Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χατζηδάκης (Beta Sec): Το ΧΑ διατήρησε τα «κεκτημένα» - Βαδίζει στην κορυφή των αποδόσεων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Χατζηδάκης (Beta Sec): Το ΧΑ διατήρησε τα «κεκτημένα» - Βαδίζει στην κορυφή των αποδόσεων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
Η ψυχολογία έχει χαρακτηριστικά ανοδικής αγοράς... 
Η Ελλάδα πήρε την έγκριση της 2ης δόσης περνώντας την αξιολόγηση από το Eurogroup και μια υπόσχεση για την ρύθμιση του χρέους το οποίο θα εξεταστεί προς το Φθινόπωρό και οι αγορές ομολόγων υποδέχθηκαν ιδιαίτερα θετικά την είδηση ωθώντας τις τιμές της διετίας προς τα χαμηλά του 2014 φορτίζοντας θετικά το χρηματιστηριακό κλίμα, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Securities).
Όπως αναφέρει, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο διατήρησε τα «κεκτημένα» αλλά βάζει πλέον σοβαρή υποψηφιότητα να βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών χρηματιστήριών στο α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς ξεκινώντας μάλιστα με υστέρηση 4,95% τον Ιανουάριο.
Η ψυχολογία έχει χαρακτηριστικά ανοδικής αγοράς.
Το χρηματιστήριο δεν έχει ξαναγίνει της μόδας, κινείται ακόμα κάτω από το ραντάρ της ειδησεογραφίας ωστόσο κάποια φαινόμενα που παρατηρούνται έχουν προβολές σε άλλες εποχές πριν τους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων:
Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τυχαίνουν υπερκαλύψεων και μάλιστα σε ιδιαίτερα απαιτητικές σε μέγεθος εκδόσεις παρατηρείται κορεσμός στην συγκέντρωση κεφαλαίων τόσο από θεσμικά σχήματα όσο και από την λιανική.
Η διάθεση πακέτων από βασικούς μετόχους και η απορρόφηση τους από την αγορά γίνεται με σχετικά ήπιο τρόπο χωρίς μεγάλους κραδασμούς υποδηλώντας επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου προφίλ.
Οι τιμές στο χρηματιστήριο παρά το ράλι που έχει προηγηθεί έχουν περιορισμένες διορθώσεις χωρίς να "χαλάνε" διαγράμματα συστηματικής ανόδου.
Τέλος, εισηγμένες τρεις εταιρίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις στο απόγειο δηλαδή των επενδυτικών τους προσδοκιών.
Τεχνικά οι δύο μονάδες που ήταν το ελάχιστο για να επαληθευτεί η ανοδική διαφυγή καλύφθηκαν από νωρίς στην συνεδρίαση της Δευτέρας φέρνοντας το Γενικό Δείκτη έως τις 828 μονάδες.
Τα νέα υψηλά διετίας έφεραν εκ νέου τους ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες από τις οποίες ξεκίνησε μια μικρού βεληνεκούς διόρθωση που έφερε το Γενικό Δείκτη έως τις 810 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης κρατάει μια απόσταση «ασφαλείας» από την ανερχόμενη χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών η οποία βρίσκεται στις 790 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την πρώτη στήριξη της Αγοράς βραχυπρόθεσμα. Αν και οι συναλλακτικοί τζίροι βρίσκονται σε πτωτική πορεία η εναλλαγή ημερήσιων πρωταγωνιστών έχει βοηθήσει αισθητά στο να μετριάζεται η πίεση σε ημέρες αδυναμίας διατηρώντας έτσι την αγορά σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά της. Στο σενάριο των χαμηλότερων ή στάσιμων τζίρων ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να επιστρέψει σε διαπραγμάτευση εύρους το οποίο περιλαμβάνει την περιοχή των φετινών υψηλών έως τα επίπεδα της πρώτης στήριξης.
Στην εβδομάδα που ξεκινά είναι προγραμματισμένες σημαντικές ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις καθώς οι μέτοχοι πολλών δεικτοβαρών τίτλων θα κληθούν εκτός να αποφασίσουν μεταξύ των τυπικών εγκρίσεων των ισολογισμών για μερίσματα (Κρι – Κρι, ΟΛΠ) ομολογιακά δάνεια (Alpha bank και Folli Follie Group) αλλά και reverse split μετοχών (Τράπεζα Πειραιώς).
Οι κυριότερες Γενικές Συνελεύσεις της άλλης εβδομάδας αφορούν τις: 26/06 Intracom Κατασκευές, 27/06 Intracom, Κρι- Κρι, 28/6 ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Quest, ΟΛΠ, Τράπεζα Πειραιώς, 30/06 Alpha bank, Flexopack, FF Group, Ελλάκτωρ και MLS. Την Τρίτη 27 Ιουνίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης η ΔΕΗ θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.
Αν η Μυτιληναίος συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στην δημόσια προσφορά του κοινού εταιρικού ομολόγου τότε η διαπραγμάτευση των ομολόγων θα ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου.
«Σε ότι αφορά τις αποκοπές μερισμάτων στις 26/6 θα αποκοπεί το υπόλοιπο του τακτικού μερίσματος για την Motor oil (€0,60), στις 28/6 κόβει μέρισμα η Καράτζης (€0,07), και στις 29/6 η ΕΥΑΘ (€0,228) και Κεπενός (€0,028)», καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης