Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η χαμηλή λειτουργική κερδοφορία 50 εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ κάνει το χρέος τους… βουνό

Η χαμηλή λειτουργική κερδοφορία 50 εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ κάνει το χρέος τους… βουνό
Με δείκτη net debt/EBITDA έως και 92 φορές διαπραγματεύονται εταιρείες με βάση τα αποτελέσματα του 2016
Η χαμηλή λειτουργική κερδοφορία δεκάδων εισηγμένων καθιστά τον τραπεζικό δανεισμό πολλών εισηγμένων μη βιώσιμο.
Σύμφωνα με τα EBITDA του 2016 και τον καθαρό δανεισμό (τραπεζικές υποχρεώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα) υπάρχουν εταιρείες που χρειάζονται έως και 92 χρόνια για να αποπληρώσουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, υποθέτοντας ότι όλο το EBITDA θα πήγαινε στην μείωση του χρέος το οποίο θα έμενε σταθερό.
Αυτή η εξέλιξη δείχνει πως οι εταιρείες με αυξημένο δανεισμό χρειάζεται να βελτιώσουν ραγδαία τη λειτουργική τους κερδοφορία ώστε να μπορέσουν να καλύψουν χρεωστικούς τόκους, κεφάλαιο δανείου και να μείνει κάτι και για τους μετόχους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Beta ΑΧΕΠΕΥ από τους ισολογισμούς του 2016 τον υψηλότερο δείκτη net debt/ΕΒΙTDA έχει η Μπήτρος (92,26 φορές).
Η εταιρεία έχει καθαρό δανεισμό 120 εκατ. ευρώ και EBITDA μόλις 1,3 εκατ. ευρώ.
Οριακά κάτω από τις 92 φορές είναι ο αντίστοιχος δείκτης για τις Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας.
Η εταιρεία αν και πραγματοποιεί σχεδόν κάθε χρόνο αυξήσεις κεφαλαίου δεν έχει καταφέρει να μειώσει τον δανεισμό της αφού και το EBITDA της είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Η Yaclo έχει λειτουργικά κέρδη μόλις 573 χιλ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 33,3 εκατ. ευρώ άρα ο δείκτης είναι στο 58.
Η Sato με 700 χιλ. ευρώ EBITDA δεν είναι σε καλύτερη θέση αφού έχει χρέη ύψους 25 εκατ. ευρώ και επομένως δείκτη 36,32 φορές.
Dionic, Δούρος, ΕΛΒΙΕΜΕΚ και Euromedica έχουν μεταξύ 25,83 και 21,09.
Ωστόσο ο καθαρός δανεισμός της Δούρος για παράδειγμα είναι μόλις 4,1 εκατ. ευρώ αλλά η εταιρεία έχει EBITDA μόλις 179 χιλ. ευρώ.
Αν μπορούσε να αυξήσει τη λειτουργική της κερδοφορία θα άλλαζε ριζικά η εικόνα.
Όπως την Δούρος είναι και άλλες εισηγμένες, οι οποίες λόγω κρίσης βίωσαν τη ραγδαία μείωση των πωλήσεων και άρα της λειτουργικής κερδοφορίας με αποτέλεσμα ο μικρός σε απόλυτα νούμερα δανεισμός να φαίνεται δυσθεώρητος.
Η Κλωστήρια Ναυπάκτου είναι μία ακόμη τέτοια περίπτωση με δείκτη 12,8, αλλά με καθαρό δανεισμό μόλις 3 εκατ. ευρώ.
Η MIG από την άλλη χρωστάει 1,5 δισ. ευρώ και δημιουργεί EBITDA μόλις 125 εκατ. ευρώ.
J&P Άβαξ, ΑΝΕΚ Lines, Περσεύς, Creta Farms, Fieratex, Σφακιανάκης, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, Μαθιός Πυρίμαχα, Ξυλεμπορία, Βιοκαρπέτ, Τζιρακιάν, Lavipharm, Moda Bagno και Minerva έχουν καθαρό δανεισμό υψηλότερο από 10 έως σχεδόν 20 φορές της λειτουργικής κερδοφορίας.
Όμως και λίγο κάτω από 10 φορές ένας δανεισμός μεγαλύτερος του EBITDA πάλι δεν είναι ελκυστικός.
Η Δάιος με 9,5 φορές, η ΕΛΓΕΚΑ με 9,16, η Χαλκόρ με 9,14, η Lamda με 8,64, η Δρομέας με 8,56, η Τεχνική Ολυμπιακή με 8,56, η Reds με 8,37 και η Frigoglass με 8,08 πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα.
Σημειώνεται πως πολλές εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να βρουν λύση καθώς βλέπουν πως δεν μπορούν να δημιουργήσουν κέρδη ώστε να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
Από την άλλη πυκνώνουν και οι επισκέψεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών σε εισηγμένες με υψηλό δανεισμό, προκειμένου να δουν από κοντά τι μπορεί να γίνει και φυσικά το επιχειρηματικό μοντέλο και στόρι τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης