Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θα συνεχίσουν τα… καλά ζυμώματα οι εισηγμένοι μύλοι του ΧΑ; - Οι αποτιμήσεις των Κεπενού και Λούλη

Θα συνεχίσουν τα… καλά ζυμώματα οι εισηγμένοι μύλοι του ΧΑ; - Οι αποτιμήσεις των Κεπενού και Λούλη
Με χαμηλούς δείκτες διαπραγματεύονται οι μετοχές, ενώ το 2016 κατάφεραν να βελτιώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα μέσω επίτευξης θετικών ταμειακών ροών
Το 2016 ήταν μία καλή χρονιά για τις εισηγμένες Μύλοι Λούλη και Μύλοι Κεπενού και μάλιστα η βελτίωση έναντι του 2015 ήταν εξαιρετική σε επίπεδο κερδοφορίας παρά την ελαφριά μείωση των πωλήσεων.
Ήδη οι μετοχές διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες, αλλά το ζητούμενο είναι αν τα καλά ζυμώματα θα συνεχιστούν και στις επόμενες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων.
Αν συνεχιστούν οι δείκτες θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικοί και θα πρέπει να σημειωθεί πως οι μετοχές δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από άλλες εισηγμένες.
Οι κάτοχοι μετοχών λαμβάνουν είτε μέρισμα (όπως στην περίπτωση της Κεπενού) είτε επιστροφή κεφαλαίου (όπως στην περίπτωση της Λούλη που διαθέσει υψηλή καθαρή θέση).
Όμως και από πλευράς μόχλευσης ή ταμειακών ροών το 2016 ήταν μία καλή χρονιά που επέτρεψε να διατηρηθεί ή και να βελτιωθεί η διάρθρωση του ισολογιμού.
Πιο αναλυτικά η Μύλοι Κεπενού, είναι σημαντικά μικρότερη εταιρεία έναντι της Λούλης αλλά τα περιθώρια είναι πολύ καλύτερα.
Έτσι η Κεπενού με πωλήσεις 33,5 εκατ. ευρώ από 34 εκατ. ευρώ έβγαλε καθαρά κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ από 694 χιλ. ευρώ, ενώ η Μύλοι Λούλη με πωλήσεις 101,3 εκατ. ευρώ από 105 εκατ. ευρώ είχε καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ από 624 χιλ. ευρώ.
Το p/e της Κεπενού είναι μόλις στις 7,7 φορές και της Λούλη στις 14 φορές.
Η Κεπενού με ίδια κεφάλαια 18,8 εκατ. ευρώ έχει p/bv 0,78 φορές και καλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων βάσει της κερδοφορίας.
Η Λούλη έχει 90,3 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και παίζει με p/bv 0,41 φορές μόλις, ενώ λόγω του ότι είναι πολύ υψηλή η καθαρή θέση έχει χαμηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Σε άλλες γραμμές των ισολογισμών αξίζει να σημειωθούν οι υψηλές απαιτήσεις από πελάτες, 33,6 εκατ. ευρώ για την Λούλης και 13,9 εκατ. ευρώ για την Κεπενού, ενώ το ύψος των αποθεμάτων ήταν 20,1 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η Λούλης είχε στο ταμείο 6,08 εκατ. ευρώ και η Κεπενός 4,9 εκατ. ευρώ.
Καλή είναι και η σχέση ξένων προς ιδίων κεφαλαίων αφού οι συνολικές υποχρεώσεις της Μύλοι Λούλη είναι στα 74,8 εκατ. ευρώ (τραπεζικά δάνεια 33,7 εκατ. ευρώ), ήτοι χαμηλότερα από την καθαρή θέση, ενώ η Κεπενός έχει υποχρεώσεις 17,1 εκατ. ευρώ με δάνεια περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός της Λούλη είναι 27,7 εκατ. ευρώ και της Κεπενός περίπου 5εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως και οι δύο εισηγμένες πέτυχαν καλές ταμειακές ροές στη χρήση 2016 με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Από την αρχή του έτους η Μύλοι Λούλη ενισχύεται περίπου 55% και η Μύλοι Κεπενού κατά 36%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης