Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 15/5 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 15/5 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Οι σημερινές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν τις αρνητικές εκτιμήσεις θεσμών και αγοράς που πλέον δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εγκλωβίζεται σε χαμηλότερες πτήσεις...
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, το ΧΑ έχασε το θετικό του πρόσημο, καθώς ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να βρίσκεται σε ύφεση τους πρώτους μήνες του 2017.
Τα στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 0,50% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε σχέση με το επίσης υφεσιακό τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Οι σημερινές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν τις αρνητικές εκτιμήσεις θεσμών και αγοράς που πλέον δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εγκλωβίζεται σε χαμηλότερες πτήσεις λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης.
To XA πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 783,24 μονάδες και στο -0,75% με τζίρο 55,27 εκατ. ευρώ.
Σε πακέτα 5,36 εκατ. ευρώ.
Με ΑΝΟΔΙΚΕΣ - ΠΤΩΤΙΚΕΣ 62 - 51.
Και μετά από αυτές στο -0,86% στις 782,32 μονάδες με την αξία των συναλλαγών σε 65 εκατ. ευρώ και των πακέτων σε 7 εκατ. ευρώ (μεταξύ των άλλων πακέτο 4.000 τεμαχίων στην Καρέλιας στα 277 ευρώ ανά μετοχή συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ).
Με ΑΝΟΔΙΚΕΣ - ΠΤΩΤΙΚΕΣ 62 - 47...

ΔΕΙΚΤΕΣ: Από το +1,66% στις 1064 μονάδες διόρθωσε ο ΔΤΡ στο -2,2% στις 1023,58 μονάδες. Στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε ο ΓΔ με υψηλό του στο +0,84% στις 795,72 μονάδες. Στο +0,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.013,14 μονάδες λόγω ΦΡΛΚ και ΙΝΛΟΤ με τζίρους 1,78 εκατ. ευρώ.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Διακύμανση 7% στην ΕΥΡΩΒ, στην ΕΤΕ 4,86%, στην ΠΕΙΡ 5,96% και στην ΑΛΦΑ 2,67%.

ΑΤΤΙΚΗΣ: Κάποιες στιγμές έβλεπε και το +11,8% στα 0,0850 σχεδόν στο +200% από το ξεκίνημα του 2017... Διακύμανση 9,2% και τελικά στο +2,6% στα 0,0780 ευρώ με συναλλαγές 12,3 εκατ. τμχ αξίας 1 εκατ. ευρώ...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ συνεχίζουν να διατηρούν οι: ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΤΕΝΕΡΓ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ: ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ με νέο πλαφόν και ανεκτέλεστο για 6,6 χιλ. τμχ, ΡΕΒ +10% και αναμενόμενο μετά την πώληση δεξαμενών του έναντι τιμήματος 15 εκατ. στην ΜΟΗ (άλλαξαν χέρια 42400 τμχ με ανεκτέλεστο 4 χιλ. τμχ)
Νέο ΠΛΑΦΟΝ και για την ΜΑΘΙΟΣ με 56 χιλ. τμχ, δυναμική νέα διαφυγή από την ΙΝΚΑΤ στο +6,4% στα 0,6650 ευρώ με 40 χιλ. τμχ.
Απίστευτο ΙΑΣΩ σε νέα υψηλά (με τον κλάδο να πατρονάρεται σε απίστευτο βαθμό...) στα 0,7240 με 76200 τμχ.
Πολύ καλές κινήσεις και από τις ΚΛΜ και ΠΡΟΦ, ικανοποίησαν οι ΙΚΤΙΝΟΣ, ΙΑΤΡΙΚΟ, ΓΕΒΚΑ (με υψηλό όγκο 30 χιλ. τμχ και ανεκτέλεστο αγορών), ΠΛΑΙΣΙΟ, ΚΡΙΚΡΙ , ΚΑΝΑΚΗ, ΠΛΑΘ και μερικές ακόμη...

ΥΣΤΕΡΗΣΑΝ εμφανέστατα οι ΔΡΟΜΕΑΣ (-13%) ΚΑΜΠ(-8,6% με 5340 τμχ!!), ΚΟΡΔΕ, ΝΙΟΥΣ, ΕΛΙΝ, ΣΕΝΤΡ, ΠΕΙΡ , ΕΤΕ(από -5,4% μέχρι -3,3%)...

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Στο +20% η ΦΟΡΘ με τζίρο 6600 ευρώ και ανεκτέλεστο αγορών για 100 χιλ. τμχ , στο +20% η ΛΑΒΙ, με προσφορές αυτή για 48,5 χιλ. τμχ...

ΣΧΟΛΙΟ: Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, το ΧΑ έχασε το θετικό του πρόσημο, καθώς ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να βρίσκεται σε ύφεση τους πρώτους μήνες του 2017.
Τα στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 0,50% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε σχέση με το επίσης υφεσιακό τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Οι σημερινές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν τις αρνητικές εκτιμήσεις θεσμών και αγοράς που πλέον δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εγκλωβίζεται σε χαμηλότερες πτήσεις λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης.

ΟΤΕ- ΕΚΘΕΣΗ: Στα 13,2000 ευρώ, από 11,5000 πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του η Alpha Finance σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ.
To επενδυτικό story του Οργανισμού παραμένει ισχυρό και αμφιβάλλουμε αν οι προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος μπορούν να αποτελέσουν «απειλή» για την εισηγμένη.
Για το 2017 τα προσαρμοσμένα κέρδη προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 251 εκατ. και τα έσοδα στα 3,86 δισ. ευρώ.

ΜΟΗ- ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ: H Motor Oil ανακοίνωσε πως στις 12 Μαΐου 2017 η Doson Investments Company διέθεσε 103.690 μετοχές της εταιρείας, συνολικής αξίας 1.839.460 ευρώ μέσω χρηματιστηριακής συναλλαγής.
Η Doson Investments Company είναι συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον Κο Νίκο Θ. Βαρδινογιάννη, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Motor Oil και πρόσωπο υπόχρεο να γνωστοποιεί τις συναλλαγές του με αντικείμενο μετοχές της Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κανονισμού (ΕU) 596/2014 και το άρθρο το άρθρο 13 του Ν. 3340/2005.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: H οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με τον ισχυρότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας το πρώτο τρίμηνο, 2,8% σε σχέση με πέρυσι, λαμβάνοντας στήριξη από τις πιο ισχυρές εξαγωγές και την ανάκαμψη των επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.
Σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η στατιστική υπηρεσία ανέφερε πως η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1%. Το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Πορτογαλίας είχε αυξηθεί κατά 2% σε ετήσια βάση.
Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,356%, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Νοέμβριο, μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε η πορτογαλική στατιστική υπηρεσία.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/HSBC: Σε υποβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές των MΟΗ και ΕΛΠΕ σε ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ από ΑΓΟΡΑ προχώρησε η HSBC σε έκθεσή της, στην οποία ανεβάζει όμως τις τιμές-στόχους για τις δύο μετοχές.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ανεβάζει την τιμή-στόχο για την ΜΟΗ στα 19,2000 από 17,6000 ευρώ αλλά και την τιμή-στόχο για τον τίτλο των ΕΛΠΕ στα 6,4000 από 6,2000 ευρώ.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η υποβάθμιση στη σύσταση για τις δύο μετοχές σε ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ οφείλεται στην ισχυρή κίνηση των δύο μετοχών και στα περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Η HSBC κάνει λόγο για ισχυρές επιδόσεις από τις δύο μετοχές, ενώ τονίζει ότι και τα μερίσματα είναι ικανοποιητικά.

ΙΝΛΟΤ: ΜΕ ΤΗΝ σύσταση της διακράτησης (hold) και την τιμή στόχο στα 1,1900 ευρώ, καλύπτει την Ιντραλότ η Eurobank Equities, εκτιμώντας ότι η επενδυτική της περίπτωση εξαρτάται τελικά από την ανάκαμψη των ταμειακών ροών. Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η Intralot διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που προσφέρει έκθεση τόσο στις ώριμες (π.χ. στις ΗΠΑ, στη Μάλτα) όσο και στις αναδυόμενες αγορές (π.χ. Τζαμάικα, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία).
Οι λειτουργικές επιδόσεις σημείωσαν κάποια βελτίωση το 2016, με το ενοποιημένο EBITDA στο +7% σε ετήσια βάση, παρά την επίπτωση από τη συναλλαγματική ισοτιμία.
Παρά τις κάποιες θετικές ενδείξεις το 2016, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμη εμπιστοσύνη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης των ταμειακών ροών.
Από την άποψη αυτή, υποστηρίζει ότι η ισορροπία μεταξύ της ταμειακής ροής που παράγεται από πλήρως ελεγχόμενες θυγατρικές έναντι της ταμειακής ροής που διαρρέει στα μη ελέγχοντα συμφέροντα παραμένει μια επισφαλής εξίσωση η οποία είναι μάλλον δύσκολο να γίνει ορατή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΥΦΕΣΗ 0,50% κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο α΄τρίμηνο του 2017, επιβεβαιώνοντας τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά και τους ίδιους του δανειστές, που αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ, προοιωνίζοντας έτσι την κάμψη που θα έρθει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο α΄τρίμηνο του 2017 καταγράφεται επιβράδυνση κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016, αλλά και μείωση 0,1% του ΑΕΠ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Τα στοιχεία προκύπτουν από τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, ενώ τα προσωρινά στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 2 Ιουνίου.
Αυτά θα βασίζονται στα επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε και τα οποία είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Μαρτίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε και αυτή επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τη φετινή ανάπτυξη, τοποθετώντας τον πήχη στο 1,8% του ΑΕΠ, έναντι 2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2017 και έναντι 2,1% με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.
Ενδεχομένως η φετινή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας να είναι μεγαλύτερη λόγω της αρνητικής επίδρασης που ασκούν στην αγορά τα μέτρα του μνημονίου, τα οποία αντί να μειώνονται, κινούνται αυξητικά με την πάροδο των ετών.

ΔΕΗ: Ο στόχος του 430 πλησιάζει στην ΔΕΗ και θέλει βραχυπρόθεσμα προσοχή. Δεν έχει δώσει κάποια έξοδο σε καμία περίπτωση. Μία κατοχύρωση του επιπέδου θα μπορούσε να δώσει συνέχιση στο 490. Παρόλα αυτά το επίπεδο προσφέρεται για διαχείριση θέσης. Στήριξη στο 390 σε ημερήσιο...

ΜΥΤΙΛ: Σε διόρθωση ο τίτλος του. Λογικά το 745 μπορεί να δώσει και πάλι αντίδραση- κίνηση προς το 774 αν μη τι άλλο. Μϊα κατοχύρωση και μόνο του επιπέδου μπορεί άμεσα να δώσει συνέχιση προς το 736.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ (από τον Ηλία Ζαχαράκη της FFS):

H αγορά συνέχισε το ράλι της, πιάνοντας το πολυπόθητο 800 και δίνοντας μέχρι στιγμής μίνι διόρθωση. Οι αγοραστές περισσότεροι ξένοι και σε πολύ μικρότερο βαθμό Ελληνικά χαρτοφυλάκιο, μιας και τα περισσότερα απλά κάνουν αναδιάρθρωση θέσεων.
Ξένοι θεσμικοί βλέπουν πως μπροστά μας έχουμε θετικά νέα μιας και από την στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, ασφάλεια στα Ελληνικά ομόλογα ενώ το πιο πιθανόν είναι να συμμετάσχουμε στο QE και γενικά όλα δείχνουν ότι έστω και αργά θα αρχίσουμε να έχουμε ανάπτυξη.
Φυσικά, μία διόρθωση από τα επίπεδα δεν αποκλείεται με ή χωρίς λόγο. Mάλιστα, θα ήταν και υγεία για την αγορά μας αφού θα επιτρέψει σε νέους επενδυτές να πάρουν θέσεις μιας ξέφυγε πολύ βιαστικά μετά την εξάμηνη συσσώρευση της.
Το θέμα χρέος είναι πολύ σημαντικό τόσο για την αγορά όσο και για την οικονομία, με το ΔΝΤ να είναι σύμμαχος μας στο θέμα.
Αν αυτό συμβεί, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε νέες εισροές χρήματος στα ομόλογα που ήδη έχουν βρεθεί στα επίπεδα του 2014 (Ελληνικό δημόσιο)
Ενώ, πιο σημαντικό είναι ότι οι ιδιωτικές Ελληνικές εταιρίες μπορούν να πλησιάσουν σε αποδόσεις τον μέσο όρο της Ευρώπης σε σχετικό πάντα χρονικό διάστημα.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού τους που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τα αποτελέσματα τους.
Στα στατιστικά τώρα: ‘Ηδη ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 22,60% από αρχές έτους με τον f25 20,44% και τον τραπεζικό 24,90% έχοντας περάσει μπροστά σε απόδοση. Ο ftsem παραμένει πρωταθλητής σε απόδοση με κέρδη της τάξεως του 33,30%.
Τις επόμενες ημέρες τα stop μας το πιο πιθανό είναι να ανέβουν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα. Είμαστε αισιόδοξοι για την αγορά μεσοπρόθεσμα, έχοντας πλέον και ανοδική λύση στην συσσώρευση μετά από μεγάλο διάστημα και έχοντας δημιουργήσει σημαντικές στηρίξεις στα 730 και 670 επίπεδα.
Φαίνεται ότι αυτό που παρατηρούμε είναι ένα πρώτο ανοδικό κομμάτι και μετά από μία διόρθωση σε τιμές ή και σε χρόνο θα έχουμε και συνέχεια.
Θυμίζουμε πως το 2014 είχαμε φτάσει στις 1380 μονάδες με τα ομόλογα να είναι ήδη στα τότε επίπεδα.
Δεν χρειάζεται βιασύνη για τοποθετήσεις και πάντα η αγορά δίνει ευκαιρίες για κάποιον που θέλει να τοποθετηθεί. Άλλωστε τα χαμηλά δεν έχουν σημασία, αλλά η σωστή αναζήτηση της τάσης.
Γενικότερα και βραχυπρόθεσμα το επίπεδο πέριξ του 800 θέλει προσοχή μιας και ήταν πολύ σημαντικός στόχος μας.
Δεν ψάχνουμε κορυφές αλλά αυτοί που κινήθηκαν σωστά το προηγούμενο διάστημα καλό θα ήταν να κρατήσουν δυνάμεις σε περίπτωση που έρθει μία διόρθωση. Η τάση που έχει δημιουργηθεί πάντως θέλει τον χρόνο της για να βγάλει μία σημαντική διόρθωση μιας και η ρευστότητα στο σύστημα παραμένει σημαντική.

Greek Market WEEKLY Overview FTASE 25 Large Cap Long term charts & Comments

Ο στόχος σε εβδομάδα πληρώθηκε. Μία τέτοια τάση χρειάζεται τον χρόνο της ακόμα και για διόρθωση.
Πλέον αρχίζει να υπάρχει αισιοδοξία στο επενδυτικό κοινό μετά από μεγάλο διάστημα ενώ και η ρευστότητα παίζει τον ρόλο της.
Ο τρόπος και ο χρόνος που θα έρθει η διόρθωση θα μας δείξει το επόμενο κομμάτι.
Το 2125 είναι κοντινή αντίσταση ενώ μία διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει συνέχιση στο 2175.
Το 2045 και 2025 κοντινές στηρίξεις με το 1958 να είναι κύρια.
Εβδομάδα λήξης στα Παράγωγα που συνήθως λήγει στην τάση…

ΓΔ Long term charts & Comments

O μεγάλος μας στόχος των 800 μονάδων που είχαμε θέσει πολύ καιρό πριν επετεύχθη. Μία πτωτική συνεδρίαση μετά από 13 δεν λέει και τίποτα. Παρόλα αυτά οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση ή και να κάνουμε κάποια ρευστότητα περιμένοντας έστω μία διόρθωση.
Μην περιμένετε εύρεση κορυφής παρά μόνο κινηθείτε με στρατηγική και διαχείριση θέσης.
Το επίπεδο 800 είναι αντίσταση που διάσπαση θα μπορούσε να δώσει συνέχιση στο 830 ή στο 844.
Κοντινή στήριξη το 768 και 747 ενώ σε κάθε περίπτωση το 724 έχει γίνει πολύ σημαντική στήριξη αν και σαν νούμερο δεν έχει σημασία στην παρούσα χρονική στιγμή μιας και ακόμα και αν είναι να δούμε διόρθωση χρειάζεται τον χρόνο της.
Τις επόμενες μέρες το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε σημαντικές αλλαγές στα ημερήσια stops σε πολύ κοντινά επίπεδα.

Δ.Ν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης