Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανύπαρκτοι όγκοι, μεγάλα χάσματα αγοραστών- πωλητών και μόλις το 10% των ανοδικών με καλές συναλλαγές

tags :
Ανύπαρκτοι όγκοι, μεγάλα χάσματα αγοραστών- πωλητών και μόλις το 10% των ανοδικών με καλές συναλλαγές
Την επαναδραστηριοποίηση των ξένων αλλά και την επιστροφή των όποιων λόμπι υπάρχουν στην περιφέρεια περιμένουν οι εναπομείναντες επενδυτές
Καθώς βρισκόμαστε στο pick της τουριστικής περιόδου και το ΧΑ παραδοσιακά πραγματοποιεί ελάχιστους όγκους συναλλαγών, οι στρεβλώσεις έχουν αυξηθεί δραματικά.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι αγοραστές έχουν απομακρυνθεί καθώς βλέπουν από τη μία τις τρομοκρατικές επιθέσεις, από την άλλη τον γεωπολιτικό κίνδυνο και τις διαθέσεις διόρθωσης και προτιμούν να παίρνουν θέσεις όσο πιο χαμηλά γίνεται.
Έτσι παρατηρούνται ξανά οι γνωστές «ακραίες διακυμάνσεις» και μετοχές από το limit up βρίσκονται στο limit down, οι μετοχές ενισχύονται σημαντικά με ελάχιστο όγκο και τον πρώτο αγοραστή σε τιμές που δίνουν απώλειες στη μετοχή.
Την περασμένη Παρασκευή 18 Αυγούστου υπήρχαν ενδοσυνεδριακά 45 μετοχές ανοδικές σε μία ημέρα όπου το ΧΑ υποχωρούσε.
Από τις ανοδικές αυτές μετοχές μόλις το 10% είχαν αξιόλογο όγκο.
Οι υπόλοιπες και η άνοδος συνοδευόταν με ελάχιστα τεμάχια και οι αγοραστές ήταν πολύ χαμηλότερα από την τελευταία τιμή.
Πιο αναλυτικά, από τις ανοδικές ξεχώριζε η J&P Άβαξ όπου λόγω μερισμάτων της Αττικής
Οδού οι επενδυτές την έσπρωχναν υψηλότερα.
Για τον ίδιο λόγο ενισχυόταν και η Ελλάκτωρ με επίσης καλές συναλλαγές.
Η ΔΕΗ είχε μικρή άνοδο με όγκο κάτω από 80 χιλ. τεμάχια και ακολουθούσαν επίσης με μικρή άνοδο και μέτριες συναλλαγές Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και ΙΑΣΩ.
Στο υπόλοιπο ανοδικό ταμπλό η Κυριακούλης ήταν στο +18,37% και ο πρώτος αγοραστής ήταν στο +2,22%, η ΓΕΔ ενισχυόταν 14,29% και δεν υπήρχε αγοραστής, η Foodlink ήταν στο +9,88% αλλά ο πρώτος αγοραστής ήταν στο -19,35%, η Logismos με 10 τεμάχια ενισχυόταν 9,81% και ο πρώτος αγοραστής ήταν στο -4% και η Μύλοι Λούλη ήταν στο +9,54% με δύο πράξης, 5 ευρώ τζίρο και 2 τεμάχια, ενώ ο πρώτος αγοραστής ήταν στο +0,41%.
Ίδια εικόνα και για Χαϊδεμένο, Εθνική Πανγαία, Αστικά Ακίνητα και Ιντρακόμ Κατασκευές.
Ουσιαστικά οι εναπομείναντες επενδυτές περιμένουν να φύγει ο Αύγουστος, να επιστρέψουν οι επενδυτές και να δραστηριοποιηθούν ξανά οι ξένοι και τα όποια «λόμπι» υπάρχουν στις μετοχές της  περιφέρειας και μέχρι πρόσφατα παρείχαν ρευστότητα.
Άλλωστε ο χαμηλός όγκος δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Περισσότερες από τις μισές μετοχές του FTSE 25 είχαν όγκο κάτω από 80 χιλ. τεμάχια και από αυτές 5 είχαν κάτω από 20 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης