Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φήμες για υποβάθμιση από Moody’s και UBS,G. Sachs έπληξαν το ΧΑ

Φήμες για  υποβάθμιση από Moody’s και UBS,G. Sachs έπληξαν το ΧΑ
Η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Goldman Sachs και την UBS, σε συνδυασμό με την εντονότατη φημολογία περί επικείμενης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s  συνέβαλλαν ώστε να πιεστεί σημαντικά το χρηματιστήριο και οι τράπεζες ενώ έκδηλη ήταν και η ανησυχία στα desk των dealing rooms των τραπεζών που παρακολουθούν  την αγορά ομολόγων.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι οι ξένοι αρχίζουν να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες καθώς έχει επιδεινωθεί το οικονομικό περιβάλλον και πλέον οι ξένοι θεωρούν ότι οι στόχοι κερδοφορίας για το 2010 , ίσως να μην επιβεβαιωθούν.
Κορυφαίοι τραπεζίτες θεωρούν ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη η υποβάθμιση της οικονομίας ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τις φήμες που θέλουν προσεχώς να υποβαθμίζεται η οικονομία.  
Από την Moody’s τηρούν σιγήν ιχθύος αν και εσχάτως είχαν δηλώσει ότι η ελληνική οικονομία είναι υπό αξιολόγηση χωρίς να θέτουν χρονοδιάγραμμα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Standard and Poor’s χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη αν τελικά υποβαθμιστεί η οικονομία από την Moody’s η Ελλάδα θα βρεθεί από την κλίμακα Α1 στην κλίμακα Α2.
Με βάση την κλίμακα αξιολόγησης της Moody’s το Α1 αντιστοιχεί στο Α+ της Standard and Poor’s και της Fitch.
Όμως η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα με Α- δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την αντίστοιχη βαθμολογία της Moody’s.
Στην περίπτωση της υποβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor’s η Ελλάδα θα βρεθεί από το Α- στο ΒΒΒ+.
Πάντως είναι  υποβαθμιστεί η Ελλάδα από την Moody’s αναμένεται να ασκηθούν νέες πιέσεις στα ομόλογα και στο χρηματιστήριο.

Γιατί είναι αρνητικοί  οι ξένοι για τις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να εμφανίζουν καθίζηση εκτάκτων εσόδων από τα ομόλογα.
Τα δάνεια θα αυξηθούν μόλις 7% το 2010. Οι επισφάλειες φαίνεται ότι θα αυξηθούν , το οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, η κερδοσκοπία που ακολούθησαν ως τακτική οι τράπεζες με την ρευστότητα από την ΕΚΤ πλέον μειώνεται δραστικά.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τους ξένους άκρως επιφυλακτικούς.
Όσον αφορά τα ομόλογα τo χειρότερο τρίμηνο θα αποδειχθεί το δ΄ τρίμηνο .
Στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου υπάρχουν τράπεζες που ουσιαστικά έχασαν ή εξανέμισαν την πλειοψηφία των κερδών που είχαν επιτύχει στα προηγούμενα τρίμηνα.
Ακόμη και οι μεγάλες τράπεζες που παραδοσιακά στηρίζουν την αγορά χρεογράφων η Εθνική με 18 δις η Alpha με 7,5 δις η Eurobank με περίπου 9,5 δις ευρώ η ΑΤΕ με 1 δις ευρώ το ΤΤ με 5 δις ευρώ κ.α. στο δ΄ τρίμηνο αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα εμφανίσουν πολύ χαμηλότερα έσοδα από ομόλογα συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα.
Η μείωση των εκτάκτων εσόδων σημαντικά στο δ΄ τρίμηνο , σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση υποχωρεί συνεχώς και τείνει στο 4% καθώς την καταβολή της έκτακτης φορολογίας του 10% προς το δημόσιο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το γ΄ τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών θα είναι το χειρότερο του 2009.
Η αγορά εν μέρει έχει προεξοφλήσει τις επιδόσεις του 2009 αλλά είναι γεγονός ότι το 2009 θα είναι μια φωτογραφική χρονιά για το 2010.
Είναι περίπου ξεκάθαρο ότι σταδιακά υποχωρεί ο πήχης των προσδοκιών και διαφαίνεται ότι προσεχώς η χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών μάλλον δεν θα βελτιωθεί.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης