Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΧΑ: Υπομονή μέχρι να περάσει το κενό διάστημα από ειδήσεις, λένε τα στελέχη της αγοράς

tags :
ΧΑ: Υπομονή μέχρι να περάσει το κενό διάστημα από ειδήσεις, λένε τα στελέχη της αγοράς
Περίμεναν καλύτερη αντίδραση από την αγορά λόγω της αναβάθμισης της χώρας από τη Fitch αλλά ο τζίρος δεν έδωσε πόντους στο ανοδικό σενάριο
Η προσδοκία για καλή αντίδραση με βελτιωμένες συναλλαγές δεν επαληθεύτηκε και η αγορά χθες, Δευτέρα 21 Αυγούστου, έδειξε διαθέσεις περισσότερο στάσης αναμονής, παρά ενθουσιασμού.
Αναλυτές μιλώντας στο Bankingnews.gr σχολίαζαν πως όντως περίμεναν μια πιο ζωηρή αντίδραση, αλλά το ξεκίνημα έδειξε πως η αγορά σχεδόν αγνόησε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch.
Η αγορά δείχνει μουδιασμένη και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επόμενες μέρες δεν έχουν ειδήσεις, ανέφερε στέλεχος της αγοράς.
Η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα ξεκινούν πάλι να δημοσιεύονται από τις 28 Αυγούστου και μετά, ενώ η τρίτη αξιολόγηση δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα.
Από την άλλη, αναλυτές σχολιάζουν ότι έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα αρκετές αναλύσεις οίκων που μιλούν για υψηλές αποτιμήσεις στις διεθνείς αγορές και περιμένουν διόρθωση.
Αυτή η εξέλιξη όπως και να έχει επηρεάζει και την δική μας αγορά, καθώς αν το κλίμα χαλάσει στο εξωτερικό, θα πιεστεί και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικά στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις οποίες δραστηριοποιούνται κατά βάση οι ξένοι και οι οποίες σύμφωνα με τις εκθέσεις εγχώριων αναλυτών έχουν τσιμπημένες ή στην καλύτερη δίκαιες αποτιμήσεις.
Έτσι το σενάριο της συσσώρευσης παραμένει το επικρατέστερο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με τους ίδιους χαμηλούς τζίρους μέχρι να αρχίσουν οι εγχώριοι καταλύτες να εμφανίζονται και να φανούν και οι διαθέσεις των επενδυτών στις αγορές του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο Γενικός Δείκτης παίζει με p/e για το 2017 17,7 φορές και για το 2018 14,3 φορές, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 8,5 φορές για το 2017 και στις 7,7 φορές για το 2018.
Αντίστοιχα ο δείκτης p/bv είναι στις 2,3 και 2,2 φορές και η μερισματική απόδοση στο 2,1% και 2,4%.
Για τον FTSE 25 το p/e του 2017 εκτιμάται στις 17,7 φορές και στις 14,2 φορές για το 2018 και αντίστοιχα ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 8,5 και 7,7 φορές, ο δείκτης p/bv στις 1,8 φορές και 1,7 φορές και η μερισματική απόδοση στο 1,8% και 2,2%.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις ανήκουν στην IBG, ενώ σύμφωνα με την Eurobank Equities, οι μετοχές που παρακολουθεί διαπραγματεύονται με p/e 26,4 φορές για το 2017, 16,4 φορές για το 2018 και 16,3 φορές για το 2019.
Αντιστοίχως έχουν EV/EBITDA, 7,1 φορές, 6,1 φορές και 5,5 φορές, p/bv 1,3x, 1,3x και 1,2x και μερισματική απόδοση 2,7%, 3% και 3,6% για το 2019.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης