Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί άλλαξαν στάση οι ξένοι για τις ελληνικές τράπεζες; Τι θα συμβεί στο ΧΑ ;

Γιατί άλλαξαν στάση οι ξένοι για τις ελληνικές τράπεζες; Τι θα συμβεί στο ΧΑ ;
Έρμαιο της ευμετάβλητης συμπεριφοράς των ξένων επενδυτών έχει καταστεί το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές.
Πριν λίγους μήνες καλλιεργούσαν μια υπερπροσδοκία και υπεραισιοδοξία για την κερδοφορία των τραπεζών το 2010 και πάνω σε αυτό το νέο story έστησαν ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι εκτινάσσοντας τις τραπεζικές μετοχές την Εθνική από τα 14 ευρώ στα 27 ευρώ κ.α. Το προηγούμενο story που είχε οδηγήσει την Εθνική από τα 8,5 ευρώ στα 14 ευρώ ήταν ότι δεν θα καταρρεύσουν τα Βαλκάνια όπως και επαληθεύτηκε.
Στην πορεία όμως οι ξένοι όταν η αγορά προεξόφλησε όλα τα θετικά μελλοντικά νέα αποφάσισαν να αναζητήσουν ένα άλλο story για να στηρίξουν την άνοδο.
Εκεί άρχισαν να εμπλέκουν την οικονομία στο σενάριο ανόδου που επιδίωξαν να δημιουργήσουν στηρίζοντας την επιχειρηματολογία τους ότι η οικονομία θα ανακάμψει από το 2010 , τα Βαλκάνια θα ανακάμψουν από το 2010 και ότι το 2010 θα είναι η αρχή της εξόδου από την κρίση.
Και ενώ αυτό το story άρχισε να χτίζεται οι εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά και η αρνητική εικόνα της ελληνικής οικονομίας σόκαραν τους επενδυτές καθώς ανατράπηκε το σχέδιο τους το story που επιχείρησαν να χτίσουν ώστε να παρασύρουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τις τραπεζικές μετοχές.
Με βάση το story της καλής οικονομίας που ανακάμπτει η Εθνική θα βρισκόταν στα 33 με 35 ευρώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά fund manager.
Το story των ξένων δεν επαληθεύεται   καθώς αποδείχθηκε ότι η οικονομία της χώρας δεν έχει γερά θεμέλια , αποδείχθηκε ότι οι τράπεζες ενώ δεν κινδυνεύουν στηρίζονται σε έκτακτα κέρδη ενώ την ίδια στιγμή οι προοπτικές κερδοφορίας χαμηλώνουν.
Το νέο σκηνικό υποχρεώνει τους ξένους σε αναδίπλωση.
Οι παραδοσιακοί ξένοι έχουν θέσεις στην Ελλάδα αριθμούν κοντά στους 4000 και στηρίζουν τις τραπεζικές μετοχές.
Όμως δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια στο ΧΑ αν δεν αρχίζουν να επαληθεύονται 6 παράμετροι.
1)Η οικονομία να δείξει δείγματα βελτίωσης. Αυτό δεν διαφαίνεται πριν από το πέρας του 2010 όπως τουλάχιστον έχει αναφερθεί από την ΕΕ.
2)Οι τράπεζες να καταφέρουν να βελτιώσουν τα κέρδη τους το 2010 που μάλλον δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται επί της ουσίας.
3)Προκαλεί προβληματισμό πάντως το γεγονός ότι μετά την μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα της  ΕΚΤ θα περιοριστούν δραστικά τα έκτακτα κέρδη.
4)Τα βαλκάνια δεν θα ανακάμψουν όσο ανέμεναν.
5)Η Ελληνική αγορά έχει εμφανίσει σημάδια επικίνδυνου κορεσμού.
Οι καλοί πελάτες είναι ήδη πελάτες των τραπεζών και οι δυνητικοί ενέχουν υψηλό ρίσκο.
6)Το μεγάλο ερωτηματικό είναι προφανώς οι επισφάλειες οι οποίες θα κορυφώσουν μέσα στο 2010.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τους ξένους.


Τι θα απογίνουν οι τραπεζικές μετοχές

Τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών έχουν στενέψει σημαντικά.
Ανεξάρτητα αν θα υπάρξει ανάκαμψη μικρής κλίμακας ή όχι είναι γεγονός ότι όσο οι ξένοι δεν πιστεύουν την οικονομία  και αυτό αποδείχθηκε με το κερδοσκοπικό παιχνίδι στα ομόλογα , το spread και τα CDs.
Διαφαίνεται ότι η αγορά θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 2200 με 2500 μονάδων.
Αν υπάρξουν και άλλες αρνητικές εκπλήξεις δεν αποκλείονται και οι 1900 μονάδες.
Αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις η αγορά σταδιακά θα αρχίσει να ενισχύεται.
Επειδή παρείσφρησαν πολλοί υποθετικοί παράγοντες είναι σκόπιμο οι επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης