Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι εγγυήσεις των 25 δις, η ασφαλιστική εποπτεία και η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Προβόπουλου με τραπεζίτες

   Οι εγγυήσεις των 25 δις, η ασφαλιστική εποπτεία και η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Προβόπουλου με τραπεζίτες
(upd)Σε τρεις άξονες κινήθηκε η συνάντηση των πέντε κορυφαίων τραπεζιτών με τον διοικητή της ΤτΕ Γ Προβόπουλο πως θα αξιοποιηθούν τα 25 δις ευρώ εγγυήσεων για την χρηματοδότηση της οικονομίας, για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς καθώς από τον Δεκέμβριο περνάει στον έλεγχο της ΤτΕ και για την καμπάνια ενημέρωσης που θα εντείνουν οι τράπεζες διεθνώς παρουσιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας..
Μάλιστα τραπεζίτες και ΤτΕ συμφώνησαν ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της οικονομίας ωστόσο ακόμη απαιτείται δρόμος και έργο.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Β Ράπανος και Α. Ταμβακάκης από την Εθνική, Δ Μαντζούνης από την Alpha , Τ. Χριστοδούλου και Ν Νανόπουλος από την Eurobank, Μ. Σάλλας από την Πειραιώς και Θ Πανταλάκης από την ΑΤΕ Bank.
Ειδική αναφορά υπήρξε στο θέμα  της παροχής εγγυήσεων των 25 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο στις  τράπεζες και τονίσθηκε ότι όσες τράπεζες θελήσουν να λάβουν πρόσθετη βοήθεια θα πρέπει να καταθέσουν σχέδιο χρηματοδότησης της οικονομίας.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Αυτό είναι το γεγονός με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο 2,5% είναι αυταπόδεικτο. Αντιθέτως το κράτος χρηματοδοτεί τις τράπεζες.
Τρείς είναι οι βασικοί λόγοι που οι τράπεζες όχι δεν θέλουν δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία..
1)Είναι απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΚΤ σε ρευστότητα. Έχουν δανεισθεί 96 δις ευρώ για πολύ βραχυχρόνια διαστήματα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στο παρελθόν δανείζονταν από τις αγορές για 3 ή 5 ή 7 χρόνια και τώρα δανείζονται για 4 εβδομάδες ή 12 εβδομάδες.
Μείζον πρόβλημα ο χρόνος. Παράλληλα δανειζόμενες οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ έχουν μεγάλο έλεγχο ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν και collateral τα οποία αγγίζουν τα 130 δις ευρώ.
Η απόλυτη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
2)Η διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δανείων μαζί με τα τιτλοποιούμενα δάνεια είναι 35 δις ευρώ. Δηλαδή υπάρχει ένα έλλειμμα ρευστότητας στο σύστημα 35 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις 220  δις ευρώ τα δάνεια 254 με 255 δις ευρώ και τα τιτλοποιούμενα δάνεια 43 δις ευρώ.
Οι τράπεζες έχοντας δανεισθεί 96 δις ευρώ καθώς καλύπτουν τα 35 δις ευρώ του ελλείμματος ρευστότητας τους, καλύπτουν και 6-7 δις ευρώ ομολογιακά που λήγουν και παράλληλα κρατούν και ρευστότητα για funding ομολόγων και ως απόθεμα ρευστότητας.
Να ληφθεί υπόψη ότι τα δάνεια που μετατρέπονται σε προβληματικά στερούν ρευστότητα. Περίπου 8 με 10 δις ευρώ ρευστότητας έχει χαθεί λόγω των προβληματικών δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν οριακή ρευστότητα την οποία δεν είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν υπό την μορφή δανείων.
3)Οι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με την εξής λογική, έχουμε πολύ βραχυχρόνια ρευστότητα αν αρχίζουμε να δίνουμε δάνεια θα μετατραπούν σε προβληματικά και έτσι και την ρευστότητα θα χάσουμε και ζημίες θα εμφανίσουμε οπότε καλύτερα να μην δώσουμε δάνεια.


Η μεγαλύτερη εξάρτηση όλων των εποχών

Με την χρήση των νέων εγγυήσεων των 25 δις ευρώ  διαφαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 100 με 110 δις ευρώ που θα έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ προσεχώς.  
Συνολικά οι εγγυήσεις που δίδονται στις τράπεζες ώστε να μπορούν να εκδίδουν τίτλους και εν συνεχεία να τους χρησιμοποιούν στην ΕΚΤ ως μηχανισμό εγγυήσεων θα φθάσει  τα 55 δις ευρώ.
Τα 15 δις προέρχονταν από τον Νόμο Αλογοσκούφη, 15 δις ευρώ από την νέα κυβέρνηση που πρόσφατα τα χορήγησε και άλλα 25 δις ευρώ επιπλέον θα παρασχεθούν στις τράπεζες προσεχώς.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν δίνει 25 δις ευρώ αλλά παράσχει εγγυήσεις σε εκδόσεις των τραπεζών ύψους 25 δις ευρώ.
Το αιτιολογικό της νέας απόφασης να αυξηθούν εκ νέου οι εγγυήσεις είναι ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να δανεισθούν από τις αγορές, χρειάζονται επιπρόσθετες εγγυήσεις ώστε με τις εκδόσεις που θα υλοποιήσουν να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν  στην ΕΚΤ.
Όμως συνολικά οι τράπεζες έχουν αντλήσει από το δημόσιο 4 δις ευρώ σε κεφάλαιο, 8 δις ευρώ σε ομόλογα 15 δις ευρώ σε εγγυήσεις άρα συνολικά 27 δις ευρώ. Με τις πρόσθετες εγγυήσεις των 15 δις ευρώ που χρησιμοποίησαν και των νέων 25 δις ευρώ το ελληνικό δημόσιο θα έχει χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με 67 δις ευρώ.
Επίσης έχουν λάβει και 94 δις ευρώ από την ΕΚΤ.
Από τα 67 δις ευρώ και τα 67 δις ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα.
Η απόλυτη εξάρτηση. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα σκοτεινό τούνελ εξάρτησης από το κράτος και την ΕΚΤ.
Και το σημαντικότερο από όλα όλοι μιλούν ότι οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και αποδεικνύεται ότι το κράτος χρηματοδοτεί τις τράπεζες.
Άλλαξαν οι ρόλοι και αυτή η νέα κατάσταση είναι άκρως εκφυλισμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης