Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αισιοδοξία στελεχών του ΧΑ για το αυριανό (15/6) Eurogroup – Επιθυμούν να κλείσει το «πολιτικό ζήτημα»

Αισιοδοξία στελεχών του ΧΑ για το αυριανό (15/6) Eurogroup – Επιθυμούν να κλείσει το «πολιτικό ζήτημα»
Ποιοι καταλύτες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγορά και τι σημαίνει για τα στελέχη της η έξοδος της χώρας στις αγορές
Τις ελπίδες τους να τελειώσει το «πολιτικό ζήτημα», όπως το χαρακτηρίζουν στελέχη της αγοράς, έχουν εναποθέσει στο αυριανό (15 Ιουνίου) κρίσιμο για το ΧΑ Eurogroup.
Το ΧΑ εδώ και καιρό κινείται με βάση την ειδησεογραφία αναφορικά με το αν θα πάρει η χώρα τη δόση και θα κλείσει την αξιολόγηση, αν θα πάρει κάτι για το χρέος και αν θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση.
Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών που ασχολούνται με πωλήσεις μετοχών σημειώνουν πως από την πλευρά τους έχουν κάνει ό,τι μπορούν για τους πελάτες τους, εννοώντας πως έχουν επιλέξει φθηνές μετοχές με εξωστρέφεια και καλή αποτίμηση στο ταμπλό σε σύγκριση με τα θεμελιώδη.
Όμως το ΧΑ περιμένει να λυθεί το πολιτικό ζήτημα, να υπάρξει συμφωνία των πιστωτών με την κυβέρνηση και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε πως αν λυθεί το ΧΑ θα αναπνεύσει και οι τζίροι θα βελτιωθούν.
Μόνο όταν λήξουν τα ανοικτά μέτωπα μπορέσει το ΧΑ να επιστρέψει στα βασικά, ήτοι να επηρεάζονται οι μετοχές από την πορεία των θεμελιωδών, από τις ανακοινώσεις των εταιρειών για τις επιχειρηματικές εξελίξεις κτλ.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, σημειώνουν στελέχη της αγοράς, το ΧΑ είχε αρχίσει να θυμίζει την εποχή της απαξίωσης και της αδιαφορίας, με εξαίρεση τη χθεσινή ημέρα, αφού οι τζίροι έχουν υποχωρήσει σημαντικά, μετά την άνοδο που κατέγραψαν το προηγούμενο διάστημα και η μεταβλητότητα των μετοχών έχει περιοριστεί, εξέλιξη που επηρεάζει αρνητικά τη δουλειά των brokers.
Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει αυτά που θέλει για χρέος και QE.
Όμως οι πληροφορίες του Bankingnews.gr αναφέρουν πως δεν πρόκειται να λάβει κάτι σημαντικό.
Αν όντως δεν λάβει τα περιθώρια ανόδου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα περιορίζονται, καθώς η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Καταλύτες για σημαντική άνοδο θα ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και μία γενναία απόφαση για το ελληνικό χρέος.
Ο Δημήτρης Τζάνας, υπεύθυνος επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή σημειώνει πως η μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί κυρίως από την έκβαση του αυριανού Eurogroup.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι καταρχήν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.
Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους πλην ίσως κάποιας γενικής διατύπωσης που θα επανεπιβεβαιώνει την δέσμευση των δανειστών να ληφθούν μέτρα για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους στο μέλλον εφόσον είναι αναγκαίο.
Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αναφορές σε πρόσθετα κονδύλια από ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα για τόνωση της ανάπτυξης και ίσως και το ποσό της δόσης να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις του Δημοσίου ώστε να υπάρξει μία ένεση ρευστότητας στην αγορά.
Στο σενάριο αυτό επέρχεται μία σχετική ηρεμία στην αγορά εφόσον απομακρύνονται κίνδυνοι νέας κρίσης με τους δανειστές και προβλήματα στην αποπληρωμή λήξεων ομολόγων με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να προσπαθήσει να βρει ένα νέο εύρος διακύμανσης περί τις 800 μονάδες.
Επιπλέον στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως μία έξοδο στις αγορές με καλό επιτόκιο θα βοηθούσε περαιτέρω το ΧΑ και θα κατάφερνε να φέρει επιπλέον κεφάλαια από το εξωτερικό.
Μπορεί όπως αναφέρουν να μην θεωρείται σημαντικό για τους πολλούς η έξοδος στις αγορές αφού δανειζόμαστε από τους θεσμούς και μάλιστα με μικρό επιτόκιο σε σύγκριση με αυτό που θα πετύχαινε η χώρα αν έβγαινε τώρα στις αγορές, αλλά είναι για το ΧΑ και το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό, να μην θεωρεί ο επενδυτής ότι επενδύει σε χώρα που είναι αποκλεισμένη από τις αγορές χρήματος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης