Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο Π Θωμόπουλος επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Ο Π Θωμόπουλος επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
Ως ο επικρατέστερος ώστε να αναλάβει την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται ο Παναγιώτης Θωμόπουλος ο επί χρόνια υποδιοικητής της ΤτΕ και νυν στέλεχος της ΤτΕ.
Τυγχάνει της αποδοχής των τραπεζιτών, είναι γνώστης της τραπεζικής αγοράς και διαθέτει όλα εκείνα τα προσόντα για αυτή την θέση.
Το ΤΧΣ θα έχει ως σκοπό να στηρίξει τις κεφαλαιακά αδύναμες τράπεζες
Μερικές από τις παραμέτρους του ΤΧΣ είναι:

Το δημόσιο σταδιακά θα καταβάλλει τα 10 δις ευρώ

Το κεφάλαιο του ΤΧΣ ανέρχεται σε 10δις, προερχόμενο από κεφάλαια που θα αντληθούν στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τα ποσά αυτά θα κατατεθούν επομένως σταδιακά από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μόνο καταθέσεις το κεφάλαιο

Το κεφάλαιο και τα διαθέσιμα του Ταμείου δύναται να επενδύονται μόνο σε καταθέσεις.
Που θα κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων ή στις τράπεζες;

Τα κέρδη του ταμείου άμεσα στο κράτος

Εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση των οικονομικών του καταστάσεων, οφείλει να μεταφέρει το σύνολο των διανεμόμενων κερδών στο ελληνικό Δημόσιο ως έσοδο για τους σκοπούς του γενικού προϋπολογισμού του κράτους.

Αύξηση κεφαλαίου όχι στην ονομαστική αξία

Η τιμή διάθεσης των μετοχών  θα πρέπει να αντικατοπτρίζει  την εύλογη ή την αγοραία εμπορική αξία όπως αυτή διαμορφώνεται χωρίς τη στήριξη ή ακόμη και τη δυνατότητας στήριξης του πιστωτικού ιδρύματος από το Ελληνικό Δημόσιο, το Ταμείο ή την Τράπεζα της Ελλάδος εκτός του πλαισίου των πράξεων του Ευρωσυστήματος.

Η εξαγορά των μετοχών σε τιμή υψηλότερη

Η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών από το πιστωτικό ίδρυμα υπέρ του οποίου εκδόθηκαν γίνεται  μετά πάροδο πενταετίας, ή νωρίτερα, κατόπιν έγκρισης της ΤτΕ στην υψηλότερη, μεταξύ της τιμής διάθεσης και της τιμής της μετοχής κατά το χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης εξαγοράς από τη συνέλευση των μετόχων,
Επιπλέον, προβλέπεται κάτω από ειδικές συνθήκες η έκδοση κοινών μετοχών ή η μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές. Για τον προσδιορισμό της αξίας της τιμής διάθεσης των μετοχών χρησιμοποιούνται οι εκτιμήσεις ανεξάρτητων ελεγκτών.

Όσοι προσφύγουν θα καταθέσουν σχέδιο αναδιάρθρωσης

Έξι μήνες μετά τη χορήγηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης εκπονείται από κοινού, από το Ταμείο και το πιστωτικό ίδρυμα, εκτενές  σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , μέσω του Υπουργείου Οικονομικών,  το οποίο  θα πρέπει, να είναι συμβατό με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης