Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Καπράλος : Ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις

Καπράλος : Ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις
Για την λήψη άμεσων μεταρρυθμίσεων μίλησε ο επικεφαλής του ΧΑ κ Καπράλος στο πλαίσο ομιλίας του σε συνέδριο του FESE  που διαχειρίζονται 42 χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη.
H  χρηματοοικονομική κρίση, τα παράγωγα προϊόντα που διαπραγματεύονται εξωχρηματιστηριακά (OTC derivatives), τις αγορές μετοχών και ομολόγων καθώς και τις ανάγκες των επενδυτών.
Πριν καλέσω στο βήμα την γενική γραμματέα της FESE κα. Judith Hardt, που θα είναι η συντονίστρια του πρώτου πάνελ, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις σχετικά με τα όσα πετύχαμε το έτος που μας πέρασε, καθώς και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε μέσα στο επόμενο έτος.

Κατ’ αρχήν, το 2009 ήταν μια χρονιά που γυρίσαμε σελίδα, μετά την κρίση. Ήταν το έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε από που προήρθε η χρηματοοικονομική κρίση, εντοπίσαμε τα κενά στην εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος, και αρχίσαμε τη λήψη διορθωτικών μέτρων.
Το 2009 ήταν, για όλους μας στη FESE. ένα έτος έρευνας, σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων. Είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει και τον τρόπο εφαρμογής της στα επόμενα χρόνια.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να επιτύχει κανέναν από τους στόχους του χωρίς τη συνεργασία των κεφαλαιαγορών και των χρηματαγορών.
Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η FESE έχει υποστηρίξει πλήρως την αναθεώρηση τόσο της εποπτείας όσο και του ευρύτερου Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.
Γνωρίζω ότι δεν είμαστε μόνοι. Αντιθέτως, ο κλάδος στο σύνολό του γνωρίζει την ιστορική του υποχρέωση.
Ποιά όμως είναι αυτή η υποχρέωση;
Είναι να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Η υποχρέωση αυτή είναι κοινή για όλους στο κλάδο μας. Κρίνονται οι αποταμιεύσεις και οι θέσεις εργασίας εκατομμυρίων ανθρώπων. Με κάθε δυνατό τρόπο λοιπόν, πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που διαμορφώνουν το γενικό πλαίσιο στην ΕΕ να υπερπηδήσουν τα προβλήματα που ανέδειξε αυτή η κρίση.
Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργία μας, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται κέρδη από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όταν είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ο κλάδος μας πρέπει να αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κέρδη του από την ευημερία των Ευρωπαίων επενδυτών και φορολογουμένων!
Τα μέλη της FESE έχουν μια μοναδική θέση στον χρηματοοικονομικό τομέα. Τα χρηματιστήριά μας λειτουργούν με βάση τις αρχές που εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον. Τα μέλη μας θεωρούν την διαφάνεια της αγοράς ως απαραίτητο εργαλείο και όχι ως μια αφηρημένη έννοια.
Η διαφάνεια είναι ένα βασικό στοιχείο του μοντέλου λειτουργίας αγοράς των Χρηματιστηρίων (public market model). Τα μέλη της FESE επενδύουν συνεχώς σε συστήματα και τεχνογνωσία για να περιορίζεται η κατάχρηση αγοράς (market abuse). Επενδύουν σε νέες τεχνολογίες ώστε οι αγοραστές και οι πωλητές να συναλλάσσονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Εποπτεύουν αποτελεσματικά τη διαφάνεια στην ενημέρωση από τις εισηγμένες εταιρίες προς τους επενδυτές.
Όλα τα ανωτέρω μας διαφοροποιούν αρκετά σε σχέση με τις εναλλακτικές πλατφόρμες συναλλαγών (trading venues) που αναπτύχθηκαν μετά την υιοθέτηση της MiFID. Και αυτό επειδή παραδοσιακά, από τότε που δημιουργήθηκαν τα οργανωμένα χρηματιστήρια, η υπόστασή τους ως εμπορικές οντότητες ήταν και παραμένει μέρος ενός ευρύτερου στόχου που σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών με βάση και το δημόσιο συμφέρον.
Είναι αλήθεια ότι, σήμερα πλέον, τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη λειτουργούν με στόχο το κέρδος. Το γεγονός αυτό όμως δεν μειώνει στο παραμικρό την ευθύνη μας και την υπευθυνότητα μας απέναντι σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. Και όχι μόνον αυτό: η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές προς τις αγορές μας είναι το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε σε τέτοιο βαθμό για τα τεκταινόμενα στην αγορά γενικότερα. Τα χρηματιστήρια δεν ελέγχουν τα γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες αγορές, αλλά επηρεάζονται από αυτά. Εάν κάτι στον χρηματοοικονομικό τομέα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, είναι δεδομένο ότι σύντομα θα επηρεάσει και τις εταιρίες και τους επενδυτές που επενδύουν στα χρηματιστήριά μας.
Η κρίση έδειξε, αν μη τι άλλο, πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε όλοι όσοι λειτουργούμε αγορές. Εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς τότε κανείς μας δεν νοιώθει ασφαλής.
Έτσι λοιπόν, είναι απαραίτητο για τον κλάδο μας να ενώσει τις δυνάμεις του για να επιτελέσει το έργο του. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την κρίση. Ένα νέο κεφάλαιο πρέπει να ανοίξει.

Ποια μορφή όμως θα έχει το κεφάλαιο αυτό;
Ως διαχειριστές αγορών βασιζόμενοι στο μοντέλο των οργανωμένων Χρηματιστηρίων (public market model), πιστεύουμε πως οι εμπειρία μας από τη λειτουργία των αγορών μας βοηθά αναφορικά με τις αλλαγές που είναι αναγκαίο να γίνουν στην Ευρώπη. Πιστεύουμε στις αρχές της ουδετερότητας, της διαφάνειας, της ασφάλειας και της αποδοτικότητας. Το μοντέλο αγοράς μας είναι ένα τρανό παράδειγμα. Η κρίση απέδειξε πόσο σημαντικές είναι οι αρχές αυτές για την προστασία των επενδυτών και την σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Δυστυχώς, η κρίση επίσης απέδειξε πως κάποια τμήματα των αγορών, με συγκεκριμένες δραστηριότητες, και συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία, δεν είχαν τον απαιτούμενο βαθμό εποπτείας. Αυτά τα κενά είχαν σχεδόν καταστροφικές συνέπειες για τις χρηματαγορές καθώς και την πραγματική οικονομία.
Οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται μπροστά μας πρέπει να αντιμετωπίσουν τα λάθη και τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο θεσμικό πλαίσιο του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Πρέπει άμεσα να εξασφαλίσουμε ίσες συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους τόπους εκτέλεσης συναλλαγών (χρηματιστήρια και εναλλακτικές πλατφόρμες), στα προϊόντα και στους συμμετέχοντες.
Ο ευρύτερός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ενιαία Αγορά. Να κερδίσουμε πίσω τους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, ανεξάρτητα από τα προϊόντα στα οποία επενδύουν. Αυτό το νέο κεφάλαιο για τον κλάδο μας πρέπει να τοποθετεί τον επενδυτή στο επίκεντρο κάθε κανονιστικής ρύθμισης.

Θέλω να ολοκληρώσω με κάποιες θετικές σκέψεις. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, και αυτό διότι για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι συζητώντας τις λεπτομέρειες βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, δεν βλέπουμε δηλαδή τα μεγάλα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί.
Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα αυτής της χρονιάς είναι χωρίς αμφιβολία και η Συνθήκη της Λισαβόνας. Αυτή η Συνθήκη θα καταστήσει την ΕΕ περισσότερο αποδοτική, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας πρέπει να μας κάνει όλους υπερήφανους που είμαστε Ευρωπαίοι.
Επιπλέον οι νέες εποπτικές δομές θα συνεισφέρουν σε μια περισσότερο συνεκτική και ισχυρή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών νόμων για τις χρηματαγορές.
Με αυτές τις δράσεις, ισχυροποιούμε την Ευρώπη. Και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να το πραγματοποιήσουμε διότι έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας.
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, φορολογούμενοι και εταιρίες περιμένουν από την ΕΕ να αποτρέψει τις καταστροφές που συνέβησαν τα δύο τελευταία χρόνια από το να επαναληφθούν ξανά. Επιθυμούν να δουν έναν πιο έξυπνο, ασφαλή και καλύτερα διαχειριζόμενο χρηματοοικονομικό τομέα – θέλουν ένα μοντέλο λειτουργίας που δημιουργεί πραγματική και διατηρήσιμη αξία για το κοινωνικό σύνολο.
Ως κλάδος, έχουμε μια απλή επιλογή.
Είτε θα αποφύγουμε τις ευθύνες μας και θα αφήσουμε τις μελλοντικές γενιές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα – και να είστε σίγουροι πως τα προβλήματα αυτά θα επαναληφθούν, με ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες.
Ή θα πάρουμε τώρα μέτρα για να βελτιώσουμε τον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Η FESE είναι πλήρως προσηλωμένη σε αυτό το στόχο.
Η ώρα για μεταρρυθμίσεις είναι τώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης