Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι τράπεζες επισκιάζουν τα πάντα στο ΧΑ – Τι περιμένουν τα στελέχη της αγοράς για τη συνέχεια και τι συστήνουν

Οι τράπεζες επισκιάζουν τα πάντα στο ΧΑ – Τι περιμένουν τα στελέχη της αγοράς για τη συνέχεια και τι συστήνουν
Σε περίπτωση που χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες η εικόνα του ΧΑ θα χειροτερέψει τονίζουν στελέχη της αγοράς
Έντονος είναι ο προβληματισμός των χρηματιστηριακών στελεχών από την πορεία της αγοράς και συστήνουν πως οι επενδυτές πρέπει να επιδείξουν μεγάλη προσοχή καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.
Οι τράπεζες φυσικά μονοπωλούν το ενδιαφέρον και σε αυτές έχουν στραφεί όλα τα βλέμματα.
Όπως σημειώνουν στο Bankingnews.gr το βραχυπρόθεσμο μέλλον του ΧΑ εξαρτάται από το αν θα γίνουν αυξήσεις στις τράπεζες.
Μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο τότε θα μπορέσουν να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα, αν και όπως σημειώνουν αν γίνουν αυξήσεις η εικόνα της αγοράς θα χειροτερέψει.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο χθεσινός (26/9) μεγάλος τζίρος και ειδικά ο τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank.
Ο τίτλος ξεπέρασε σε συναλλαγές το 40% του συνολικού τζίρου.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνο Χατζηδάκη, η εικόνα των τραπεζών επισκιάζει κάθε εξέλιξη με την Alpha Bank να δείχνει πως υπάρχει αξιοσημείωτη προσφορά.
Για τον κ.Χατζηδάκη η αυτονόμηση κάποιων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν ένα θετικό σημάδι στη χθεσινή συνεδρίαση αν και χρειάζεται να υπάρξει διάρκεια.
Ο αναλυτής ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν οι φόβοι και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση καθώς έχουν πέσει πολλά μαζί χωρίς να έχουν προλάβει να δοθούν απαντήσεις.
Από την άλλη το στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οικονομολόγος Λουκάς Παπαϊωάννου, τόνιζε πως η αγορά είναι επικεντρωμένη στις τράπεζες και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το Road Show στο Λονδίνο ήταν αποτυχία καθώς ούτε έλυσε τα θέματα στις τράπεζες, αλλά και ούτε έφερε κάποιες εισροές στις υπόλοιπες μετοχές.
Τέσσερα είναι τα κρίσιμα θέματα για τον κ.Παπαϊωάννου: Το αν θα γίνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η αξιολόγηση και τι θα ζητηθεί να υπογράψει η χώρα, η πορεία των φορολογικών εσόδων και η υστέρηση που εμφανίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό και το τέταρτο που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, η αποχώρηση πολυεθνικών.
Τεχνικά η αγορά έχει σπάσει τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών και πάει να σπάσει το κάτω μέρος του ανοδικού καναλιού μέσα στο οποίο κινιόταν.
Αν δεν αντιδράσει ο FT25 μπορει να δει τις 1.850 και στη συνέχεια τις 1.800 μονάδες, ενώ μόνο πάνω από τις 2.100 μονάδες αλλάζει κάτι προς το καλύτερο.
Ο κ. Παπαϊωάννου συστήνει προσοχή στους traders και προτείνει κοντινά stop loss.
Αξίζει να τονιστεί η υψηλή μεταβλητότητα των τραπεζών στη χθεσινή συνεδρίαση.
Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακής, Δημήτρης Τζάνας, αναφέρει πως η αγορά διέψευσε τις προσδοκίες όσων περίμεναν επαναπροσέγγιση των 800 μονάδων κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.
Αντιθέτως, οι καταιγιστικές πωλήσεις τραπεζικών τίτλων ώθησαν το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα με τη διάσπαση των διαδοχικών επιπέδων στήριξης να είναι το έργο των δύο τελευταίων συνεδριάσεων και την εικόνα του τραπεζικού δείκτη να έχει τη μορφή εκείνη που δύσκολα επιδέχεται αντίλογο για την προοπτική περαιτέρω πλαγιοκαθοδικής κίνησης στη συνέχεια καθώς η επενδυτική ψυχολογία βαίνει επιδεινούμενη.
Σκηνικό συνέχισης δηλαδή της ελληνικής αυτονόμησης καθώς η ηρεμία συνεχίζει να χαρακτηρίζει την κίνηση των διεθνών αγορών, σημειώνει ο κ.Τζάνας.
Τέλος σημειώνει πως η ανατροφοδοτούμενη διαδικασία της κλιμάκωσης της απέχθειας προς τον επενδυτικό κίνδυνο, μετατρέπει το χρηματιστηριακό σκηνικό για μια ακόμη φορά, σε στίβο συναγωνισμού για την προτεραιότητα στις πωλήσεις των πολύπαθων τραπεζικών τίτλων καθώς ουδείς θέλει να βιώσει το εφιαλτιακό σενάριο μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης, με τις διοικήσεις των τραπεζών να αδυνατούν να αρθρώσουν πειστικό αντίλογο για τις προοπτικές τους.
Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank έκλεισε στα 1,61 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 1,56 ευρώ και υψηλό τα 1,75 ευρώ, η Πειραιώς με χαμηλό ημέρας τα 2,09 ευρώ και υψηλό τα 2,49 ευρώ έκλεισε στα 2,37 ευρώ, η Εθνική με χαμηλό στα 0,2590 ευρώ και υψηλό στα 0,2770 ευρώ έκλεισε στα 0,27 ευρώ και η Eurobank με χαμηλό τα 0,6030 ευρώ, υψηλό τα 0,7150 ευρώ έκλεισε στα 0,6980 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης