Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η στασιμότητα του ΧΑ προβληματίζει τα στελέχη της αγοράς – Οι πηγές ανησυχίας και τι συνιστούν

tags :
Η στασιμότητα του ΧΑ προβληματίζει τα στελέχη της αγοράς – Οι πηγές ανησυχίας και τι συνιστούν
Τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό εντοπίζονται κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των μετοχών
Προβληματισμένα είναι τα στελέχη της αγοράς από την πορεία του ΧΑ, ειδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα.
Η σταδιακή διολίσθηση από τα υψηλά των 860 μονάδων προς τις 810 μονάδες με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές, σε συνδυασμό με κινδύνους που βλέπουν μπροστά τους, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, κάνουν τα στελέχη των χρηματιστηριακών εταιρειών να είναι πιο επιφυλακτικά για τη συνέχεια.
Όπως σημειώνουν, αν διασπαστούν οι 810 μονάδες, τότε τεχνικά η αγορά θα μπορούσε να βρεθεί στις 765-780 μονάδες.
Σημειώνεται πως χθες (4/9/17 )με τη βοήθεια των δημοπρασιών, κατάφερε το ΧΑ να κλείσει με άνοδο και πάνω από τις 810 μονάδες.
Στο τεχνικό κομμάτι, σημειώνουν πως τα περισσότερα γραφήματα από την μεγάλη κίνηση που έχουν διαγράψει τους προηγούμενους μήνες, έχουν σχηματισμό «ιστό- σημαία».
Ο σχηματισμός αυτός θεωρούν πως είναι περισσότερο πιθανό να λυθεί καθοδικά, παρά ανοδικά.
Αυτό το στηρίζουν στις αποτιμήσεις, οι οποίες για κάποιες μετοχές είναι εξαιρετικά απαιτητικές (πχ. Coca Cola, Τιτάν).
Θεωρούν δηλαδή πως αν ο σχηματισμός λυθεί ανοδικά, τότε οι αποτιμήσεις θα «φουσκώσουν» περισσότερο και δεν θα μπορούν να δικαιολογηθούν από την κερδοφορία.
Από την άλλη περιμένουν τις εξελίξεις στην Βόρειο Κορέα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μεγάλη διόρθωση τα διεθνή χρηματιστήρια, μία διόρθωση που την αναμένουν πολλοί εδώ και μήνες, αλλά δεν έρχεται.
Όσο καθυστερεί να έρθει αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει πιο βίαιη, σημειώνουν.
Στο εσωτερικό από την άλλη, αναφέρουν πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, εξέλιξη που έφερε αναβολή στην εκταμίευση της υποδόσης, υπάρχει υστέρηση στα έσοδα, βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων, και περιμένουν τώρα τα στοιχεία του επόμενου μήνα, ενώ παράλληλα περιμένουν και τις εξελίξεις στις τράπεζες, μετά τις πιέσεις που φαίνεται ότι ασκεί το ΔΝΤ για νέες αυξήσεις, εξέλιξη που θα επηρέαζε αρνητικά την αγορά.
Για τους παραπάνω λόγους και επειδή οι περισσότεροι πελάτες των στελεχών των χρηματιστηριακών εταιρειών έχουν μεγάλα κέρδη από την πορεία του ΧΑ τους προηγούμενους μήνες, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το 100%, συστήνουν αυξημένη ρευστότητα βραχυπρόθεσμα και μάλιστα σε επίπεδα κοντά ακόμη και στο ήμισυ του χαρτοφυλακίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης