Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως ορισμένοι αναλυτές σε χρηματιστηριακές και ξένους οίκους αποδομούν εισηγμένες εταιρίες

tags :
Πως ορισμένοι αναλυτές σε χρηματιστηριακές και ξένους οίκους αποδομούν εισηγμένες εταιρίες
Στο εξάμηνο και οι δύο εταιρείες είχαν κακή πορεία ταμειακών ροών που οδήγησε σε αύξηση δανεισμού ή μείωση ταμειακών διαθεσίμων αλλά σχολιάζεται μόνο η μία
Η επενδυτική κοινότητα πολλές φορές έχει απορήσει από εκθέσεις αναλυτών για το πώς βλέπουν συγκεκριμένες μετοχές.
Άλλοι επενδυτές έχουν σχολιάσει αρνητικά το γεγονός ότι εξαιρετικές εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν καλύπτονται από τους αναλυτές, ενώ καλύπτονται εταιρείες που εμφανίζουν επί χρόνια ζημιές και έχουν απαιτητική αποτίμηση στο ταμπλό.
Δεν είναι λίγες οι φορές που υπήρξαν αναλύσεις και από ξένους οίκους ακόμα για εισηγμένες που δεν κατάφεραν ποτέ να πλησιάσουν έστω τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πολλά από τα κριτήρια των αναλυτών είναι διαφορετικά από των επενδυτών και φυσικά λαμβάνουν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που ένας επενδυτής δεν «κατανοεί».
Όμως έχει ενδιαφέρον να δει κάποιος τις προσεγγίσεις των αναλυτών όπως την πρόσφατη αναφορά τους για τα αποτελέσματα των Ελλάκτωρ και Folli Follie.
Την Ελλάκτωρ καλύπτουν πλέον λίγοι αναλυτές καθώς η εταιρεία εξαιτίας της κρίσης, της μείωσης των εσόδων από την κατασκευαστική δραστηριότητα, αλλά και λόγω άλλων εσωτερικών θεμάτων, έχει απογοητεύσει με τα αποτελέσματά της.
Από την άλλη, η Folli Follie δεν βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των αναλυτών αν και η κερδοφορία της την κατατάσσει μεταξύ των φθηνότερων εταιρειών του ΧΑ σε όρους p/e και όχι μόνο.
Πρόσφατα χρηματιστηριακή, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Folli Follie ανέφερε στον τίτλο «τα κέρδη ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αλλά οι ταμειακές ροές απογοήτευσαν».
Για την Ελλάκτωρ η ίδια χρηματιστηριακή σημείωνε «ισχυρή λειτουργική πορεία στο δεύτερο τρίμηνο οδηγούμενη από τον κατασκευαστικό κλάδο και τον κλάδο των παραχωρήσεων».
Οι αναλυτές ανέφεραν πως η εταιρεία δημοσίευσε ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, το οποίο αντικατοπτρίζει την ισχυρή ανάπτυξη των λειτουργικών επιδόσεων του κατασκευαστικού κλάδου και τα ισχυρά αποτελέσματα του κλάδου των παραχωρήσεων, οι οποίες αντιστάθμισαν την ασθενέστερη πορεία από τις δραστηριότητες του περιβάλλοντος/απορριμμάτων και ΑΠΕ.
Σημειώνει επίσης πως κατά την άποψη του αναλυτή η Ελλάκτωρ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει αύξηση του λειτουργικού κέρδους κατά 15% το 2017 (κέρδη προ φόρων και τόκων 113 εκατ. ευρώ).
Για την Folli Follie η χρηματιστηριακή αναφέρει πως τα αποτελέσματα για μία ακόμη φορά ήταν μεικτά καθώς η μεγάλη αύξηση των ΕBITDA κατά 10,5% στο δεύτερο τρίμηνο δεν μεταφράστηκε σε ταμειακές ροές λόγω αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και συναλλαγματικών διαφορών.
Μάλιστα ο αναλυτής τονίζει με έμφαση το γεγονός ότι η διοίκηση είχε επικοινωνήσει στο πρώτο τρίμηνο πως η εικόνα των ταμειακών ροών θα άλλαζε στο δεύτερο εξέλιξη που ανάγκασε κάποιους αναλυτές να προσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους και τώρα να θεωρούν ότι δεν πρόκειται να πιαστούν οι εκτιμήσεις αυτές.
Η αλήθεια είναι πως ο αναλυτής έχει δίκιο, αν και η διοίκηση επιμένει ακόμα στις εκτιμήσεις της.
Ο όμιλος είχε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 92,8 εκατ. ευρώ και αρνητικές επενδυτικές 25,77 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξήσει τον δανεισμό κατά 109 εκατ. ευρώ.
Με ταμειακά διαθέσιμα 315 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 216 εκατ. ευρώ γεννιέται το ερώτημα αν όντως υπάρχει μεγάλο θέμα την ώρα που η καθαρή θέση είναι στα 1,88 δισ. ευρώ!
Και τότε δεν μπορεί παρά κάποιος να θυμηθεί τα πρώτα χρόνια της κρίσης, τότε που οι τράπεζες δεν έδιναν δάνεια και η μετοχή της Folli Follie βούλιαζε γιατί επενδυτές και αναλυτές είχαν φόβους ότι δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της .
Η μετοχή είχε πέσει κάτω από τα 4 ευρώ και ο ισολογισμός του 2011 έδειχνε ταμειακά διαθέσιμα 135 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό περί τα 600 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση τότε ήταν στα 721 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα τότε μεγέθη με τα σημερινά δεν έχουν κάποια σχέση.
Από την άλλη η Ελλάκτωρ με 450 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα στο εξάμηνο και καθαρό δανεισμό περί τα 990 εκατ. ευρώ είχε ζημιές μετά από φόρους αποδιδόμενες στους μετόχους 10,9 εκατ. ευρώ από 30,9 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να βγάλει κέρδη φέτος για τους μετόχους και να βελτιώσει σταδιακά την εικόνα του ισολογισμού της.
Επιπλέον ένα άλλο ερώτημα είναι αν ο αναλυτής ανησυχεί από τις δικές της ταμειακές ροές αφού στο εξάμηνο οι λειτουργικές ήταν θετικές κατά 11 εκατ. ευρώ, οι επενδυτικές αρνητικές κατά 47 εκατ. ευρώ και οι χρηματοδοτικές δείχνουν νέα αύξηση του δανεισμού.
Την Ελλάκτωρ όμως οι ταμειακές ροές δεν σχολιάζονται παρά το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερη η μόχλευση έναντι της Folli.
Προφανώς στη μία περίπτωση μιλάμε για growth story και στην άλλη για turnaround story, που όμως δεν ήταν turnaround όταν άρχισαν να την καλύπτουν οι αναλυτές αλλά αναπτυξιακό επίσης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης