Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι φθηνές και οι ακριβές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βάσει των αποτελεσμάτων 2016

Οι φθηνές και οι ακριβές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βάσει των αποτελεσμάτων 2016
Τα ΕΛΠΕ είναι η φθηνότερη εισηγμένη του FTSE 25 και ακολουθεί η Motor Oil και μετά η Folli Follie
Με ελκυστικό P/E διαπραγματεύονται συγκεκριμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (πλην των τραπεζών) και τα κέρδη που δημοσίευσαν τις κάνουν ήδη να ξεχωρίζουν.
Μάλιστα παρά το ράλι που έχουν καταγράψει κάποιες, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με ελκυστικούς όρους.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως έτσι εξηγείται και το γεγονός πως αν και κάποιες μετοχές έχουν καταγράψει τεράστια άνοδο δεν υποχωρούν, αφού οι επενδυτές δεν έχουν που να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.
Ουσιαστικά αυτό που λένε είναι πως κάποιοι επενδυτές που επενδύουν αποκλειστικά στην υψηλή κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν ποντάρουν σε αυτές παρά τις μεγάλες υπεραξίες αφού δεν έχουν άλλες επιλογές.
Επιπλέον παίρνουν καλό μέρισμα και αν βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιωθούν και τα αποτελέσματα το 2017 άρα οι μετοχές θα παραμείνουν φθηνές.
Η Motor Oil για παράδειγμα αν και πριν από 52 εβδομάδες ήταν κάτω από τα 10 ευρώ και σήμερα προσεγγίζει τα 16 ευρώ διαπραγματεύεται με P/E κάτω από 6 φορές.
Τα ΕΛΠΕ έχουν τον πιο ελκυστικό πολλαπλασιαστή κερδών και είναι οριακά κάτω από 5 φορές χωρίς η μετοχή να έχει κάνει το αντίστοιχο ράλι της Motor Oil.
Τα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Folli Follie την κατατάσσουν πλέον μεταξύ των φθηνότερων blue chips.
Η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e κάτω από 6 φορές, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο καθαρός δανεισμός είναι λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ και η εισηγμένη αποτιμάται ελκυστικά και σε σύγκριση με την καθαρή θέση.
Η ΜΕΤΚΑ επίσης είναι ελκυστικό αλλά πρόκειται να συγχωνευτεί με την Μυτιληναίος και επομένως θα αλλάξει ο όμιλος.
Με βάση τα κέρδη του 2016 το p/e είναι στις 6,8 φορές.
Επιστροφή στην κερδοφορία και μάλιστα στην υψηλή κερδοφορία καταγράφεται στον ετήσιο ισολογισμό της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με αποτέλεσμα η μετοχή παρά τη σημαντική άνοδο που έχει καταγράψει τους προηγούμενους μήνες να διαπραγματεύεται με χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών (8 φορές).
Η μετοχή αρχές Φεβρουαρίου 2016 ήταν στα 1,15 ευρώ και σήμερα είναι στα 2,86 ευρώ που είναι υψηλά 2,5 ετών περίπου.
Η ΔΕΗ γύρισε στην κερδοφορία και έχει πλέον p/e 12,2 φορές.
Το τελευταίο διάστημα λόγω πώλησης ΑΔΜΗΕ, ομολογιακού κ.α. η μετοχή έχει αλλάξει συμπεριφορά και καταγράφει σημαντική άνοδο.
Ωστόσο, εξακολουθούν να προβληματίζουν οι υψηλές υποχρεώσεις της επιχείρησης, η επικείμενη απώλεια πελατών, οι επισφάλειες κ.α.
Η Τιτάν έχει p/e 15,6 φορές και η μετοχή έχει επίσης καταγράψει μεγάλο ράλι.
Μεγάλη είναι και η αύξηση των κερδών συγκριτικά με το 2015 και οι αναλυτές είναι θετικοί για τη συνέχεια.
Η Τέρνα Ενεργειακή έχει p/e περίπου 16,5 φορές, ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση των συνολικών υποχρεώσεων και η σχέση ξένα/ίδια είναι λίγο κάτω από 3 φορές.
Η Aegean μείωσε τα κέρδη της και έχει p/e 16,5 φορές αλλά λόγω εκτιμήσεων για το 2017 η μετοχή βρίσκεται σε καλά επίπεδα τιμών.
Ο ΟΠΑΠ έχει χρυσώσει με τα μερίσματα τους μετόχους του και η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 17 φορές το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαμηλό.
Με p/e πάνω από 20 φορές διαπραγματεύεται η Σαράντης και η Μυτιληναίος.
Η Jumbo είναι στις 24 φορές αλλά πρόκειται για αποτελέσματα εξαμήνου, άρα θα πρέπει να περιμένουμε τα ετήσια αποτελέσματα.
Υψηλό P/E διαθέτει η Coca Cola αλλά αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη για την άνοδο της μετοχής η οποία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.
Υψηλό p/e έχει και ο ΟΤΕ όπως και η Grivalia.
Ακριβή θεωρείται σε όρου p/e η μετοχή του ΟΛΠ και ακόμα ακριβότερη η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία στις δύο τελευταίες χρήσεις λόγω της δραματικής υποχώρησης του τζίρου έχει δει τα κέρδη της να συρρικνώνονται αισθητά και παράλληλα λόγω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου να μειώνονται και τα ταμειακά διαθέσιμα.
Ζημιές εμφάνισαν Lamda Dev. και Viohalco και άρα δεν γίνεται λόγος για p/e.
Από τα αποτελέσματα του FTSE 25 λείπουν αυτά των τραπεζών και της Ελλάκτωρ, η οποία μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε αναρτήσει στο site της ή στο Helex.gr



Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης