Farms 7,2 φορές, η Χαλκόρ 5,88 φορές και η Χατζηκρανιώτη 5,2 φορές.
Στον αντίποδα οριακά πάνω από 0,1 φορές, ήτοι εξαιρετικά μικρό δανεισμό σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια έχουν η Καράτη, Ελτράκ, Χαϊδεμένος, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Πετρόπουλος, Κλουκίνας, Inform Lykos, ΜLS, Folli Follie, Τεχνική Ολυμπιακή και αρνητική σχέση (ταμειακά διαθέσιμα υψηλότερα των δανείων) έχουν η ΕΛΒΕ, Flexopack, AS Company, ΓΕΚΕ, Nexans, Πλαίσιο, Κυριακίδης, ΕΥΔΑΠ, Κανάκης, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ, Jumbo και αρκετές ακόμα.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης