Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στις 1800 μονάδες το ΧΑ στις 280 -300 μ.β. το spread στα ομόλογα;

Στις 1800 μονάδες το ΧΑ στις 280 -300 μ.β. το spread στα ομόλογα;
Το ελληνικό χρηματιστήριο , οι τραπεζικές  μετοχές έχουν πάρει τον κατήφορο και το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος θα ανακόψει την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών οι οποίες έχουν χάσει  30% με 35% της αξίας τους από τα πρόσφατα υψηλά.
Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζικές μετοχές συνδέονται άρρηκτα με την συμπεριφορά του spread.
Το spread στα ομόλογα απεικονίζει την κατάσταση στην οικονομία , τα CDs τα Credit Default Swaps απεικονίζει το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το οποίο έχει αυξηθεί και έχει ξεπεράσει ακόμη και της Τουρκίας. Το spread και τα CDs διαπραγματεύονται πέριξ των 230 μονάδων βάσης.
Οι τράπεζες δρουν σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον και όταν η οικονομία βρίσκεται σε δίνη είναι προφανές ότι και οι τράπεζες επηρεάζονται.  
Tα κέρδη πλήττονται, τα έκτατα έσοδα από ομόλογα καταβαραθρώνονται, οι επισφάλειες θα αυξηθούν, η οικονομία κλονίζεται και το κυριότερο κλονίζεται η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα ΧΑ και ομόλογα;
Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι ομόλογα και ΧΑ λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία η συμπεριφορά του ΧΑ θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά των spreads.
Τα τραπεζικά στελέχη και ειδικά treasurer dealing rooms επισημαίνουν ότι πλέον δεν αποκλείεται τίποτε ούτε οι 250 μονάδες ούτε και οι 300 μονάδες βάσης στα ομόλογα.
Το κερδοσκοπικό παιχνίδι οργιάζει , οι παραδοσιακοί παίκτες είναι διστακτικοί να αγοράσουν και φοβούνται περαιτέρω διεύρυνση των spreads.
Αν η πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση επιβεβαιωθεί για spreads στις 300 μονάδες τότε το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί έως τις 1800 με 1850 μονάδες.
Για την Εθνική αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί στα 15 με 16 ευρώ.
Όμως το σενάριο αυτό αποτελεί το πλέον απαισιόδοξο.
Η αγορά θα κριθεί πέριξ των 250 μονάδων βάσης στο spread αν διασπαστεί αποφασιστικά χωρίς αντίσταση τότε δεν μπορεί να αποκλεισθεί και το χειρότερο σενάριο.
Οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης