Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια των εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο 2017

Αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια των εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο 2017
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην Αιολική που επιστρέφει κεφάλαια σχεδόν αντίστοιχα με την τιμή της μετοχής στο ταμπλό
Λιγοστές επενδύσεις και μικρή δυνατότητα «παρέμβασης» στο ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτουν εδώ και χρόνια οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, που έχουν πλέον περιοριστεί στις δύο.
Το όποιο ενδιαφέρον πλέον της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται στο μέλλον της Αιολικής μετά την επιστροφή κεφαλαίου.
Ουσιαστικά το ΧΑ έχει εδώ και καιρό μείνει με μία επενδυτική, αφού η Αιολική δεν είχε ιδιαίτερη έκθεση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μάλιστα, τις λιγοστές αυτές μετοχές που είχε τις πούλησε σύμφωνα με τα στοιχεία από τον πίνακα επενδύσεων που δημοσίευσε για το πρώτο εξάμηνο.
Σύμφωνα με τον αντίστοιχο της 30/12/16 πούλησε 53 χιλ. τεμάχια της Alpha Bank, 123 χιλ. τεμάχια της Ελλάκτωρ, και 119 χιλ. τεμάχια της ΕΛΤΕΧ Άνεμος
Ωστόσο έχει επενδύσει σε εταιρικά ομόλογα σχεδόν το αντίστοιχο ποσό ήτοι έχει αγοράσει 1.990 μερίδια στο ομόλογο του ΟΠΑΠ και 1.030 στο ομόλογο της Μυτιληναίος.
Σε ελληνικές τράπεζες έχει ρευστά διαθέσιμα 491 χιλ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2016 είχε 1,37 εκατ. ευρώ.
Όμως έχει μειώσει και τις επενδύσεις της σε μετοχές στο εξωτερικό.
Στη Γαλλία έχει ενισχύσει τη θέση της στην Orange αλλά πούλησε τις μετοχές που είχε σε CAP Gemini, TOTAL, Publicis Groupr, Veolia, Eiffage και Lafarge και αγόρασε 5.000 τεμάχια στην Valeo.
Στην Ελβετία δεν έχει πλέον έκθεση, ενώ απέκτησε έκθεση στο χρηματιστήριο του Καναδά.
Συνολικά οι επενδύσεις σε μετοχές του εξωτερικού από 3,2 εκατ. ευρώ     περιορίστηκαν σε 1,9 εκατ. ευρώ.
Σε τράπεζες του εξωτερικού έχει 5,9 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η Αιολική έχει αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,65 ευρώ ανά μετοχή (ή 3,25 ευρώ μετά το reverse split) διαπραγματεύεται με μικρό discount και η τιμή της μετοχής είναι λίγο μεγαλύτερη από το ύψος της επιστροφής.
Καλή αναδιάρθρωση έχει γίνει και στις συμμετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα.
Στον τραπεζικό κλάδο έχει ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στην Πειραιώς, μείωσε τη θέση της στην Alpha Bank και διατήρησε τη θέση της στην Εθνική Τράπεζα.
Μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα έχει 15 χιλ. τεμάχια από λιγότερες από 1.000, έχει διατηρήσει τη θέση της στην Πλαστικά Θράκης και στην Quest από τις οποίες μαζί με την Reds έχει σημαντική υπεραξία, μείωσε λίγο τη θέση της στην Inform Lykos, πήρε 3,4 χιλ. τεμάχια της Autohellas και μηδένισε τη θέση της στην Frigoglass, μείωσε λίγο θέση στην ΚΡΙ-ΚΡΙ, μηδένισε τη θέση της στον Αστέρα, αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης, αύξησε θέση σε ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Cenergy και μάλιστα αγόρασε σε καλή τιμή τις μετοχές της Cenergy και έχει καλό κέρδος.
Το γενικό της σύνολο είναι στα 11,3 εκατ. ευρώ και εμφανίζει κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο σε σύγκριση με το κλείσιμο της χρήσης 2016.
Σύμφωνα με την εταιρεία η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 30%.   

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης