Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μόλις μία στις τέσσερις εισηγμένες μοιράζει κέρδη στους μετόχους – Αναλυτικά όλες οι επιστροφές

Μόλις μία στις τέσσερις εισηγμένες μοιράζει κέρδη στους μετόχους – Αναλυτικά όλες οι επιστροφές
Ποιες θα μπορούσαν να δώσουν μέρισμα και δεν δίνουν και ποιες θα «ζοριστούν» για να δώσουν το μέρισμα
Φτωχά στο σύνολο, αλλά γενναιόδωρα ανά περίπτωση είναι τα μερίσματα που θα μοιράσουν φέτος οι εισηγμένες για τη χρήση 2016.
Σύμφωνα με τις εταιρικές ανακοινώσεις περίπου το 23% των εισηγμένων θα δώσει μέρισμα, ενώ υπάρχουν ελπίδες και για λίγες ακόμα που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο και έχουν και το περιθώριο να δώσουν.
Από τις 193 εισηγμένες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα σύμφωνα με τη Beta ΑΧΕΠΕΥ, κερδοφόρες ήταν οι 101 αλλά πάλι ούτε οι μισές κερδοφόρες δε θα δώσουν μέρισμα.
Και αυτό γιατί υπάρχουν κερδοφόρες των οποίων τα κέρδη ήταν έκτακτα (όπως για παράδειγμα από αναδιαρθρώσεις δανείων), άλλες που είχαν μικρή κερδοφορία, άλλες που χρειάζονται τη ρευστότητα και φυσικά εκείνες που μπορούν αλλά προτιμούν να μη δώσουν.
Μέχρι στιγμής έδωσαν μέρισμα ο ΟΠΑΠ, το οποίο το συνολικό μεικτό ανήλθε στα 0,72 ευρώ ανά μετοχή, η Τράπεζα Ελλάδος 0,6720 ευρώ ανά μετοχή, η Mermeren 1 ευρώ μεικτό (καθαρό 0,75 ευρώ), η Τέρνα Ενεργειακή έδωσε 0,05 ευρώ ανά μετοχή επιστροφή κεφαλαίου και θα δώσει μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή, η Jumbo προμέρισμα 0,18 ευρώ ανά μετοχή και η Grivalia έδωσε 0,19 ευρώ καθαρό στους μετόχους της.
Η Motor Oil έχει δώσει προμέρισμα 0,20 ευρώ ενώ το συνολικό θα διαμορφωθεί στα 0,90 ευρώ και σύμφωνα με τους αναλυτές τους έχει ικανοποιήσει πλήρως και η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται στη μετοχή.
Τα ΕΛΠΕ μοιράζουν ξανά μέρισμα έστω και περιορισμένο, το οποία θα διαμορφωθεί στα 0,20 ευρώ, ενώ και ο ΟΤΕ θα δώσει 0,16 ευρώ ανά μετοχή.
Ο ΟΛΘ θα δώσει 0,49 ευρώ, η Καρέλιας 9,2 ευρώ ανά μετοχή, η Μύλοι Κεπενού 0,028 ευρώ ανά μετοχή, η Intercontinental 0,28 ευρώ ανά μετοχή, η ΓΕΒΚΑ 0,03 ευρώ (0,01 ευρώ μέρισμα και 0,02 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου).
Η Autohellas θα δώσει 0,85 ευρώ ανά μετοχή, η Σαράντης 0,1750 ευρώ, η Τιτάν στους κατόχους κοινών και προνομιούχων μετοχών 1 ευρώ ανά μετοχή επιστροφή κεφαλαίου και 0,10 ευρώ μέρισμα, η Quest θα επιστρέψει κεφάλαια σε είδος στους μετόχους με την εισαγωγή εταιρείας διαχείρισης ακινήτων στο ΧΑ, ενώ η ΕΧΑΕ θα δώσει 0,30 ευρώ μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου συνολικά στους μετόχους.
Η Coca Cola 0,44 ευρώ, η Τσουκαρίδης 0,12 ευρώ, η ΜΕΤΚΑ 0,15 ευρώ ανά μετοχή, η Μυτιληναίος 0,10 ευρώ, η Πλαίσιο 0,05 ευρώ, η Πανγαία συνολικά 0,20 ευρώ αλλά έχει δώσει προμέρισμα 0,067 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 0,11 ευρώ ενώ έχει δώσει έκτακτο 0,38 ευρώ, η ΑS Company θα επιστρέψει κεφάλαιο 0,04 ευρώ ανά μετοχή, η Lycos 0,07 ευρώ.
Σημειώνεται πως η Inform Lykos και το 2015 όπως και το 2016 είχε ζημιές ενώ στο τέλος της χρήσης τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν περιοριστεί σημαντικά και το 1 εκατ. ευρώ που έδωσε την επηρέασε.
Ωστόσο, παρά τα παραπάνω θα δώσει μέρισμα στους μετόχους και μάλιστα μεταφράζεται σε καλή μεικτή μερισματική απόδοση περίπου 9,5%.
Η Κλουκίνας – Λάππας επέστρεψε στην κερδοφορία και θα δώσει 0,02 ευρώ ανά μετοχή μέρισμα, η Ευρωπαϊκή Πίστη είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και θα δώσει 0,10 ευρώ, η Κρι-Κρί 0,09 ευρώ, η ΕΥΑΘ 0,114 ευρώ, η Ικτίνος 0,04 ευρώ, η Εκτέρ 0,04 ευρώ, η MLS θα επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή και η Αφοί Κορδέλου θα δώσει μέρισμα 0,01 ευρώ ανά μετοχή.
Η Foulris έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα δώσει περίπου 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο Ελινόιλ και Καράτζης.
Αναλυτές περιμένουν επίσης μέρισμα από Πλαστικά Θράκης, Flexopack και μερικές ακόμα που είχαν καλά αποτελέσματα και μπορούν αλλά στις ανακοινώσεις δεν αναφέρουν κάτι.
Μέρισμα θα μπορούσε να δώσει και μάλιστα γενναιόδωρο και η Profile.
Καλή κερδοφορία είχε η Μοτοδυναμική αλλά η διοίκηση έχει εισηγηθεί να μην δοθεί μέρισμα
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ παρά την επιστροφή στην κερδοφορία και τις υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές δεν θα δώσει μέρισμα, ενώ το ίδιο θα πράξει και η Folli Follie και μάλιστα οι αναλυτές περίμεναν μέρισμα περίπου 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
 
Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης