Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντελείται η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων στην ιστορία των τραπεζών – Προβλέπουν μείωση καταθέσεων 25-30 δις ευρώ έως το τέλος του 2010

Συντελείται η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων στην ιστορία των τραπεζών – Προβλέπουν μείωση καταθέσεων  25-30 δις ευρώ έως το τέλος του 2010
Την  μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος καταγράφεται στην Ελλάδα τάση που συνεχίζεται πέραν από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αλλά το κυριότερο με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών μπορεί να φθάσει έως το τέλος του 2010 μεταξύ 25 και 30 δις ευρώ.
Στο α΄ 6μηνο οι εκροές καταθέσεων συγκριτικά με τα στοιχεία Δεκεμβρίου όπου οι καταθέσεις είχαν βρεθεί στο υψηλότερο σημείο τους στα 237 δις ευρώ διαμορφώθηκαν στα 216,5 δις ευρώ.
Τον Μάιο οι καταθέσεις είχαν κατέλθει στα 219,719 δις ευρώ....
Αν επιβεβαιωθεί αυτή η άκρως αρνητική εκτίμηση για 25 με 30 δις ευρώ μείωση των καταθέσεων έως το τέλος του 2010 αυτό συνεπάγεται ότι οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κατέλθουν στα 207 δις ευρώ με 212 δις ευρώ.
Αυτό το έλλειμμα ρευστότητας που δημιουργεί η εκροή καταθέσεων και που έως τώρα φθάνει τα 20,5 δις ευρώ ουσιαστικά αναπληρώνεται από την ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες από την ΕΚΤ.
Ωστόσο η κατάσταση πλέον μπορεί να χαρακτηρισθεί οριακή καθώς οι καταθέσεις μειώνονται και η μείωση αυτή πλήττει κυρίως την δομή της μακροχρόνιας ρευστότητας των τραπεζών καθιστώντας πιο ευάλωτες τις τράπεζες.
Η εκροή καταθέσεων αν δεν ανακοπεί άμεσα δεν θα πλήξει μόνο τις τράπεζες αλλά ουσιαστικά θα αποδεκατίσει οποιαδήποτε προσπάθεια στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
Το πρόβλημα με τις καταθέσεις στις τράπεζες αρχίζει να λαμβάνει συστημικές διαστάσεις και όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη πρέπει να ανακοπεί άμεσα.
Βέβαια είναι ενθαρρυντικό ότι η τάση μείωσης των καταθέσεων επιβραδύνεται και δεν αυξάνεται αυτό είναι ενθαρρυντικό αλλά γεγονός είναι ότι πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση.
H εκροή καταθέσεων αποτελεί το πλέον επικίνδυνη εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης