Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παίζουν τα ρέστα τους οι long στο ΧΑ – Με αναβάθμιση από Moody’s και μίγμα θετικών ειδήσεων γυρίζει σελίδα

Παίζουν τα ρέστα τους οι long στο ΧΑ – Με αναβάθμιση από Moody’s και μίγμα θετικών ειδήσεων γυρίζει σελίδα
Τα σενάρια για τη συνέχεια με βάση όσα δείχνει η τεχνική ανάλυση – Υστερούν οι τράπεζες και δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις 830 μονάδες ο γενικός δείκτης
Εξαιρετικά θετικό είναι το κλίμα στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα και μετά την αναβάθμιση από την Moody’s οι long έχουν έναν ακόμη άσσο στο μανίκι τους.
Ο οίκος αναβάθμισε μία βαθμίδα τη χώρα (από Caa3 σε Caa2) και παράλληλα βελτίωσε την αξιολόγηση των προοπτικών δίνοντας εκτίμηση για θετικό outlook από ουδέτερο.
Η αγορά μπορεί να βρίσκεται σε υψηλά διετίας και πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε υψηλά πολλών ετών ή ακόμα και ιστορικά, εξέλιξη που κάνει αρκετούς να έχουν δεύτερες σκέψεις, ωστόσο σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το ΧΑ μόλις που βρίσκεται μερικές μονάδες πάνω από τις 800 μονάδες και αυτό σημαίνει πολλά.
Την ίδια ώρα τα ξένα χρηματιστήρια κατακτούν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν για αρκετά χρόνια στα Τάρταρα.
Το πώς υπερκαλύπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων είναι θεαματικό.
Η Μυτιληναίος ζητούσε 300 εκατ. ευρώ και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 740 εκατ. ευρώ ρίχνοντας το επιτόκιο στο 3,1%.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτυπώνει μόνο την μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει πλέον στην αγορά, επιτρέπει πλέον και στις επιχειρήσεις να αποβάλουν έναν ισχυρό μέχρι πρόσφατα πονοκέφαλο, αυτόν του υψηλού κόστους δανεισμού, που τις κρατούσε δέσμιες.
Επιπλέον προσφέρονται 740 εκατ. ευρώ και η αγορά αξιών δεν δείχνει να… ιδρώνει.
Παλαιότερα γινόταν μία αύξηση κεφαλαίου και ο τζίρος του ΧΑ έπεφτε κατακόρυφα.
Τώρα υπάρχουν κεφάλαια για κάθε …γούστο.
Ακόμα και διόρθωση να έρθει σημειώνουν οι αναλυτές, όλα δείχνουν πως το ΧΑ γύρισε σελίδα και φαίνεται από τις διαθέσεις των ξένων αλλά και στο +28% περίπου που καταγράφει ο γενικός δείκτης από την αρχή του έτους.
Το ΧΑ έχει επίσης μπροστά του και σημαντικές αποδόσεις να προσφέρει σε επίπεδο συγκεκριμένων μετοχών, είτε με τη μορφή μερισμάτων ή επιστροφών κεφαλαίου (π.χ Motor Oil που σήμερα 26/6 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή).
Από μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις οι Αιολική και Mermeren θα προσφέρουν επίσης καλές αποδόσεις.
Στις προσεχείς πάντως συνεδριάσεις οι τράπεζες καλούνται να φανούν πιο ενεργές στο ταμπλό, ιδίων μετά την αναβάθμιση από την Moody’s και να ξεπεράσουν κρίσιμες αντιστάσεις.

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τη συνέχεια

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta ΑΧΕΠΕΥ οι δύο μονάδες που ήταν το ελάχιστο για να επαληθευτεί η ανοδική διαφυγή καλύφθηκαν από νωρίς στην συνεδρίαση της Δευτέρας φέρνοντας το Γενικό Δείκτη έως τις 828 μονάδες.
Τα νέα υψηλά διετίας έφεραν εκ νέου τους ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες από τις οποίες ξεκίνησε μια μικρού βεληνεκούς διόρθωση που έφερε το Γενικό Δείκτη έως τις 810 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης κρατάει μια απόσταση «ασφαλείας» από την ανερχόμενη χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών η οποία βρίσκεται στις 790 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την πρώτη στήριξη της Αγοράς βραχυπρόθεσμα.
Αν και οι συναλλακτικοί τζίροι βρίσκονται σε πτωτική πορεία η εναλλαγή ημερήσιων πρωταγωνιστών έχει βοηθήσει αισθητά στο να μετριάζεται η πίεση σε ημέρες αδυναμίας διατηρώντας έτσι την αγορά σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά της.
Στο σενάριο των χαμηλότερων ή στάσιμων τζίρων ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να επιστρέψει σε διαπραγμάτευση εύρους το οποίο περιλαμβάνει την περιοχή των φετινών υψηλών έως τα επίπεδα της πρώτης στήριξης καταλήγει ο αναλυτής.
Από την πλευρά του ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμικής Χρηματιστηριακής αναφέρει πως ενώ τα επονομαζόμενα «Blue clips» έκαναν ανοδικά αυτό που μπορούσαν σπρώχνοντας τη «μπάλα» στη μικρή περιοχή οι επιθετικές τραπεζικές μετοχές για άλλη μια φορά δε μπόρεσαν να σκοράρουν αφήνοντας έτσι ανέπαφη την εστία των 830 μονάδων του Γενικού Δείκτη.
Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την υπεραγορασμένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετά δεικτοβαρή χαρτιά ενδυναμώνουν τη σκέψη εκδήλωσης μιας βραχυχρόνιας καθοδικής κίνησης προς το όριο στήριξης των 798 μονάδων ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν και σχηματίζουν τη μεσοπρόθεσμη οροφή της ανοδικής κίνησης χαμηλότερα των 870 με 857 μονάδων.
Από εκεί και έπειτα η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 798 μονάδων μπορεί να υποχρεώσει το Γενικό Δείκτη σε μία υπόκλιση εμπρός από το επίπεδο που εκτείνεται πέριξ των 780 μονάδων, τονίζει ο αναλυτής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης