Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως και πότε θα ανακάμψουν οι τραπεζικές μετοχές; - Θα απαιτηθούν ακόμη 5-6 εβδομάδες υπομονής από τους επενδυτές

Πως και πότε θα ανακάμψουν οι τραπεζικές μετοχές; - Θα απαιτηθούν ακόμη 5-6 εβδομάδες υπομονής από τους επενδυτές
Η ορθή απάντηση είναι ότι AQRs θα διεξαχθούν ή δεν θα διεξαχθούν στις ελληνικές τράπεζες από το εάν περισσεύουν ή όχι κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα.
Πως και πότε θα ανακάμψουν οι τραπεζικές μετοχές;
Όλοι έχουν κατανοήσει ότι από την ημέρα που η Lagarde του ΔΝΤ έθεσε θέμα AQRs στις ελληνικές τράπεζες, οι μετοχές των τραπεζών έχασαν κάθε δυναμική, εγκλωβίστηκαν και πλέον διαπραγματεύονται κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 4 μηνών.
Η Alpha bank βρίσκεται κοντά στην τιμή της ΑΜΚ των 2 ευρώ, η Εθνική στα 0,33 ευρώ η Πειραιώς και η Eurobank κάτω από τις τιμές των αυξήσεων.
Ο κίνδυνος της υλοποίησης AQRs στις τράπεζες ειδικών ελέγχων δηλαδή για να εξακριβωθεί η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού έχει προκαλέσει αμηχανία και επενδυτική αδιαφορία.
Ο κίνδυνος νέων αυξήσεων κεφαλαίου αντικατοπτρίζεται π.χ. στην Attica bank η οποία ανακοίνωσε ότι εξετάζει – μεταξύ άλλων – και νέα αύξηση κεφαλαίου και σε 3 συνεδριάσεις έχασε το 41% της αξίας της.
Η αντίδραση όμως της ΕΚΤ και του SSM του Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών ουσιαστικά να απορρίψουν την πρόταση του ΔΝΤ να διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες δεν αποκατέστησε την ηρεμία.
Κάτι τα IFRs 9, κάτι η ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR έχουν κρατήσει σε ομηρία τον τραπεζικό κλάδο χρηματιστηριακά.
Οι επενδυτές δεν είναι ακόμη σίγουροι για το εάν θα διεξαχθούν AQRs παρ΄ ότι το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ ακόμη και μετά το πέρας της 3ης αξιολόγησης ισχυροποιείται.
Οι ξένοι επενδυτές συνολικά έχουν δει πολλά τα τελευταία χρόνια και γνωρίζουν ότι το παιχνίδι είναι ξεκάθαρα πολιτικό.
Γνωρίζουν ότι για τα AQRs των ελληνικών τραπεζών εάν θα υλοποιηθούν ή δεν θα υλοποιηθούν, την απόφαση δεν θα την λάβει η ΕΚΤ και ο SSM αλλά ο Schaeuble ο γερμανός υπουργός οικονομικών που θα παραμείνει ΥΠΟΙΚ και μετά τις γερμανικές εκλογές.
Στις 29 Σεπτεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα η Lagarde του ΔΝΤ και τι περιμένει κανείς να πει η Lagarde η οποία βλέπει την πόρτα της εξόδου από το ελληνικό πρόγραμμα;
Περιμένει να πιέσει για το χρέος και για τις τράπεζες με τα AQRs.
Άρα έως τότε το θέμα δεν θα ξεκαθαρίσει.
Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις όταν θα έρθουν επίσημα οι θεσμοί 18 ή 28 Οκτωβρίου 2017.
Τότε οι 3 θεσμοί θα αποτιμήσουν την πρόταση του ΔΝΤ να διεξαχθεί ειδικός έλεγχος στις τράπεζες ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι έτοιμες στο μεταμνημονιακό περιβάλλον.
Το επιχείρημα που υποστηρίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα το 2018 δεν θα φύγει από το μνημόνιο θα αντικατασταθεί το 3ο πρόγραμμα με νέα πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL οπότε δεν χρειάζεται έλεγχος στις τράπεζες είναι λάθος.
Η ορθή απάντηση είναι ότι AQRs θα διεξαχθούν ή δεν θα διεξαχθούν στις ελληνικές τράπεζες από το εάν περισσεύουν ή όχι κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα.
Θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ για τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα
Θα αποσαφηνιστεί πόσα κεφάλαια θα έχει η ECCL ή PCCL και εάν περισσέψουν κεφάλαια θα αποφασίσουν οι Γερμανοί εάν θα υλοποιηθούν ή όχι AQRs.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να έχουμε καθαρή εικόνα τι θα συμβεί τελικώς;
Θα χρειαστούμε 5-6 εβδομάδες οπότε οι επενδυτές του χρηματιστηρίου, οι μέτοχοι των τραπεζών ας κάνουν υπομονή…
Οι 5 με 6 εβδομάδες είναι το καλό σενάριο… υπάρχει και το κακό της πολύμηνης αναμονής….
Βέβαια υπάρχει και χείριστο σενάριο… να διεξαχθούν AQRs αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι τραπεζίτες.

Υποσημείωση

Πολλοί λένε να μην γίνουν έλεγχοι να μην χαλάσει το κλίμα.
Η απάντηση είναι η εξής.
Το κλίμα είναι τόσο προβληματικό που κακώς ανησυχούμε να χαλάσει κάτι ήδη χαλασμένο.
H άποψη μας είναι ότι δεν θα υλοποιηθούν AQRs αλλά θα φουσκώσουν τον λογαριασμό από το IFRs 9 και τους ελέγχους ανασκόπησης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR που ήδη πραγματοποιούνται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης