Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τράπεζες, ένα πρόβλημα διαρκείας για το ΧΑ – Νέα σύννεφα πάνω από την αγορά – Αδύναμοι οι αγοραστές

Τράπεζες, ένα πρόβλημα διαρκείας για το ΧΑ – Νέα σύννεφα πάνω από την αγορά – Αδύναμοι οι αγοραστές
Απώλειες έως και 45% για τις μετοχές των τραπεζών – Η Πειραιώς έχει χάσει τη μισή της τιμή από το reverse split
Για όσους παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια το ΧΑ, η λέξη «τράπεζες» τους φέρνει αμέσως στη μνήμη, αυξήσεις κεφαλαίου, πεταμένα λεφτά, capital controls και απίστευτες χρηματιστηριακές ζημιές.
Οι πάλαι ποτέ υγιείς δυνάμεις του ΧΑ, οι μετοχές αποταμίευσης επενδυτών για να αφήσουν κάτι στα παιδιά τους, έχει μετατραπεί σε μία μηχανή διάλυσης αποτιμήσεων, που δυστυχώς δεν περιορίζεται μόνο στις συγκεκριμένες μετοχές, αλλά εξαπλώνεται σαν ιός σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Πολλοί επενδυτές, έχουν διακόψει κάθε… διπλωματική σχέση με τις συγκεκριμένες μετοχές και τις αφήνουν στους ξένους και στους στενόμυαλους που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και υποκύπτουν στην έλλειψη αδρεναλίνης που προκαλεί η ενασχόληση με μετοχές μεσαίας για παράδειγμα κεφαλαιοποίησης.
Οι απώλειες τεράστιες όλα αυτά τα χρόνια, οι ανακεφαλαιοποιήσεις δεν έχουν τελειωμό αν και κάθε φορά οι τράπεζες γίνονται ισχυρές και δήθεν έχουν επαρκή κεφάλαια, και τα ιστορικά υψηλά τα κοιτάζει κανείς με τηλεσκόπιο.
Το ΧΑ το 2017 είχε βρει τον βηματισμό του και πήγαινε χωρίς αυτές καθώς οι αποτιμήσεις ήταν ελκυστικές και οι προοπτικές των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτός των τραπεζών θετικές.
Όμως, κάπου στα υψηλά της φετινής χρονιάς η αγορά τις χρειάστηκε και κατάφεραν να δώσουν μία μικρή κίνηση, αλλά όποιοι τις ακολούθησαν μάλλον το μετάνιωσαν πικρά.
Ειδικά τον Σεπτέμβριο, οι συγκεκριμένες μετοχές φέρουν ακέραια την ευθύνη της μεγάλης κατρακύλας, ενώ το μίγμα ειδήσεων δεν είναι καθόλου καλό.
Από τη μία η πίεση του ΔΝΤ για αυξήσεις και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών από την άλλη, με την πιθανότητα συμμετοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό του FDP το οποίο δεν δέχεται διευθέτηση χρέους, θεωρεί απαραίτητο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και επιθυμεί και GRexit, επιβάρυνε την εικόνα των τραπεζών.
Τώρα η αγορά έχει να αξιολογήσει και κάτι ακόμα, την πορεία των εσόδων στο οκτάμηνο.
Από την περίοδο της συσσώρευσης οι αναλυτές δεν έκρυβαν τους φόβους τους για τις αντοχές των Ελλήνων αναφορικά με τις πληρωμές φόρων.
Έβλεπαν στοιχεία εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί και στους επόμενους μήνες δεν θα είναι θετική για το ΧΑ.
Από την αρχή του μήνα οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει 24% με την τράπεζα Πειραιώς να έχει χάσει 45,6% και να βρίσκεται στο μισό της τιμής εισαγωγής μετά το reverse split.
Για το ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 10%, η Εθνική 17%, η Eurobank 25% και η Alpha Bank 17,4%.
Για τη συνέχεια οι 738 μονάδες που είναι η πιο κοντινή στήριξη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης