Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως σχολιάζουν τη διόρθωση του ΧΑ οι αναλυτές – Τι περιμένουν και τα κρίσιμα σημεία για τη συνέχεια

Πως σχολιάζουν τη διόρθωση του ΧΑ οι αναλυτές – Τι περιμένουν και τα κρίσιμα σημεία για τη συνέχεια
Αν το χρηματιστήριο μπορέσει να ξεπεράσει τις 860 μονάδες με καλές συναλλαγές και συμμετοχή περισσότερων επενδυτών τότε αλλάζει το σκηνικό και ο στόχος μπαίνει πάνω από τις 1000 μονάδες
Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές στην πλειονότητά τους την διόρθωση της αγοράς καθώς ακούμπησε κρίσιμα σημεία αντίστασης, ενώ έχουν καταγραφεί αξιόλογα κέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα.
Διαγραμματικά η εικόνα της αγοράς δείχνει πως αν ξεπεραστούν οι τρέχουσες αντιστάσεις αλλάζει άρδην το σκηνικό στο ΧΑ προς το καλύτερο.
 «Η κίνηση της αγοράς προς την ζώνη του 850 ενεργοποίησε, όπως αναμενόταν κάποιες ρευστοποιήσεις, μιας και το επίπεδο αυτό, όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο εβδομαδιαίο σχόλιο μας, είναι δύσκολο να διασπαστεί στην πρώτη προσέγγιση του, σημειώνουν οι αναλυτές της IBG στο εβδομαδιαίο τεχνικό τους σχόλιο .
Κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την διάσπαση αυτού του επιπέδου, είναι η αδυναμία, που υπάρχει στον δείκτη των τραπεζών, να ξεφύγει από το επίπεδο των 1.100 μονάδων.
Ο RSI κινείται στα όρια του 70 στο ημερήσιο γράφημα με σημαντικές αποκλίσεις, ενώ από τον MACD δε έχουμε σαφή ένδειξη στο αντίστοιχο διάστημα.
Η αντίσταση εντοπίζεται στο 861 (πάνω πλευρά του καναλιού R1-S1) ενώ αντίθετα η στήριξη βρίσκεται στο 809, τονίζει η IBG.
Από την πλευρά του ο Απόστολος Μάνθος, υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης στην Δυναμική Χρηματιστηριακή αναφέρει πως με την ανοδική διάσπαση των 830 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει μετά από δύο αίολα χρηματιστηριακά  χρόνια σε έναν πολύ σημαντικό θάλαμο «μετεπιβίβασης» μεταξύ των 830 με 860 μονάδων.
Η σημαντικότητα του εν λόγω θαλάμου δεν έγκειται μόνο στη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη αλλά και στη μετέπειτα μακροπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και γενικότερα της οικονομίας, καθώς το ενδιάμεσο αυτό στάδιο αναμονής μπορεί να ανοίξει το δρόμο  για τις 1100 με 1150 μονάδες  μεταβάλλοντας τη φωτεινότητα της  υπάρχουσας εικόνας.
Η κρισιμότητα αυτού του επιπέδου είναι φυσιολογικό να δημιουργεί βραχυχρόνιες τριβές με πιθανά πισωγυρίσματα αμφιβολίας και διαγραμματικής εμπέδωσης  Κάποια «βαριά» χαρτιά πλην τραπεζών ναι μεν έχουν φτάσει σε επίπεδα που προκαλούν υψοφοβικό σύνδρομο σε αρκετούς ενεργούς επενδυτές  αλλά σε αυτή τη φάση της αγοράς τα οικονομικά τους αποτελέσματα  μπορούν όχι μόνο να τα συντηρήσουν αλλά και να τα σπρώξουν υψηλότερα.
Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τα Folli – Follie, τον Μυτιληναίο, τη Motor Oil, τη ΛΑΜΔΑ,την ΕΥΔΑΠ…
Έντονη αλλαγή πλεύσης με ταυτόχρονη καταστρατήγηση του μεσομακροπρόθεσμου ανοδικού σχεδιασμού μπορεί να προκληθεί με την απευχθέα επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 768 μονάδων, καταλήγει ο αναλυτής.
Τέλος ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης, αναφέρει πως η είσοδος του Γενικού Δείκτη σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των πωλητών κατοχυρώνοντας μέρος των καλών κερδών που έχουν καταγραφεί από την διόρθωση της αγοράς από τις 752 μονάδες.
Η καταγραφή ωστόσο των νέων υψηλών ενεργοποίησε εκ νέου αγοραστικό σήμα από τον MACD ο οποίος είχε γυρίσει σε πτωτική τροχιά από την συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου.
Τα καλά νέα είναι ότι η άνοδος είχε πάθος καθώς ο τζίρος ακολούθησε την τάση ενδεικτικό της διάχυσης της ανόδου σε περισσότερους τίτλους.
Οι 850 μονάδες δείχνουν ότι δεν θα είναι ένα εύκολος στόχος υπέρβασης και πιθανόν ένα πισωγύρισμα τοπικού χαρακτήρα να είναι μέσα στο πρόγραμμα, δεδομένης και της ισχυρής κίνησης που έχει προηγηθεί.
Το ελάχιστο πιθανό πέρας αυτής της διόρθωσης βρίσκεται κοντά στις 825 μονάδες όπου καλύπτεται το 23,6% της ανόδου από τις 752 έως τις 846 μονάδες.
 



Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης