Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αύξηση της Τζιρακιάν, η υψηλή τιμή διάθεσης και τα αναπάντητα ερωτήματα για τους μετόχους

Η αύξηση της Τζιρακιάν, η υψηλή τιμή διάθεσης και τα αναπάντητα ερωτήματα για τους μετόχους
Η κίνηση στήριξης από τους μετόχους που στην ανακοίνωση δεν έτυχε της αντίστοιχης προβολής, η αποφυγή του dilution και της πιθανής δημόσιας πρότασης
Αίσθηση προκάλεσε σε όσους παρακολουθούν από κοντά τις ανακοινώσεις όλων των εισηγμένων εταιρειών στον δικτυακό τόπο της οργανωμένης αγοράς, η ανακοίνωση της Τζιρακιάν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ύψους 8,1 εκατ. ευρώ, την ώρα που η εισηγμένη αξίζει λιγότερο από όσο μία καλή γκαρσονιέρα στα βόρεια προάστια.
Η εισηγμένη ανακοίνωσε πως γίνεται αύξηση με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων με τιμή διάθεσης 32 ευρώ ανά μετοχή την ώρα που στο ταμπλό η μετοχή «παλεύει» με τα 2 σεντς.
Στον ετήσιο ισολογισμό 2016 φαίνεται η καταβολή 7,7  εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικής αύξησης από τους μετόχους, χωρίς να αναφέρεται ποιοι μέτοχοι έχουν βάλει το ποσό.
Το συγκεκριμένο ποσό είναι καταχωρημένο στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Η εισηγμένη έχει 1,27 εκατ. μετοχές και αν κεφαλαιοποιηθεί το σύνολο των 8,1 εκατ. ευρώ που λέει η εταιρεία προς 32 ευρώ θα «τυπωθούν» άλλες 254 χιλ. μετοχές.
Πραγματικά είναι προς το συμφέρον της εταιρείας, αφού θα βελτιωθεί σημαντικά η καθαρή θέση που ήταν αρνητική κατά 240 χιλ. ευρώ, θα μειωθούν οι συνολικές υποχρεώσεις στα 21 εκατ. ευρώ από 29 εκατ. ευρώ και άρα η σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων, ενώ οι παλιοί μέτοχοι δεν θα πάθουν ιδιαίτερη ζημιά σε ό,τι αφορά το dilution.
Αυτό προβλήθηκε από την ανακοίνωση της εταιρείας, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μεγάλη στήριξη από πλευράς των μετόχων, οι οποίοι δεν έτυχαν της αντίστοιχης προβολής.
Και αυτό γιατί δύσκολα θα μπορούσε η μετοχή να πάει στα 32 ευρώ, στην αποτίμηση δηλαδή των 46 εκατ. ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.
Εύκολα οι μέτοχοι θα μπορούσαν να κάνουν την αύξηση στα 5 ευρώ για παράδειγμα.
Όμως αν γινόταν χαμηλότερα, ίσως υπήρχε υποχρέωση δημόσιας πρότασης αφού θα «τυπώνονταν» 1,6 εκατ. μετοχές.
Βάσει του κανονισμού αν κάποιος μέτοχος ξεπεράσει το 1/3 μέσω αύξησης κεφαλαίου που έχει τον όρο κατάργηση του δικαιώματος των λοιπών μετόχων έχει τη σχετική υποχρέωση.
Στην περίπτωση ωστόσο της Τζιρακιάν δεν έχει γίνει γνωστό, ποιοι μέτοχοι έχουν βάλει πόσα χρήματα, ώστε να φανεί αν κάποιος ξεπεράσει το ένα τρίτο ή αν θα είχαν την υποχρέωση ή κάποιο άλλο άρθρο του κανονισμού τους απάλλασσε από την υποχρέωση.
Σύμφωνα με την εταιρεία οι βασικοί μέτοχοι είναι: Άρις Τζιρακιάν, ελέγχει το 20,9% (265.447 μετοχές), Μάιντα Τζιρακιάν, με 17,70% ή 224.733 μετοχές, Κρικόρ Τζιρακιάν 17,74% ή 225.273 μετοχές, Αννους Τζιρακιάν 9,76% ή 123.985 μετοχές και υπάρχουν και κάποιες κοινές επενδυτικές μερίδες μεταξύ των μετόχων με μικρά ποσοστά.
Δεδομένη πάντως θα πρέπει να θεωρείται η δυνατότητα που αποκτά πλέον η μετοχή να δει υψηλότερα επίπεδα τιμών λόγω της κίνησης των μετόχων και από τιμή γκαρσονιέρας να φτάσει ακόμα και την τιμή καλής μονοκατοικίας.
Υπενθυμίζεται πως έχουν ρυθμιστεί τα δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, ενώ στη χρήση είχε πωλήσεις 15,8 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ το 2015, EBITDA 927 χιλ. ευρώ από 272 χιλ. ευρώ και ζημιές 203 χιλ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης