Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι βλέπουν οι επιχειρηματίες και αγνοούν οι μικρομέτοχοι – Εισηγμένες με «δυνατότητα» εξόδου από το ΧΑ

tags :
Τι βλέπουν οι επιχειρηματίες και αγνοούν οι μικρομέτοχοι – Εισηγμένες με «δυνατότητα» εξόδου από το ΧΑ
Η πιθανότητα να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη και να μειωθεί το country risk βελτιώνει τις αποτιμήσεις των ήδη φθηνών εταιρειών του ΧΑ
Οι αποτιμήσεις σε σύγκριση με την πραγματική αξία των επιχειρήσεων φαίνεται πως είναι χαμηλές και παράλληλα η ελάχιστη προσφορά του ΧΑ στις εισηγμένες ωθεί τον ένα μετά τον άλλο επιχειρηματία να καταθέσει δημόσια πρόταση και να βγάλει την εταιρεία του από το ταμπλό.
Η περιορισμένη διασπορά, λόγω του ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι κατά βάση οικογενειακές και η οικογένεια πολλές φορές ελέγχει άνω του 80% του συνόλου των μετοχών καθιστά εύκολη υπόθεση την έξοδο από το χρηματιστήριο.
Την ίδια ώρα η νομοθεσία είναι ξεκάθαρα υπέρ του βασικού μετόχου αφού με 90% του δίνει το δικαίωμα να κάνει squeeze out αντί το ποσοστό να είναι 95% για παράδειγμα που θα καθιστούσε δυσκολότερο το εγχείρημα.
Οι επιχειρηματίες αυτό που βλέπουν και δεν γνωρίζουν πολλοί μέτοχοι είναι ότι η αξία των επιχειρήσεών τους είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που δείχνει το ταμπλό και μερικές φορές και ο ισολογισμός.
Καθώς, οι επενδυτές έμαθαν για παράδειγμα πριν ελάχιστες εβδομάδες τα αποτελέσματα χρήσης 2016, έχουν περιορισμένη ορατότητα για το μέλλον.
Όμως ο επιχειρηματίας γνωρίζει τι έχει γίνει και στους πρώτους 4 μήνες του 2017.
Αυτό του δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα.
Μπορεί να γνωρίζει επίσης πως η ακίνητη περιουσία του δεν αποτυπώνεται στην καθαρή θέση, ή μπορεί να γνωρίζει πως θα κινηθούν οι χρηματοροές το επόμενο διάστημα.
Όμως οι επενδυτές έχουν βιώσει τους τελευταίους μήνες την φθηνή έξοδο από το ΧΑ.
Κleemann και Κυριακίδης έφυγαν αρκετά χαμηλά ενώ και η δημόσια πρόταση στην Γαλαξίδι γίνεται σημαντικά χαμηλότερα από την καθαρή θέση.
Δεκάδες εταιρείες μπορούν να βρεθούν στη θέση των παραπάνω εταιρειών καθώς διαθέτουν εξαιρετικά χαμηλό p/bv και παράλληλα υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και καλή κερδοφορία του 2016.
Αν το country risk μειωθεί περαιτέρω, τότε αυτόματα οι αποτιμήσεις θα πρέπει να βελτιωθούν.
Αν η κερδοφορία βελτιωθεί το 2017 που αναμένεται να είναι χρονιά ανάπτυξης τότε οι αποτιμήσεις χρειάζονται βελτίωση.
Προφανώς αυτό βλέπουν πολλοί επιχειρηματίες και σπεύδουν να αξιοποιήσουν προς το συμφέρον τους την απουσία επενδυτών που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Η Γαλαξίδι είναι σήμερα στα 0,70 ευρώ αλλά πριν ένα μήνα ήταν κάτω από τα 0,30 ευρώ.
Ήταν μεταξύ των πρώτων 5 με χαμηλή p/bv και μονοψήφιο p/e.
Ποιες όμως εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν την τύχη της.
Περσεύς (εξαιρετικά περιορισμένη η διασπορά) και Κυριακούλης έχουν εξαιρετικά χαμηλό p/bv και καλό p/e.
Η Έλαστρον δεν χωράει καμία αμφιβολία πως είναι πολύ φθηνή (p/bv 0,28 και p/e 11) ενώ p/bv κάτω από 0,4 έχουν ΒΙΣ, Κορδέλλου, Ιντεάλ και Ελτράκ και παράλληλα έχουν και χαμηλό p/e.
Εξαιρετικά φθηνή είναι και η Profile με p/bv 0,4 φορές αν και δεν είχε καλή κερδοφορία.
Όμως έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό και υψηλή ρευστότητα.
Ιασώ, Ίλυδα, Επιχειρήσεις Αττικής, Εβροφάρμα, Ελινόιλ, Κεπενού, Μοτοδυναμική και Έλτον θα μπορούσαν επίσης νε αποτελέσουν στόχο καθώς το p/bv είναι μεταξύ 0,4-0,7.
Όλες διαθέτουν καλή κερδοφορία σε σύγκριση με την αποτίμηση.
Η ΑS Company και η Καράτζης έχουν βελτιώσει τις αποτιμήσεις τους αλλά πάλι είναι εξαιρετικά φθηνές είτε εξεταστούν βάσει καθαρής αξίας είτε κερδοφορίας, είτε γενικότερης διάρθρωσης ισολογισμού.
Οι χαμηλές αποτιμήσεις ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και το γεγονός πως αν βελτιωθεί η οικονομία πολλές θα μπορέσουν να συγχωνεύσουν την εταιρεία που εξαγοράζει την εισηγμένη καθιστά το εγχείρημα ακόμη πιο εύκολο καθώς θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που έβαλαν και ουσιαστικά να κάνουν την εξαγορά με δανεικά.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης