Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum στη Νέα Υόρκη
Στην αποστολή συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum στη Νέα Υόρκη που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Για πρώτη φορά φέτος, η συνεργασία με το Enterprise Greece επέκτεινε το πεδίο αναφοράς του Forum εμπλουτίζοντας σχετικά το επενδυτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται.
Η διοργάνωση του Investment Forum φέτος συνδυάστηκε με επίσκεψη στις 18-20 Ιουνίου, στην Ουάσινγκτον όπου δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής τόσο στο “2017 SelectUSA Investment Summit” όσο και σε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς φορείς όπως το Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο (US Chamber of Commerce) και το Αμερικάνικο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (US Council of Competitiveness).
Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής επίσκεψης στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκαν παράλληλες στοχευμένες συναντήσεις με επενδυτικούς οίκους, Αμερικανούς επιχειρηματίες, ομάδες επιρροής καθώς και με εταιρείες που εκπροσωπούν σημαντικές επιχειρήσεις και επενδυτές όπως η Hogan Lovells.
Στην αποστολή συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt.

Συμμετείχαν οι Εισηγμένες Εταιρείες:

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ
FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
GRIVALIA PROPERTIES
LAMDA DEVELOPMENT
MARFIN ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ
ΟΠΑΠ
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
ΤΙΤΑΝ
ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Εκπρόσωποι των Διοικήσεων και οι υπεύθυνοι των επενδυτικών σχέσεων των παραπάνω εταιρειών συναντήθηκαν με διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτικούς οίκους σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις (Β2Β). Συνολικά συμμετείχαν 65 επενδυτικά funds, 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων ενώ πραγματοποιήθηκαν 450 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες.
Στο πλαίσιο του Forum, στις 22 Ιουνίου, διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία σε φάση αναστροφής». Στη συνάντηση κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος μίλησε με θέμα «Η Ελληνική Οικονομία με μια ματιά» και ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt με θέμα «Η άποψη των ΗΠΑ για την Ελληνική οικονομία».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Παπαδημητρίου εστίασε στην αισθητή βελτίωση που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σημαντικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα στους τομείς της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, του εξωτερικού εμπορίου, της βιομηχανικής παραγωγής και της μείωσης της ανεργίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το 2017 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος που η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σημαντικά σημάδια ανάπτυξης της τάξης του 2%.
Αναφέρθηκε τέλος, στο σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε διάφορα πεδία (αγορά εργασίας, βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κ.α.) και εστίασε στους λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσει κάποιος σήμερα στη χώρα.
Όπως τόνισε, η επιχειρηματική κερδοφορία έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο, άρτια καταρτισμένο και ανταγωνιστικό από πλευράς κόστους εργατικό δυναμικό, ενώ οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας που σχετίζονται με τη γεωστρατηγική της θέση, την πολιτική και νομισματική της σταθερότητα και τους απαράμιλλους φυσικούς πόρους που διαθέτει.
Στην έναρξη της ενημερωτικής συνάντησης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι:
«Βασικό πλεονέκτημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι η εξωστρέφειά της και το πολύ καλό δίκτυο πρόσβασης στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η εμπιστοσύνη του αλλοδαπού επενδυτικού κοινού αποτυπώνεται με τη συμμετοχή του στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς που ανέρχεται σε 62,5 % (στοιχεία 31/5).
Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016 των εισηγμένων εταιρειών της κύριας αγοράς του Χρηματιστηρίου, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.
Συγκεκριμένα το EBITDA παρουσιάζει αύξηση κατά 16% (8,5 δις €) με τα κέρδη μετά φόρων να είναι σημαντικά ενισχυμένα κατά 70%.
Στο ζήτημα της μόχλευσης θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε αφενός τη μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 1δις € (-3,3%) και αφετέρου την αλλαγή του μίγματος βραχυπρόθεσμου – μακροπρόθεσμου δανεισμού, με περιορισμό του πρώτου κατά 14%.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού επιτεύχθηκε με αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας των εταιρειών, δεδομένου ότι το σύνολο των διαθεσίμων παρέμεινε σταθερό.
Επιπλέον, θα θέλαμε να σημειώσουμε τη δυναμική που εμφανίζεται στο χώρο της αγοράς εταιρικών ομολόγων.
Η αγορά αυτή φαίνεται να μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις διαφορετικές ανάγκες ως προς το ύψος της χρηματοδότησης αλλά και το είδος της εταιρείας, εισηγμένης ή μη, σε κύρια ή Εναλλακτική αγορά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όποτε τέθηκαν επενδυτικές προτάσεις, η ελληνική αγορά μπόρεσε να τις καλύψει με τη συμμετοχή εγχώριων και αλλοδαπών, θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Αυτές οι επιτυχίες θα ολοκληρωθούν με μια αποτελεσματική δευτερογενή αγορά ομολόγων ώστε οι επενδυτές να μπορούν όχι μόνο να επενδύουν αλλά και να αποεπενδύουν εύκολα και σε λογικές τιμές».
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε:
«Με τη θετική εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να επανέλθει στις αγορές.
Ο ιδιωτικός τομέας παρά τις αντιξοότητες παρέμεινε δυναμικός, υποστήριξε την εθνική οικονομία, εξυγιάνθηκε σε μεγάλο βαθμό και δημιουργεί τις προσδοκίες που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Το νέο αυτό περιβάλλον δημιουργεί μια ακόμη ευκαιρία για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στα μάτια των επενδυτών που αναμένουν να συνεχίσουμε αταλάντευτα το δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και της υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων με ενιαία φωνή και σταθερότητα».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γκότσης μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
«Τα συμπεράσματα από το επενδυτικό φόρουμ Αθηνών σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη Αθήνα είναι εξαιρετικά.
Σε όλες τις επαφές ήταν διάχυτη η αλλαγή κλίματος στο ειδικό επενδυτικό κοινό στο οποίο απευθυνόταν.
Δεν υπήρχαν πλέον ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της χώρας, αλλά μόνο για επενδυτικές ευκαιρίες και ειδική ενημέρωση κατά τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, Χρηματιστήριο Αθηνών και Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, για την άρτια οργάνωση, αλλά και τις προσπάθειες για προβολή της οικονομίας μας σ´αυτό το μεγάλο επενδυτικό κοινό των ΗΠΑ».
Το συντονισμό του πρώτου τμήματος της ενημερωτικής συνάντησης είχε η κα Πέννυ Μάνη, διευθύντρια του επιχειρηματικού προγραμματισμού του CNN στη Νέα Υόρκη.
Στο δεύτερο μέρος της ενημερωτικής συνάντησης συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους επιφανή στελέχη διεθνών και Ελλήνων συμμετεχόντων του οικονομικού και χρηματοοικονομικού χώρου. Τα θέματα που καλύφθηκαν αφορούσαν τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σε συνδυασμό με το θεσμικό περιβάλλον όπως αυτό έχει διαμορφωθεί.
Συγκεκριμένα:
Ο κ. Ebrahim Rahbari, Managing Director, Global Economics Team του Citi Research στη Νέα Υόρκη ανέλυσε το θέμα: «Παρούσα κατάσταση και προοπτικές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής οικονομίας».
Το «Περιβάλλον επενδύσεων στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece κ. Ηλία Αθανασίου.
Στο πάνελ με θέμα «Επενδύοντας στην Ελλάδα: Η άποψη των ειδικών της αγοράς» συμμετείχαν οι André Küüsvek, Διευθυντής της EBRD, ο Σπύρος Παπασπύρου, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, ο Αλέξανδρος Μεταλληνός Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Karatzas & Partners και ο Νικόλας Παπαπολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της δικηγορικής εταιρείας Papapolitis & Papapolitis. Συντονιστής του πάνελ των ομιλητών ήταν ο κ. Γιώργος Κουτσός, Εταίρος της Deloitte Business Solution.
Η συνάντηση έκλεισε με πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, ο κ. Γιώργος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Properties και ο Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της NBG Pangaea. Το θέμα του πάνελ ήταν «Επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα» με συντονιστή τον κ. Αντώνιο Αχιλλεούδη, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AXIA Ventures Group, υποκατάστημα Αθηνών.
Χρυσοί υποστηρικτές του φετινού Forum ήταν τέσσερεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, η Alpha Finance και ο συνεργάτης της Marco Polo Securities, η Eurobank Equities και ο συνεργάτης της Auerbach Grayson, η NBG Securities και η Piraeus Securities καθώς και οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες Citi και Morgan Stanley, ο διεθνής Broker-dealer AXIA Capital Markets και ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός LXM Group.
Επίσης, το Forum υποστήριξαν η ναυτιλιακή εταιρεία Danaos, η συμβουλευτική εταιρεία Deloitte, τα δικηγορικά γραφεία Karatzas & Partners και Reed Smith/Papapolitis & Papapolitis ενώ υποστηρικτής δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας ήταν η Public Worldwide.

Σχετικά με το 6ο Greek Investment Forum στη New York

Το Greek Investment Forum αποτελεί μία πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι έχουν ενώσει από το 2012 τις δυνάμεις τους, προκειμένου να προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ΗΠΑ τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας μας.
Στο Forum δίνεται η δυνατότητα στην επενδυτική κοινότητα της Αμερικής να συναντήσει κατ’ ιδίαν (b2b) στην ΝΥ, εκπροσώπους των διοικήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων και να ενημερωθεί για την οικονομική τους πορεία και τις προοπτικές τους.
Παρουσιάζονται επίσης η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών και η αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής οικονομίας. Οι εργασίες του Forum πλαισιώνονται από την παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και με συναντήσεις εργασίας των συμμετεχόντων με εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Πρωταρχικός στόχος του Investment Forum κάθε χρόνο είναι να καλλιεργεί την δυναμική του ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπροσωπεί την μεγαλύτερη παγκόσμια ομάδα διαχειριστών κεφαλαίων, για την ελληνική οικονομία. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ξένων επενδυτών στην ελληνική κεφαλαιοποίηση κινείται γύρω στο 60% και η συμμετοχή των διαχειριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η σημαντικότερη.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης