Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 17/5 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι έγινε σήμερα 17/5 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Η εικόνα γενικά είναι θετική, καθώς για πολλοστή συνεδρίαση οι κερδισμένες μετοχές υπερέχουν έναντι των πτωτικών...
Με την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εβδομάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street (1%), καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία καθορίζει κατά πολύ την πορεία των αγορών, αναζωπυρώθηκε μετά τις αποκαλύψεις για τον Donald Trump και τον πρώην επικεφαλής του F.B.I., James Comey.
Ειδικότερα, δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. ζήτησε από τον κ. Comey να σταματήσει η έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Michael Flynn και τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
Όπως σχολιάζουν οι New York Times, το memo με το αίτημα του Trump αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχείρησε να επηρεάσει την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και του F.B.I..
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν ο Trump μπορεί να κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Το Χ.Α επηρεάσθηκε αμέσως υποχωρώντας από τα υψηλά του αρκετά αρχικά, με τις περισσότερες των μετοχών να μειώνουν κατακόρυφα τις μέχρι τότε αποδόσεις που κατέγραφαν στο ταμπλό για να ολοκληρώσει σχεδόν χωρίς μεταβολή με οριακή άνοδο 0,04% για τον ΓΔ ενώ ο ΔΤΡ από το +3,86% και τις 1081,08 μονάδες έκλεισε στο +0,63% στις 1047,45 μονάδες.
Οριακή πτώση 0,04% για τον 25άρη με το δικό του υψηλό στο +1,25% στις 2122 μονάδες.
Το ΧΑ πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 789,55 μονάδες και στο +0,10% με τζίρο 116,3 εκατ. ευρώ και Υψηλό ημέρας στις 800 μονάδες…
Η εικόνα γενικά είναι θετική, καθώς για πολλοστή συνεδρίαση οι κερδισμένες μετοχές υπερέχουν έναντι των πτωτικών, ενώ συνεχίζεται η αυξημένη κινητικότητα στο χώρο της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αρκετά χαρτιά να δίνουν σεβαστές βραχυχρόνιες αποδόσεις.
Από εκεί και πέρα, οι ισχυροί έχουν ανακόψει μερικώς τις πρωτοβουλίες τους περιμένοντας τη… μεγάλη εικόνα για τη χώρα, που ενδέχεται να αλλάξει – ή να μην αλλάξει – το country risk, ανάλογα με την επίτευξη οριστικής συμφωνίας σε επίπεδο κορυφής.
Αν και το χρέος δεν είναι κάτι που «πνίγει» άμεσα την ελληνική οικονομία, καθώς έχει τακτοποιηθεί ο τρόπος εξυπηρέτησής του για αρκετά ακόμη χρόνια, κάτι που η αγορά γνωρίζει, εντούτοις, ψυχολογικά και σημειολογικά, αν υπάρξει κάποια λύση που θα θεωρηθεί ουσιαστική, θα είναι θετικό.
Πάντως, αυτό που απασχολεί τους ξένους διαχειριστές είναι να επιστρέψει σε μια κανονικότητα η οικονομία, να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις, να πάψει να πολεμάται η επιχειρηματικότητα και γενικώς να υπάρχουν πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα είναι σε μια συγκυρία που μπορεί να τραβήξει μπροστά σε πολλά επίπεδα, καθώς αυτή την 8ετία της κρίσης, της πτώχευσης και των μνημονίων, έχει γίνει κοινή συνείδηση σε όλους ότι χωρίς επενδύσεις και δουλειές, ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει.
Η ελληνική κοινωνία, δείχνει ωριμότερη από ποτέ να δεχτεί αλλαγές, ακόμη και εκ των πλέον επώδυνων, όπως μαρτυρά η ήπια αντίδραση στα πρόσφατα μέτρα που ψηφίζονται στη Βουλή.
Έχει γίνει κοινή συνείδηση και πίστη από πολλούς, ότι η χώρα τίποτα δεν κέρδισε με τον πόλεμο κατά της επιχειρηματικότητας, την άρνηση συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους, την «κούφια» διαπραγμάτευση και τη διαρκή καθυστέρηση στην ανάληψη ευθύνης και σκληρών αποφάσεων.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι μπορεί – επιτέλους – να υπάρξει επιτέλους «κλείδωμα» συμφωνίας, να ξεμπλοκάρουν οι δόσεις για τη χώρα και γενικώς να μπει σε μια άλλη τροχιά όλη η οικονομική κατάσταση.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, η Ευρώπη με την εκλογή Macron γίνεται ακόμη πιο συμπαγής και απομακρύνει τις διαλυτικές τάσεις, κάτι που καθρεφτίζεται τόσο στην ενδυνάμωση του ευρώ, όσο και στα χρηματιστήρια της Ηπείρου, όπου βλέπουν νέα ιστορικά υψηλά.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό το ελληνικό χρηματιστήριο κρατάει όλα τα πρόσφατα κέρδη του, έχοντας απομακρυνθεί περίπου 120 μονάδες από την περιοχή των 670 μονάδων, ενώ δείχνει να συγκεντρώνει δυνάμεις για την πειστική υπέρβαση των 800 μονάδων.

ΧΑ-ΤΑΜΠΛΟ: Στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (+0,63%) βρέθηκε στις 1081 μονάδες (+3,86%), ο τίτλος της ΑΛΦΑ (0%) στα 2,3200 ευρώ (+2,20%), της ΕΤΕ (+1,89%) στα 0,3320 ευρώ (+4,4%), της EΥΡΩΒ (0%) στα 0,9550 ευρώ (+4,37%) και της ΠΕΙΡ (+0,87%) στα 0,2460 ευρώ (+6,96%).
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, επτά σερί θετικά πρόσημα για την Attica Bank (+7,59%), που σήμερα ανέβασε στροφές και δείχνει να εξελίσσεται σε "αγαπημένο χαρτί" των traders (!) Αξίζει, όμως να σημειωθεί η σημαντικότατη υποχώρηση του τίτλου από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,0920 ευρώ (+16,46%).
Αντίθετα, στον μη Τραπεζικό 25αρη, δραστηριοποιήθηκαν, κυρίως, εγχώρια χαρτοφυλάκια, επιλέγοντας είτε μετοχές που πιέστηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση (Viohalco +2,43%, Motor Oil +1,37%), είτε τίτλους που λόγω συγκριτικών αποτιμήσεων, θεωρητικά, έχουν μείνει πίσω (Ελλάκτωρ +3,45%).





OTE – EKΘΕΣH IBG: Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 14,2000 ευρώ από 10,8000 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “αγοράς” για τον τίτλο.
Η αύξηση στην τιμή-στόχο λαμβάνει χώρα μετά τη μείωση του εταιρικού ρίσκου που συνεκτιμά στα μοντέλα της, αλλά και της ανοδικής αναθεώρησης στις προβλέψεις για τα κέρδη προ φόρων και τόκων, λόγω της αναμενόμενης μακροοικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και της εταιρικής αναδιοργάνωσης σε Ρουμανία και Αλβανία.
Ειδικότερα για το 2018, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο OTE θα εμφανίσει έσοδα 4,04 δισ. ευρώ, αυξημένα 3%, με pro-forma EBITDA ύψους 1,42 δισ. ευρώ (+9%) και αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 306 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 65% σε ετήσια βάση).
Η εταιρία αναμένεται να εμφανίσει καθαρό ταμείο ύψους 263 εκατ. ευρώ το 2019, κάτι που θα επιτρέψει πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, προβλέποντας μέρισμα 0,58 ευρώ ανά μετοχή για το 2019 και στο 0,65 ευρώ ανά μετοχή για το 2020.
Η νέα τιμή-στόχος υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 42% από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής.

EUROBANK – ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στις 19/05/17 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 1ου τριμ. ’17 της «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.» μετά την λήξη της συνεδρίασης του ΧΑ #IBGResearch



ΜΥΤΙΛ: Στα 11,00 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο της μετοχής η Piraeus Securities – Σύσταση φυσικά ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ…



Apostolos Manthos‏ @ManthosChartist #Ελλάκτωρ κρίσιμο το επίπεδο των 1,55 με 1,54€…



ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μπορεί να ειπωθεί ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν τρέξει πολύ και προφανώς χρήζουν προσοχής, πολλά νέα έχουν προεξοφληθεί, γενικώς έχουν περάσει στις τιμές, όμως ακόμη έχουν ένα περιθώριο ανόδου +20%.
Οι τράπεζες με όρους P/E για το 2017 είναι ακραία υπερτιμημένες, αλλά με όρους 2018 και εφόσον πετύχουν κέρδη 1,2 δισεκ. βρίσκονται στο fair value.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ από τον Πέτρο Στεριώτη της Nexus Sec: Κοντά στα επίπεδα που έκλεισε πριν την ανακοίνωση των capital controls κινείται ο Γενικός Δείκτης, με την Αγορά να προεξοφλεί "λευκό καπνό" στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, κλείσιμο της αξιολόγησης, συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, θετικές εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης του Χρέους και συμπερίληψη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός των επόμενων μηνών
Φυσικά, θα χρειαστούν απτά αποτελέσματα στα παραπάνω μέτωπα, με το ρίσκο του "αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση" να είναι υπαρκτό, με δεδομένες τις υπεραποδόσεις των Ελληνικών τίτλων σε επίπεδο διμήνου και πλέον. Ψύχραιμη σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά της Αγοράς μετά το ανοδικό "δεκατριάρι" που έφτασε στο τέλος του πριν μερικές συνεδριάσεις.
Θετική εξέλιξη η ενδοσυνεδριακή παραμονή του Τραπεζικού δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, ενώ το δεκαετές Κρατικό στα πολυετή υψηλά του, έχει βελτιώσει την αποτίμηση Θεσμικών χαρτοφυλακίων με έκθεση στο Ελληνικό Χρέος.
Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση του Ελληνικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αποδεικνύει ότι η πραγματική Οικονομία δεν έχει διαφύγει από το πτωτικό "σπιράλ" της τελευταίας οκταετίας, μέρος του οποίου οφείλεται στον φαύλο κύκλο επιδείνωσης των συνθηκών στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, το οποίο με τη σειρά του πλήττεται από τα υψηλά επίπεδα "κόκκινων" δανείων, τις εκροές καταθέσεων και το υψηλό risk.
Η "συνταγή" των υφεσιακών μέτρων του μνημονίου, οπωσδήποτε επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία της Αγοράς και τις προβλέψεις κερδοφορίας των εσωστρεφών Επιχειρήσεων της Χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τα επενδυτικά projects.
Η παραβολική εκτίναξη των τιμών, το τελευταίο διάστημα, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στην εύρεση αξιόπιστων κοντινών επιπέδων στήριξης για το Γενικό Δείκτη. Ο δείκτης τάσης "Parabolic SAR" αναμένεται να δώσει σύντομα σήμα "εξόδου" από αγοραστικές θέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανοδική τάση θα ανατραπεί άμεσα. Προφανώς οι επενδυτές χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ο δείκτης "σχετικής ισχύος" (RSI) βρίσκεται σε επίπεδα "χρυσών" εποχών που μας γυρνάνε δύο δεκαετίες πίσω.
Ενδιαφέρον για τους αγοραστές έχει ο ανοδικός στόχος των 800 - 805 μονάδων.

Δ.Ν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης