Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δ.Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συντηρείται η αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο, ενόψει του Eurogroup της 15/6

Δ.Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συντηρείται η αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο, ενόψει του Eurogroup της 15/6
Άρθρο του Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή για την πορεία και τις προοπτικές της αγοράς
Απομένουν εννέα ημέρες μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία έχουν σημειώσει ελάχιστη ουσιαστική πρόοδο συντηρώντας υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία δεδομένα, η συνομολόγηση του ΔΝΤ προς το Βερολίνο για χρονική μετάθεση των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος επιτρέπει κάποιο βαθμό αισιοδοξίας για τις αποφάσεις στο Eurogroup.
Που θα είναι θετικές για την εκταμίευση της δόσης με το ενδεχόμενο να είναι αυξημένη, αλλά απαιτούν περίτεχνες διατυπώσεις ώστε η de facto μελλοντική λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος να θεωρηθούν ως δεσμευτικός οδικός χάρτης στην παρούσα φάση, για να έχει προϋποθέσεις αποδοχής η βιωσιμότητά του από την E.K.T. και να ανοίξει το δρόμο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Εγχείρημα που κινείται στο όριο μιας «αδύνατης αποστολής» με απόντα όμως ένα χαρισματικό Phelps (o ήρωας της γνωστής σειράς) για να την φέρει σε πέρας, συντονίζοντας τους δανειστές με την ελληνική κυβέρνηση!
Σαν αποτέλεσμα η διαρκής εναλλαγή δεικτοβαρών τίτλων με στόχο τη μόχλευση του Γενικού Δείκτη κρατώντας σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει αγοραστών στα κατάλληλα τεχνικά όρια, τείνει να εξαντλεί τη δυναμική της.
Παράλληλα, η δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων στοιχείων του ΑΕΠ 1ου τριμήνου που οδήγησαν σε θετικό πρόσημο αυτή την φορά, προκάλεσαν μάλλον περισσότερες απορίες στους οικονομικούς αναλυτές που καλούνται να πιστέψουν ότι εν μέσω του πανθομολογούμενα αρνητικού μακροοικονομικού τοπίου συντελέστηκε αύξηση τόσο στην κατανάλωση όσο και στη επενδυτική δαπάνη, όπως δηλώνει η ΕΛΣΤΑΤ.
Θετικά πάντως καταγράφονται οι δηλώσεις του Prem Watsa, επικεφαλής της Fairfax για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΣΕΒ και το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο του Μυτιληναίου για την Αλουμίνιο της Ελλάδος, κορυφαία εξαγωγική μονάδα της χώρας με την έκδοση ομολογιακού δανείου στο εγγύς μέλλον.
Στο εξωτερικό, οι Βρετανικές εκλογές της Πέμπτης κυριαρχούν με τα τρομοκρατικά χτυπήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο και με το αποτέλεσμά τους να είναι καθημερινά και δυσκολότερα προβλέψιμα.
Δημιουργείται έτσι αυξημένη δυσκολία σε σχέση με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. για τη διαδικασία του Brexit, δυσκολεύοντας τους χειρισμούς μιας ενδεχόμενα αδύναμης νέας βρετανικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, αρνητικός είναι και ο απόηχος της διπλωματικής απομόνωσης του Κατάρ διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για αυξημένη νευρικότητα στις αγορές, των μετοχών, των ομολόγων αλλά κυρίως του πετρελαίου.
Ωστόσο, οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να παραμένουν άγρυπνοι φρουροί (vigilence !) στις αγορές με τα ενδεχόμενα αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve και ολοκλήρωσης της ποσοτικής χαλάρωσης από την ECB να αδυνατίζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης