Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι θετικές εκπλήξεις της χρονιάς – Ποιες μετοχές καταγράφουν ράλι που δεν πίστευαν οι περισσότεροι επενδυτές

Οι θετικές εκπλήξεις της χρονιάς – Ποιες μετοχές καταγράφουν ράλι που δεν πίστευαν οι περισσότεροι επενδυτές
ΕΛΠΕ και Φουρλής αποτελούν τις θετικές εκπλήξεις της χρονιάς από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη 79% και 44% αντίστοιχα
Λίγοι θα πίστευαν στο ξεκίνημα της χρονιάς ότι η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και η μετοχή της Fourlis θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών του 2017.
Από τον κλάδο της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών είχε ξεχωρίσει ήδη η Motor Oil λόγω ανόδου της μετοχής αλλά και διάρθρωσης του ισολογισμού.
Από την άλλη λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης η Foulris δεν είχε και ιδιαίτερες προοπτικές.
Όμως, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης, τα ΕΛΠΕ άρχισαν να δείχνουν πως τραβούν ολοένα και περισσότερα βλέμματα επενδυτών.
Πολλοί ερμήνευσαν τα αποτελέσματα έως και ως απογοητευτικά (λόγω ταμειακών ροών, υποχρεώσεων κ.α.), γιατί εξακολουθούσαν να τα συγκρίνουν με αυτά της Motor Oil.
Όμως υπήρχαν θετικά σημεία σε αυτά και πολλοί τα είδαν ως ευκαιρία για τοποθετήσεις και δεν διαψεύστηκαν.
Κάποιοι άλλοι μίλησαν για «υπόγειες» συμφωνίες με φόντο αποκρατικοποιήσεις και άλλα project.
Όπως και να έχει η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται πλέον πάνω από τα 7,70 ευρώ ενώ ξεκίνησε τη χρονιά από τα 4,42 ευρώ.
Από την άλλη η Fourlis, έδειξε πως έχει μέλλον από την πώληση του πακέτου του 5% από την Alpha Bank, καθώς όλο καλύφθηκε αποκλειστικά από ξένους στην τιμή των 3,80 ευρώ ανά μετοχή.
Σήμερα ο τίτλος έχει ενταχθεί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (FTSE 25) και η τιμή προσεγγίζει τα 6 ευρώ.
Πολλοί μιλούν για πανάκριβη μετοχή σε όρους p/e αλλά κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως υπάρχει μία εξαιρετική διοίκηση που κάνει δουλειά και έχει δώσει δείγματα γραφής.
Το μεγάλο μυστικό για τις μετοχές τους επόμενους μήνες δεν είναι τα κέρδη του 2016, τα οποία είναι γνωστά όπως και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν αλλά αυτά του 2017 και κυρίως αυτά του 2018.
Επειδή το 2018 δεν είναι και πολύ μακριά όπως φαντάζονται πολλοί, και επειδή η χώρα έχει κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, έχει μειώσει το country risk και αρχίζει να φαίνεται η επιστροφή στην ανάπτυξη, κάποιοι βλέπουν πως θα υπάρξει μεγάλο re-rating στις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις εισηγμένες του ΧΑ συνολικά.
Αν τα αποτελέσματα εξαμήνου είναι καλύτερα των εκτιμήσεων (ακολουθώντας τον ρυθμό των τελευταίων τριμήνων) και παρατηρηθεί το ίδιο και στα ετήσια, τότε οι εκτιμήσεις για τις επόμενες χρήσεις θα αλλάξουν ριζικά και αντιστοίχως και οι τιμές στόχοι.
Με τις σημερινές εκτιμήσεις πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ακριβές, αλλά πως θα είναι αυτές οι αποτιμήσεις αν βελτιωθεί η εκτιμώμενη κερδοφορία;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης