Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ξένοι θα εξαγόραζαν ελληνικές τράπεζες με discount 40% από τις τρέχουσες τιμές; Δηλαδή σε ποιες τιμές;

Οι ξένοι θα εξαγόραζαν  ελληνικές τράπεζες  με discount 40% από τις τρέχουσες τιμές; Δηλαδή σε ποιες τιμές;
(upd)Η απαξίωση της οικονομίας και των τραπεζών φαίνεται ότι εξυπηρετεί τους μεγάλους ξένους στρατηγικούς επενδυτές.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει ξένους ωστόσο σε μια τουλάχιστον εκ των περιπτώσεων ο ξένος ο οποίος θα ερχόταν στην Ελλάδα ως στρατηγικός επενδυτής επισήμανε ότι η προσφορά του εμπεριέχει discount 40% επί των υφισταμένων τιμών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για την Εθνική θα πλήρωναν 5,5 με 6 ευρώ για την Alpha bank και για την Eurobank στα 3 ευρώ..
Είναι προφανές ότι οι ξένοι αν ενδιαφερθούν για την Ελλάδα στρατηγικά θα το πράξουν σε χαμηλές τιμές.
Πρόσφατα είχε αναφερθεί ότι σε  5 παγκόσμιες τράπεζες φαίνεται ότι έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών για deals.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι τράπεζες αυτές είναι η HSBC, η BNP Paribas, η BPCE, η Deutsche Bank και η UniCredit.
O βασικός στόχος , η βασική προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών είναι η ανεύρεση μηχανισμών άντλησης ρευστότητας.....
Άρα η βασική προτεραιότητα συνδέεται με την ρευστότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τρεις επιλογές ή να μην αλλάξουν τον τραπεζικό χάρτη εξέλιξη που θα ναρκοθετήσει το μέλλον τους, ή να συγχωνευθούν μεταξύ τους αλλά δεν θα λύσουν τα προβλήματα ρευστότητα της, ή να αναζητήσουν στρατηγικές συμμαχίες.
Ήδη έχουν υπάρξει συζητήσεις Alpha και Eurobank φέρονται να έχουν εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο δηλαδή των στρατηγικών συμμαχιών στο εξωτερικό.
Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, αναφέρει στο www.bankingnews.gr ότι αν δει κανείς τις ισορροπίες στην Ευρώπη, στον χώρο των τραπεζών και ξεχωρίσει τους ισχυρούς παίκτες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 4-5 τράπεζες στις οποίες οι ελληνικές θα μπορούσαν να προσφύγουν.
Ποιες είναι αυτές οι τράπεζες ποιοι μπορεί να είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες; Βέβαια το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος διερωτάται οι μνηστήρες είναι σε καλή κατάσταση οι νύφες, οι ελληνικές τράπεζες  όμως έχουν χάσει την φρεσκάδα του παρελθόντος.
Επίσης για να πείσεις ένα ξένο να έρθει στην Ελλάδα πρωτίστως πρέπει να τον πείσεις ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει. Πρέπει να τον πείσεις να λάβει ελληνικό κίνδυνο και ρίσκο αναφέρει ο κορυφαίος τραπεζίτης.
Παράλληλα τονίζεται ότι αν προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές καθώς έχουν υπάρξει συζητήσεις ποια θα ήταν η βέλτιστη λύση αμκ στην μητρική και είσοδο του ξένου, αύξηση σε θυγατρική στο εξωτερικό και είσοδο του ξένου;


Οι 5 μνηστήρες

Η HSBC με 1,6 τρις στερλίνες ενεργητικό 103 δις κεφάλαια και 7,3 δις  κέρδη στο α΄ 6μηνο είναι παγκόσμια τράπεζα από τις ισχυρότερες του πλανήτη.
Δίνει έμφαση σε αγορές όπως Βραζιλία ή Ινδία αλλά ως γνωστό έχει παρουσία και στην Ελλάδα που επιτυγχάνει και αξιόλογα κέρδη  μεταξύ 20-35 εκατ ευρώ στις καλές περιόδους.
Ήδη έχουν υπάρξει φήμες ότι η Eurobank είχε προσεγγίσει την HSBC για συνεργασία στην Πολωνία.
H BNP Paribas με 2 τρις ευρώ ενεργητικό και 69 δις ευρώ κεφάλαια 605 δις καταθέσεις και 678 δις ευρώ δάνεια είναι από τις ισχυρότερες τράπεζες στον πλανήτη.
Alpha bank και Eurobank φέρονται να έχουν προσεγγίσει την BNP Paribas.
Η UniCredit η μεγάλη ιταλική τράπεζα με 930 δις ευρώ ενεργητικό 60 δις κεφάλαια 10 χιλ καταστήματα εκ των οποίων τα 1000 στην Πολωνία και 890 στην Τουρκία και με 165 χιλ εργαζομένους είχε αποτελέσει στόχο των ελληνικών τραπεζών. Η Alpha bank βρισκόταν πριν χρόνια σε συζητήσεις.
Η UniCredit ωστόσο εσχάτως είχε αναφερθεί με όχι θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και προφανώς δεν είναι θετική για deals μόνο αν το τίμημα είναι άκρως δελεαστικό.
Φθηνά αγοράζει η Ιταλική τράπεζα.
Η BPCE η Banque Populaire και η Caisse D’ Epargne το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που αποτελεί ένωση 17 Caisse έχουν δημιουργήσει την BPCE.
Διαθέτει 42 δις ευρώ κεφάλαια, 503 δις ευρώ καταθέσεις και 277 δις ευρώ δάνεια. Επίσης κατέχει 8200 καταστήματα.
Η BPCE έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΤΤ και βολιδοσκοπήσει την ελληνική κυβέρνηση.
Η Deutsche Bank με 42 δις ευρώ κεφάλαια και 1995 καταστήματα έχει τα χαρακτηριστικά της επενδυτικής τράπεζας.
Στο παρελθόν ήλεγχε το 10% της Eurobank αλλά αποχώρησε.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Deutsche Bank είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Finansbank της Εθνικής στην Τουρκία.
Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου J Ackermann όταν είχε έρθει στην Ελλάδα πριν μήνες είχε ενδιαφερθεί για την Finansbank.
Η Εθνική επειδή δεν εξετάζει το θέμα πώλησης η συζήτηση σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης