Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μέσω placement ενισχύεται το ενδιαφέρον ξένων για ελληνικές μετοχές – Πως τα αξιολογούν ανά περίπτωση

Μέσω placement ενισχύεται το ενδιαφέρον ξένων για ελληνικές μετοχές – Πως τα αξιολογούν ανά περίπτωση
Εκτιμήσεις και για νέες διαθέσεις μετοχών στο άμεσο μέλλον – Ποιοι βρίσκονται πίσω από τα placement που έχουν λάβει χώρα
Μέσω διάθεσης μετοχών οι ξένοι αυξάνουν εκ νέου τις θέσεις τους βελτιώνοντας και τους τζίρους στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μετά από μία περίοδο στασιμότητας, η ελληνική αγορά έχοντας αφήσει πίσω της το υψηλό country risk ξαναβρίσκει τα πατήματά της και μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένη η συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαίων, η οποία βοηθάει στην καταγραφή  νέων υψηλών.
Καθοριστικός παράγοντας η συμφωνία με τους θεσμούς και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς μειώθηκε το country risk και υπάρχει περιθώριο για αναβαθμίσεις από την υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Τους τελευταίους μήνες έχουν λάβει χώρα αρκετές πωλήσεις μετοχών από βασικούς μετόχους.
Ξεχώρισαν οι πωλήσεις που έκανε η Alpha Bank στις μετοχές που κατείχε η Mitica του Ιωάννη Τζιβέλη, ενώ σειρά πήραν και οι πωλήσεις μετοχών της Folli Follie από τον βασικό μέτοχο αλλά και της Jumbo, επίσης από τον βασικό μέτοχο.
Πιο αναλυτικά η πώληση 3,4 εκατ. μετοχή της Τιτάν (κοινός τίτλος) από την Alpha Bank, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στις διαθέσεις μετοχών.
Βέβαια είχε προηγηθεί η πώληση των προνομιούχων μετοχών αλλά αυτές είχαν δοθεί στον βασικό μέτοχο.
Ακολούθησε το placement του 5% της Fourlis, που είχε πάλι η Alpha Bank και άνηκαν στον κ.Τζιβέλη.
Το placement ανέλαβε η Ambrosia Capital, που πρόσφατα κατέλαβε την πρώτη θέση σε δημοσκόπηση της Extel για τις υπηρεσίες της σε ξένους επενδυτές, σαρώνοντας σε όλες τις κατηγορίες της δημοσκόπησης.
Οι μετοχές διατέθηκαν σε τελικούς πελάτες από την χρηματιστηριακή και σήμερα απολαμβάνουν σημαντικά κέρδη αφού από την τιμή αγοράς των 3,8 ευρώ ανά  μετοχή σήμερα είναι στα 5,87 ευρώ και μάλιστα εισέρχεται και στον FTSE 25.
Μεγάλη ήταν η συνεισφορά της Ambrosia και στο placement της Ελλάκτωρ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η Alpha Bank πούλησε το 10% που είχε αποκτήσει από τον κ.Τζιβέλη στα 1,38 ευρώ και η χρηματιστηριακή του Λονδίνου κάλυψε το κομμάτι των ξένων, ενώ η Alpha Bank διέθεσε τις μετοχές που έλαβαν οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης.
Placement έγινε και στην Folli Follie.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος πούλησε 1,15 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 1,7% του συνόλου των μετοχών στα 20 ευρώ ανά μετοχή.
Το placement διοργάνωσε η Credit Suisse αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο ρόλο έπαιξε η Euroxx.
Τέλος την περασμένη Παρασκευή άνοιξε βιβλίο προσφορών για την πώληση του 3,5% της Jumbo από τον Απόστολο Βακάκη.
Οι μετοχές (4,8 εκατ. τεμάχια) διατέθηκαν στα 14,95 ευρώ μέσω της Citigroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ξένοι επιθυμούν μετοχές ελληνικών εταιρειών αλλά περισσότερο θέλουν μετοχές που δεν τις πουλάνε οι βασικοί μέτοχοι.
Γι΄ αυτό υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον για Φουρλή και Ελλάκτωρ, καθώς δεν πουλούσε τις μετοχές ο βασικός μέτοχος, ενώ δεν είδαν και με τόσο καλό μάτι την πώληση των μετοχών της Jumbo και της Folli Follie.
Αναφορικά με την Ελλάκτωρ, σημειώνουν ότι οι βασικοί μέτοχοι αγόραζαν μαζί με τους ξένους και εκλήφθηκε ως θετική εξέλιξη, αν και γνωρίζουν πως οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων δεν είναι οι καλύτερες και υπάρχουν και θέματα στο επιχειρηματικό κομμάτι.
Οι τοποθετήσεις των ξένων συνεχίζονται στη μετοχή.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξε σημαντική δραστηριοποίηση καθώς πουλούσε ξένος που είχε αγοράσει με σκοπό να βγάλει γρήγορο κέρδος (καθαρά κερδοσκοπικά) και αγόραζαν ξένοι με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο όγκος στη μετοχή ξεπέρασε τα 1,1 εκατ. τεμάχια.
Πληροφορίες πάντα από το εξωτερικό αναφέρουν πως οι διαθέσεις μετοχών θα συνεχιστούν.
Υπάρχουν ήδη σκέψεις από αεροπορική εισηγμένη εταιρεία, με κάποιους να θεωρούν πως είναι από τα επόμενα placement που θα γίνουν.
Την ίδια ώρα στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως υπάρχει και ζωηρό ενδιαφέρον για εταιρικά ομόλογα και ήδη ετοιμάζονται για το ομολογιακό της Μυτιληναίος.


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης