Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο 50% της αξίας τους οι μετοχές της Wall; Κι αν βγουν αληθινές οι... προφητείες; Τι δείχνει η πιο σύνθετη τεχνική ανάλυση τρόμου

Στο 50% της αξίας τους οι μετοχές της Wall; Κι αν βγουν αληθινές οι... προφητείες; Τι δείχνει η πιο σύνθετη τεχνική ανάλυση τρόμου
Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ο... χείριστος οιωνός αφορά αυτή τη φορά το... αμύνεσθαι κατά των χρηματαγορών. Διότι πρέπει να γνωρίζει κανείς τα μελλούμενα στις χρηματαγορές ανά τον πλανήτη, πόσο μάλλον στις ΗΠΑ, όταν επενδύει τα χρήματά του.
Οιωνός στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν ένα σαρκοφάγο όρνιο. Από το πέταγμά του ή από τις κραυγές του, προμάντευαν αυτά που επρόκειτο να συμβούν. Το ρόλο του όρνιου έπαιξε ο οικονομολόγος Norman G. Fosback.....

Πρόκειται για τον εμπνευστή της... προφητείας Hindenburg. Εξηγούμαστε. Το 1937 το πρότυπο γερμανικό επιβατηγό αερόπλοιο LZ 129 Hindenburg εξερράγη στον αέρα πιάνοντας φωτιά στο πίσω μέρος του σκάφους του πάνω από τη λίμνη Λέικχερστ του Νιού Τζέρσι. Οι 35 από τους 97 επιβάτες του αεροσκάφους σκοτώθηκαν ακαριαία.
Νεκροί, όρνια, αεροπορικά δυστυχήματα. Ακούγονται ανατριχιαστικά. Τι σχέση έχουν όμως με τις προφητείες και τα χρηματιστήρια; Ο Fosback ανάλυσε τις εισηγμένες εταιρείες της Wall Street και δημιούργησε το δικό του δείκτη, τον HLLI (High Low Logic Index). Πρόκειται για δείκτη μεταβλητής μετοχικής σύνθεσης. Αποτελείται  από τις μετοχές που σημειώνουν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη μαζί με εκείνες που σημειώνουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
O Fosback μελετά τάσεις. Η αγορά θα κινηθεί καθοδικά ή ανοδικά; Οι μετοχές που χάνουν την αξία τους έχουν μεγαλύτερη ορμή από αυτές που ενισχύονται.
Τις τελευταίες εβδομάδες η καταστροφολογική τάση των Αμερικανών έστρεψε την προσοχή τους στον Fosback. Η προφητεία του φέρει το όνομα μιας καταστροφής. Δεν θα μπορούσαν συνεπώς τα αποτελέσματά της να είναι θετικά. Ο εκκεντρικός Αμερικανός οικονομολόγος προβλέπει πτώση 5% και στους τρεις δείκτες της Wall Street μέσα στις ερχόμενες 40 ημέρες. Δίνει ποσοστό 77%.
Η 13η Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, διόλου τυχαίο, ήταν μέρα ορόσημο στην καθιέρωση της θεωρίας του Fosback. Εκείνη την ημέρα οι δείκτες της Wall πληρούσαν όλα τα κριτήρια που έθεσε ο εμπνευστής της καταστροφολογικής θεωρίας που θα οδηγήσει με... ασφάλεια στην απόλυτη καταστροφή!
Ο Fosback δεν αναφέρεται σε οφθαλμοφανή καταστροφή. Μιλά για σταδιακή συρρίκνωση των δεικτών με τον ίδιο τρόπο που τα ποντίκια ροκανίζουν αδιάκοπα και αθόρυβα τα... αυτιά των ναυτικών κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων υπερπόντιων περιπλανήσεών τους. Έτσι, λοιπόν, η ημέρα που θα εκπληρώσει την περίφημη προφητεία θα δείχνει -επιφανειακά ίσως- άνοδο στους δείκτες συνολικά κατά τις προηγούμενες δέκα εβδομάδες.  Επίσης, ο συνδυαστικός δείκτης πτωτικών και ανοδικών μετοχών πρέπει να έχει 2,2% διαφορά από το συνθετικό ποσοστό των δεικτών Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq. Επίσης, η συνθετική τιμή των ανοδικών μετοχών κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες, σε διάστημα ενός πλήρους έτους δηλαδή, δεν πρέπει να υπερβάινει το διπλάσιο της τιμής των αντίστοιχων καθοδικών μετοχών.
Σπαζοκεφαλιά; Μη βιαστείτε να χαρακτηρίσετε την ούτως ή άλλως ανορθόδοξη μέθοδο του Fosback ως ανοησία. Ο Norman Fosback έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου οικονομετρικών μελετών του Fort Lauderdale. Έχει δική του εταιρεία επενδύσεων, την Fosback Investment Management, γράφει διαρκώς βιβλία με αντικείμενο οικονομοτεχνικές αναλύσεις της αγοράς της Νέας Υόρκης και έχει προβλέψει δύο φορές μεγάλες πτώσεις του Dow Jones, το 1993 και το 1998.
Η 13η Αυγούστου 2010 ήταν μόνο η αρχή. Bloggers, όπως ο διάσημος Marko's Take, που ασχολούνται με την αγορά και έχουν υιοθετήσει τα οικονομοτεχνικά στατιστικά που χρησιμοποιεί ο Fosback επισημαίνουν ότι οι όροι της προφητείας έφθασαν πολύ κοντά να επαληθευθούν πάλι στις 10 Ιουλίου. Η προφητεία του Fosback αφορά την επανάληψη για πολλές ημέρες του χρόνου των στοιχείων της 13ης Αυγούστου πριν την απόλυτη κατάρρευση των δεικτών στο 50% των μονάδων όπου κινούνται αυτή τη στιγμή! Αναλυτές που ασχολήθηκαν με το δείκτη του αμερικανού οικονομολόγου έκαναν λόγο για "την πιο σύνθετη τεχνική ανάλυση τρόμου". Σύμφωνα μ' αυτή, οι δείκτες είνα πιθανό να χάνουν ένα 2,2% της αξίας τους καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Mort Zuckerman, ένας ακόμη οικονομολόγος που ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, έγραψε πρόσφατα το “Τέλος της αμερικανικής αισιοδοξίας”, κριτικάροντας τη δημοσιονομική πολιτική Obama και Geithner. Τους χαρακτήρισε ως τους “πλέον δημοσιονομικά ανεύθυνους πολιτικούς στην εξουσία στην ιστορία των ΗΠΑ”. Κάτω από τέτοιο κλίμα και με βάση τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, πώς μπορείς να λάβεις αψήφιστα τις απόψεις μιας οικονομικής διάνοιας, όσο τρελές κι αν φαίνονται με την πρώτη ματιά;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης