Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι συμβαίνει με τις Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank και Citi; - Τι διερευνούν οι αμερικανικές αρχές;

tags :
 Τι συμβαίνει με τις Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank και Citi; - Τι διερευνούν οι αμερικανικές αρχές;
(upd) Στο στόχαστρο όχι μόνο των κοινωνικών επικρίσεων, αλλά και των αμερικανικών αρχών, έχουν βρεθεί δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και πιο ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός της έρευνας του ρόλου τους στην πρόκληση ή τη διόγκωση της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης. ...
Ο λόγος για τα μέχρι πρότινος «διαμάντια» της αμερικανικής οικονομίας, που κατάφεραν να εξέλθουν της κρίσης γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα της χώρας, τη Goldman Sachs και τη JP Morgan. Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι κατηγορίες για τη Goldman πριν από δύο εβδομάδες η μετοχή της τράπεζας έχει απωλέσει πάνω από το 7% της αξίας της, ενώ το ίδιο διάστημα η Morgan Stanley χάνει πάνω από 11%. Μάλιστα, μόλις σήμερα, η SEC ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει τις έρευνες της και για την Deutsche Bank και για τη Citigroup.
Η βασική κατηγορία της SEC αναφέρει ότι η Goldman Sachs πούλησε ένα δομημένο ομόλογο σε πελάτες της, χωρίς να τους γνωστοποιήσει ότι εναντίον του ομολόγου αυτού είχε στοιχηματίσει συγκεκριμένο hedge fund, από του J. Paulson. Η τακτική αυτή οδήγησε στο μέγα σκάνδαλο με τη Lehman Brothers, την πτώση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, το ντόμινο κατάρρευσης στην παγκόσμια οικονομία.
Μάλιστα, η Goldman Sachs κινδυνεύει να χάσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες προμήθειες συναλλαγών στην περίπτωση που οι πολιτικοί της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας αποφασίσουν να αποκλείσουν την τράπεζα από τις κρατικές συμφωνίες ως τιμωρία για το ρόλο που διαδραμάτισε σε συναλλαγή που κόστισε σε μία βρετανική και σε μία γερμανική τράπεζα σχεδόν 1 δισ. δολάρια. Στοιχεία της Dealogic δείχνουν ότι η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις κρατικών ομολόγων ύψους περίπου 97 εκατ. δολαρίων από το 2005, με τις περισσότερες στη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία.
Από την άλλη μεριά, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ανέφερε ότι οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν κατά πόσο η Morgan Stanley παραπλάνησε τους πελάτες της όταν ενώ από τη μία τους πουλούσε δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα επί συμβάσεων κτηματικής πίστης, από την άλλη στοιχημάτιζε μέσω άλλων συναλλαγών της ότι η τιμή των προϊόντων θα καμφθεί.
Δυο συγκεκριμένες συμφωνίες, που έφεραν τα ονόματα των Αμερικανών προέδρων Τζέιμς Μπιουκάναν και Άντριου Τζάκσον, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ερευνητών, ενώ η Morgan Stanley βοήθησε στον σχεδιασμό αυτών των δύο προϊόντων και στοιχημάτισε εναντίον τους
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Goldman Sachs υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής της προεκλογικής εκστρατείας του Barack Obama και ότι πρώην στελέχη της έχουν λάβει υψηλές θέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την εύνοια για τον διορισμό του Henry Paulson στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο, αυτό δεν «αναιρεί» τις κατηγορίες για τις οποίες η Goldman Sachs μάχεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, με την SEC να την κατηγορεί ότι διέθεσε ένα τέτοιο προϊόν προς τους πελάτες της το 2007. Ανάλογη ήταν και η ανάμειξη της Morgan Stanley.

Analyst

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης