Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η εισηγμένη που σε τρία χρόνια έκανε τους μετόχους της να έχουν αρνητικό κόστος κτήσης στη μετοχή

Η εισηγμένη που σε τρία χρόνια έκανε τους μετόχους της να έχουν αρνητικό κόστος κτήσης στη μετοχή
Με ελκυστικούς δείκτες διαπραγματεύεται η Βογιατζόγλου, ενώ η μερισματική απόδοση αντιστοιχεί στο 8%
Μία ακόμη εταιρείας της μικρής κεφαλαιοποίησης, η Βογιατζόγλου, αποδεικνύει πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην κατηγορία αυτή.
Μετά την πρόσφατη πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για μέρισμα 0,11 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2016, δηλώνει «παρούσα» στα χαρτοφυλάκια εκείνης της μερίδας επενδυτών που κοιτάνε τα θεμελιώδη και προτιμούν περιφερειακές μετοχές.
Μάλιστα, μελετώντας τον ισολογισμό παρατηρείται πως ίσως αρχίζει να μπαίνει τέλος σε μία περίοδο (μικρή) χωρίς μεγάλες αποδόσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν καλύτερες μέρες και επιχειρηματικά και μετοχικά.
Η διοίκηση κρατάει μικρό καλάθι καθώς παρά τη σημαντική αύξηση του τζίρου το 2016 στα 19,6 εκατ. ευρώ από 15,9 εκατ. ευρώ αναφέρει πως δεν αισιοδοξεί για το 2017 και εστιάζει στην περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού κόστους.
Στο ταμπλό δεν έχει παρατηρηθεί βελτίωση του όγκου συναλλαγών, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 83%, και υπάρχουν και πιστοί μέτοχοι που ελέγχουν σημαντικό ποσοστό στην εισηγμένη.
Το μέρισμα αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 8%, ενώ υπενθυμίζεται πως η αποτίμηση ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ την ώρα που τα ενσώματα πάγια αποτιμήθηκαν στα 8,9 εκατ. ευρώ με τα κτίρια να αξίζουν 4,8 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι στα 14,3 εκατ. ευρώ που δίνει χαμηλό p/bv.
Τα EBITDA ενισχύθηκαν 100% ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις 750 χιλ. ευρώ έναντι οριακής ζημίας το 2015.
Το p/e επομένως της μετοχής είναι χαμηλό (10 φορές).
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 6,4 εκατ. ευρώ με τις τραπεζικές να είναι στα 2,2 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 1,7 εκατ. ευρώ τα οποία μειώθηκαν επειδή η εισηγμένη αύξησε τα αποθέματα και μείωσε τον δανεισμό.
Ενδιαφέρον έχει η δραστηριότητα στη Ρουμανία που από τη συνολική κερδοφορία συνεισέφερε τις 395 χιλ. ευρώ με την Ελλάδα να έχει τα υπόλοιπα (εμπορική 277 χιλ. ευρώ και ηλεκτρική 259 χιλ. ευρώ).
Η εξαγορά της Betawood πιθανότατα θα βοηθήσει την εταιρεία που σήμερα δίνει δουλειές σε τρίτους ενώ θα μπορεί μελλοντικά να υλοποιεί η ίδια.
Μετοχικά τώρα θα πρέπει να τονιστεί πως όσοι είχαν αγοράσει μετοχές για παράδειγμα στα τέλη του 2013 με αρχές του 2014 σήμερα το κόστος κτήσης είναι αρνητικό!
Το 2014 έδωσε μέρισμα καθαρά 0,18 ευρώ και επιστροφή 0,92 ευρώ που με αγορά κάτω από το 1 ευρώ δίνει αρνητικό κόστος κτήσης.
Το 2012 είχε δώσει 0,16 ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου και το 2011 0,22 ευρώ ανά μετοχή με τον ίδιο τρόπο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης