Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Περαιτέρω διόρθωση περιμένουν οι αναλυτές – Πόσο υποχώρησαν οι μετοχές και ποια είναι τα κρίσιμα σημεία

tags :
Περαιτέρω διόρθωση περιμένουν οι αναλυτές – Πόσο υποχώρησαν οι μετοχές και ποια είναι τα κρίσιμα σημεία
Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα χώρο υποχώρησης πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών από το οποίο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η αντίδραση της αγοράς
Περιορισμένης έκτασης διόρθωση με χαμηλό τζίρο καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις, εξέλιξη καθόλου ανησυχητική για τη συνέχεια.
Μάλιστα από την ανάλυση της πορείας των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης προκύπτει πως από τα ψηλά των 859 μονάδων μόλις μία μετοχή έχει υποχωρήσει άνω του 10%, ενώ στα μη τραπεζικά βαριά χαρτιά η υποχώρηση στις περισσότερες μετοχές είναι αντίστοιχη ή και μικρότερη από της αγοράς.
Αναλυτές αποδίδουν τη διόρθωση στο γεγονός ότι ακούμπησε κρίσιμες αντιστάσεις ο γενικός δείκτης και στην έκταση της ανοδικής κίνησης η οποία το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ ισχυρή και οι μετοχές κατέγραψαν μεγάλη άνοδο.
Η άνοδος αυτή άνοιξε την όρεξη αρκετών επενδυτών για κατοχύρωση κερδών, ενώ την ίδια ώρα οι πρόσφατες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αλλά και του ομολόγου του ελληνικού δημοσίου που εκδόθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, αφαίρεσαν πολύτιμη ρευστότητα.
Από 17 Ιουλίου που έγραψε το νεότερο υψηλό 28 μηνών ο γενικός δείκτης στις 859 μονάδες και φάνηκε η αδυναμία να περάσει πάνω από τις 860 μονάδες η διόρθωση ήταν η μόνη επιλογή.
Αναλυτές αναφέρουν πως περιμένουν συνέχιση της διόρθωσης και πως οι 800 μονάδες είναι το σημείο που θα κρίνει την τάση αυτήν την εβδομάδα
Έκτοτε η αγορά σε επίπεδο γενικού δείκτη έχει υποχωρήσει κατά 4,44% ενώ ο FTSE 25 4,01%.
Η Πειραιώς χάνει 11,11% και είναι η μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με διψήφιο ποσοστό απωλειών, μέρος του οποίου αποδίδεται στο reverse split.
H Τράπεζα Αττικής έχει υποχωρήσει κατά 9,09%, η Eurobank 8,24%, η Alpha Bank 7,86% και  η Εθνική έχει τις μικρότερες απώλειες ύψους  5,41%.
Η ΔΕΗ έχει χάσει 9,13%, τα ΕΛΠΕ 6,17%, η Τιτάν 6,09%, η Jumbo 6,01%, ο ΑΔΜΗΕ 5,91%, η ΕΧΑΕ 5,82%, η Ελλάκτωρ 5,65%, η Μυτιληναίος 4,49%, η Folli Follie 4,45%, η Lamda 4,38%, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 4,29%, ο ΟΠΑΠ 3,04%, ο ΟΛΠ 2,87%, η Motor  Oil 2,02%, η Grivalia 1,83%, η Viohalco 1,71% και η Aegean μόλις 0,60%.
Η Σαράντης είναι αμετάβλητη, ενώ η Coca Cola έχει ενισχυθεί κατά 0,59%, ο ΟΤΕ 0,55% και η Fourlis κατά 0,88%.
Οι αναλυτές της IBG στο εβδομαδιαίο τους τεχνικό σχόλιο αναφέρουν πως η αδυναμία της αγοράς να ξεπεράσει την ζώνη των 860 μονάδων, καθώς και οι συνεχείς αποκλίσεις των ταλαντωτών, οδήγησαν την αγορά, σε αναμενόμενη διόρθωση κοντά στο κρίσιμο επίπεδο των 810 μονάδων.
Το γεγονός ότι η αγορά κορύφωσε με ένα σημαντικό νέο (την έκδοση του πενταετούς ομολόγου), μας δίνει την αίσθηση, πως η διόρθωση θα έχει μεγαλύτερο εύρος και σε τιμή και σε χρόνο.
Οι δείκτες έχουν περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης, μέχρι να βρεθούν σε υπερπουλημένες ζώνες.
Το επίπεδο, που θα συναντήσουμε την πρώτη σημαντική στήριξη, είναι αυτό των 800 μονάδων και σίγουρα θα καθορίσει την τάση της αγοράς την επόμενη εβδομάδα.
Οι αναλυτές της Beta ΑΧΕΠΕΥ σημειώνουν πως τεχνικά η μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα αρχίζει και φθείρεται επικίνδυνα.
Ήδη ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών στην πρώτη σοβαρή διόρθωση τιμών που παρατηρείται μετά τον Απρίλιο και η πορεία του δείχνει ότι οι 810 μονάδες θα δοκιμαστούν λίαν συντόμως.
Η βραχυπρόθεσμη τάση στο σημείο αυτό γυρίζει καθαρά πτωτική καθώς και ο MACD έχει αρκετά νωρίτερα δώσει σήμα εξόδου.
Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα χώρο υποχώρησης πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών από το οποίο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η αντίδραση της αγοράς στην υφιστάμενη υποχώρηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης