Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα
Έχουν αυξηθεί και οι καταγγελίες επενδυτών οι οποίοι αναφέρονται σε σημαντικές ζημίες συναλλασσόμενοι στα εν λόγω παράγωγα
Προειδοποίηση προς το επενδυτικό κοινό για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών, εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί αύξηση στην διάθεση των εν λόγω προϊόντων στο επενδυτικό κοινό, για τα οποία οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, στα οποία περιλαμβάνονται τα συμβόλαια επί διαφορών (CFDs), τα παράγωγα επί συναλλάγματος (FOREX) και τα binary options, (εξωχρηματιστηριακά παράγωγα).
Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί και οι καταγγελίες επενδυτών οι οποίοι αναφέρονται σε σημαντικές ζημίες συναλλασσόμενοι στα εν λόγω παράγωγα.
Τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα χρησιμοποιούνται για κερδοσκοπικούς σκοπούς και εξ’ ορισμού είναι πολύπλοκα, ενώ εμπεριέχουν κινδύνους για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα όσοι προβαίνουν σε τοποθετήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν απώλειες στα κεφάλαια που έχουν επενδύσει.
Ωστόσο, τα συγκεκριμένα παράγωγα διαφημίζονται ευρέως στο ευρύ επενδυτικό κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
Παράλληλα, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα διατίθενται στο επενδυτικό κοινό από μη αδειοδοτημένες και μη εποπτευόμενες οντότητες, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για πρόκληση βλάβης στους επενδυτές.
Το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε επίσης και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης