Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συσσώρευση και χωρίς πολλά παράπονα γιατί θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα τα πράγματα στο ΧΑ

Συσσώρευση και χωρίς πολλά παράπονα γιατί θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα τα πράγματα στο ΧΑ
Με την πρόσφατη αρνητική για τις επενδύσεις ειδησεογραφία, οι πωλητές θα μπορούσαν εύκολα να είχαν πατήσει το πλήκτρο των επιθετικών πωλήσεων
Έχει κουράσει τους πάντες η πολύμηνη συσσώρευση που αγγίζει τα όρια της απαξίωσης στο ΧΑ και οι μνήμες από έναν άλλο μεγάλο κύκλο ανάλογης απαξίωσης είναι ακόμα νωπές.
Όμως το τελευταίο διάστημα, η ειδησεογραφία δεν είναι και τόσο «φιλική» για τους επενδυτές και ίσως τα πράγματα να μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί και αρκετά χειρότερα.
Η αγορά συσσωρεύει πέριξ των 810 μονάδων έχοντας οπισθοχωρήσει από τις 860 μονάδες, αλλά θα μπορούσε να είχε δει σημαντικά μεγαλύτερη υποχώρηση.
Από τη μία η πίεση του ΔΝΤ για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες δημιουργεί ερωτήματα όπως, «δεν ήταν αρκετή η τελευταία αύξηση κεφαλαίου» και φυσικά φόβους για νέο dilution.
Θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ από επενδυτές που θα αισθάνονταν για μία ακόμη φορά απογοητευμένοι, που τοποθέτησαν κεφάλαια στις τράπεζες.
Λίγο αργότερα έγιναν κινήσεις καθόλου φιλικές για επενδύσεις.
Η κόντρα κυβέρνησης-Eldorado Gold, δείχνει πως υπάρχουν επενδύσεις που οι κυβερνώντες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά, αν θέλουν να γίνουν και φυσικά δεν μπορούν να βγάλουν ανάλογη οριστική απόφαση.
Και πριν κοπάσει ο θόρυβος με την Eldorado Gold, επανέρχεται το θέμα του Ελληνικού και το ερώτημα που θέτουν κάποιοι στην αγορά είναι, «πως δεν έχουν βγει μερικοί ξένοι να πατήσουν το κουμπί sell to zero και να μας αφήσουν στην τύχη μας γιατί ίσως και να μας αξίζει»;
Δηλαδή, οι μέτοχοι της Lamda Development, που έχουν τοποθετήσει τα λεφτά τους στην εταιρεία και περιμένουν εδώ και μήνες να δουν μπουλντόζες, αλλά αντί γι΄ αυτό ακούνε για αρχαία, κορμοράνους, δάση κ.α. τι πρέπει να κάνουν;
Ακόμα και για τη Fraport, η οποία σχετικά πρόσφατα ανέλαβε τα 14 αεροδρόμια, υπήρξε μία μικρή επίθεση από τον υπουργό υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος σχολίασε ακόμα και το θέμα καθαριότητας των τουαλετών!
Προφανώς, για να μην υπάρχει κάποια επιθετική αντίδραση, έχουν συνειδητοποιήσει που έχουν επενδύσει και θεωρούν πως τα πράγματα στην Ελλάδα, μπορεί να κινούνται με αργούς ρυθμούς αλλά κάποια στιγμή, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, παίρνουν το δρόμο τους.
Επομένως, μπορεί το ΧΑ να βρίσκεται ξανά στη ζώνη της απαξίωσης, να πραγματοποιεί πολύμηνη συσσώρευση με ανύπαρκτους τζίρους, να έχει κουράσει όλους τους εμπλεκόμενους αυτή η πορεία, αλλά θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης