Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο Αυγουστιάτικος καύσωνας… «πάγωσε» τις μετοχές – Χωρίς πράξη έως και 25 συνεδριάσεις για κάποιες εισηγμένες

tags :
Ο Αυγουστιάτικος καύσωνας… «πάγωσε» τις μετοχές – Χωρίς πράξη έως και 25 συνεδριάσεις για κάποιες εισηγμένες
Περί τις 100.000 ευρώ ανά λεπτό συνεδρίασης ο τζίρος – Αναλυτές σημειώνουν πως δεν είναι ικανός αυτός ο τζίρος να ξεπεράσει κοντινές αντιστάσεις
Μπορεί … έξω να έχει καύσωνα, μέσα στο ΧΑ όμως έχουν παγώσει τα πάντα. Παραδοσιακά βέβαια, αυτό συμβαίνει.
Τον Αύγουστο ο τζίρος μειώνεται, το ενδιαφέρον πέφτει, απουσιάζουν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση και το χρηματιστήριο απασχολεί όλο και λιγότερους.
Οι τελευταίες συνεδριάσεις γίνονται με τζίρους των 100.000 ευρώ ανά λεπτό συνεδρίασης και πολλές μετοχές ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση χωρίς πράξη.
Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, αυτοί οι τζίροι δεν είναι ικανοί ώστε να σπρώξουν την αγορά πάνω από τις 830 μονάδες που είναι η κοντινή αντίσταση ή πάνω από τις 860 μονάδες που είναι τα υψηλά 28 μηνών.
Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή σημειώνει πως η αγορά «έχοντας επιβεβαιώσει τα επίπεδα αντίστασης των 860 μονάδων στις 17/7 αλλά και τα επίπεδα στήριξης των 810 στις 31/7, κινείται σε μια ενδιάμεση ζώνη γύρω από τις 830 μονάδες πραγματοποιώντας κινήσεις συσσώρευσης και προσβλέποντας στο αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι νέοι καταλύτες θα το ωθήσουν ψηλότερα, προς τις 900 μονάδες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί και το απαισιόδοξο σενάριο».
Αυτός ο Αύγουστος θα είναι κάπως πιο ξεχωριστός αφού τα αποτελέσματα εξαμήνου θα μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, αντί για τέλη Αυγούστου, άρα η ειδησεογραφία θα είναι ακόμη πιο φτωχή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εκείνων δηλαδή των εταιρειών που δεν δημοσιεύουν την τελευταία στιγμή, αλλά φροντίζουν να ενημερώνουν όσο πιο έγκαιρα μπορούν την επενδυτική κοινότητα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ελάχιστες μετοχές ξεχωρίσουν θετικά ή αρνητικά.
Ξεχωρίζουν φυσικά αυτές που μέσα στη γενικότερη μείωση του όγκου συναλλαγών, έχασαν τελείως και αγοραστές και πωλητές.
Αν εξαιρέσουμε μερικές γνωστές περιπτώσεις που δεν κάνουν όγκο, όπως για παράδειγμα τη Μάρακ που για να δούμε τελευταία πράξη πρέπει να γυρίσουμε στο 2015, η Minerva στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις έχει κάνει πράξη μόνο σε μία, η Moda Bagno έχει να κάνει 26 συνεδριάσεις πράξη, η Βαρβαρέσσος 16, και η Περσεύς 15.
Στη χθεσινή συνεδρίαση επίσης λίγο πριν το κλείσιμο 20 τίτλοι είχαν όγκο κάτω από 100 τεμάχια και 60 δεν είχαν κάνει πράξη.
Σε πολλές από τις παραπάνω μετοχές υπήρχαν εντολές μόνο από τη μία πλευρά, δηλαδή είχαν είτε μόνο αγοραστές είτε μόνο πωλητές.
Η ΓΕΔ βρέθηκε στο limit up με 700 τεμάχια και έβαλαν πωλήσεις στην τιμή των 0,02 ευρώ 150 χιλ. τεμάχια.
Από τις μετοχές που έχουν λίγο ξεχωρίσει για τη συμπεριφορά τους το τελευταίο διάστημα είναι η μετοχή της ΙΑΣΩ.
Ο τίτλος γρήγορα τους τελευταίους μήνες οδηγήθηκε από τα 0,50 ευρώ στα 1,40 ευρώ και μέσα σε 7 συνεδριάσεις πήγε από τα 1,33 ευρώ στα 0,7820 ευρώ για να αντιδράσεις στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις και να βρεθεί ξανά πάνω από τα 0,90 ευρώ.
Πως όμως να κάνουν όγκο οι περιφερειακές μετοχές του ΧΑ, που έτσι κι αλλιώς είχαν περιορισμένο όγκο και τις καλές ημέρες, όταν τα λεγόμενα blue chips, όπως ο ΟΛΠ ή ο Σαράντης δεν ξεπερνούν τις 10 χιλ. μετοχές όγκο.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως κάπως έτσι θα κινηθούν και οι επόμενες συνεδριάσεις με συσσώρευση και χαμηλό όγκο, εκτός και αν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο εξωτερικό που θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στο σκηνικό, όπως για παράδειγμα μία διόρθωση στη Wall Street.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης