Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ΑΤΕ και ο βασικός μέτοχος το ελληνικό δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν σε αδιέξοδο – Οι 4 λύσεις σωτηρίας για την τράπεζα

tags :
Η ΑΤΕ και ο βασικός μέτοχος το ελληνικό δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν σε αδιέξοδο – Οι 4 λύσεις σωτηρίας για την τράπεζα
Η ΑΤΕ βρέθηκε σε κεφαλαιακό, οικονομικό και επιχειρηματικό αδιέξοδο λόγω κυρίως της έλλειψης κεφαλαίων.
Η ΑΤΕ εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση.
Το ελληνικό δημόσιο ελέγχει το 77% της τράπεζας και καλείται να αξιολογήσει κάθε μια από τις τέσσερις  διαθέσιμες λύσεις.

Λύση πρώτη

Ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ με πλειοδοτικό διαγωνισμό αυτόνομα, ωστόσο θα πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθεί μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στην ΑΤΕ τουλάχιστον 600 με 800 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου πρακτικά μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών από τον νόμο Αλογοσκούφη ή να υπαχθεί άμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε διάστημα 6 μηνών να υποβληθεί σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης.
Όμως η λύση της ιδιωτικοποίησης έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ένα μεγάλο μειονέκτημα.
Το δημόσιο πουλώντας την ΑΤΕ διώχνει από πάνω του το πρόβλημα αλλά η τράπεζα ιδιωτική ή κρατική που θα την διεκδικήσει θα χρειασθεί μια κολοσσιαία αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποπληρώσει και τις προνομιούχες μετοχές της ΑΤΕ.
Η λύση της ιδιωτικοποίησης είναι η βέλτιστη αλλά ενέχει τεράστιο ρίσκο υλοποίησης.
Να ληφθεί υπόψη ότι η ΑΤΕ θα λάβει συνολικά πάνω από 1,3 δις ευρώ κεφάλαια από το κράτος άρα ο αγοραστής θα γνωρίζει ότι πρέπει να επιστρέψει 1,3 δις ευρώ στο κράτος πέραν του κόστους αγοράς.
Είναι προφανές ότι η λύση ιδιωτικοποίησης είναι μεν καλή αλλά ενέχει τεράστιο ρίσκο για αυτόν που υποβάλλει πρόταση εξαγοράς.

Λύση δεύτερη

Ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και του ΤΤ μαζί δηλαδή η πρόταση Σάλλα της Πειραιώς.
Η πρόταση της Πειραιώς αποδεικνύεται αρκετά ευέλικτη.
Η Πειραιώς προτείνει στο κράτος ανεξαρτήτως αν καταλήξει ή όχι στην Πειραιώς το εξής μοντέλο
Πουλήστε και τις δύο τράπεζες μαζί ώστε να δώσετε κίνητρο ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για την ΑΤΕ, το ΤΤ θα αποτελέσει το κίνητρο.
Όμως π.χ. υποστηρίζουν κάποιοι η Εθνική θα έχει συμφέρον να διεκδικήσει την ΑΤΕ;
Μια τέτοια όμως στρατηγική από πλευράς Εθνικής θα την οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.
Εθνική και ΑΤΕ κατέχουν μαζί 1000 καταστήματα στην Ελλάδα σε μια  οικονομία σε βαθιά ύφεση. Άρα για την Εθνική η εξαγορά της ΑΤΕ θα έχει τεράστιο κόστος και ακόμη μεγαλύτερες επιχειρηματικές παρενέργειες.

Λύση Τρίτη

Η λύση της δημιουργίας του κρατικού πυλώνα είναι επιχειρηματικά αδιέξοδη.
Αν συγχωνευθούν ΑΤΕ και ΤΤ υποχρεωτικά θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου που εκτιμάται σε 600 με 700 εκατ ευρώ τουλάχιστον.
Πέραν όμως της αύξησης κεφαλαίου το πιο καίριο ερώτημα είναι η στρατηγική και οι γραμμές ρευστότητας.
Η καθαρή πλεονασματική ρευστότητα του ΤΤ είναι 4,5 δις ευρώ άρα το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν είναι και τόσο πλεονέκτημα.
Η δημιουργία κρατικού πυλώνα δεν αποτελεί προτεραιότητα και της ΕΕ και της Τρόικα και αυτό αποτελεί μια παράμετρο που δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Λύση τέταρτη

Η ΑΤΕ υπάγεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξυγιαίνεται και μετά πωλείται.
Η λύση αυτή είναι η πιο ορθή στρατηγικά και επιχειρηματικά.
Όταν θα πωληθεί ο δυνητικός ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει ότι παίρνει μια καθαρή τράπεζα.

Τι τόνιζε πρόσφατα το www.bankingnews.gr


SOS εκπέμπει η ΑΤΕ τα πραγματικά κεφάλαια της τράπεζας είναι αρνητικά



Ξεκινώντας από το δομικότερο πρόβλημα της ΑΤΕ την έλλειψη κεφαλαίων αυτό που αποδεικνύεται και στο β΄ τρίμηνο ή α΄ 6μηνο του 2010 είναι ότι η καθαρή θέση διαμορφώνεται στα 998 εκατ ευρώ ενώ το core tier 1 στα 539 εκατ ευρώ.
Όμως αν ληφθεί υπόψη ότι είχε δανεισθεί από το ελληνικό δημόσιο 675 εκατ ευρώ τα πραγματικά καθαρά κεφάλαια είναι μόλις 323 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά το core tier 1 ουσιαστικά δεν υπάρχουν κεφάλαια.
Να ληφθεί υπόψη ότι μόνο τα αποθεματικά της τράπεζας έχουν διαμορφωθεί σε -354 εκατ ευρώ.
Η ΑΤΕ δεν έχει κεφάλαια και δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό είναι μια πραγματικότητα.
Οι βασικές αιτίες για την νέα μεγάλη υποχώρηση των κεφαλαίων είναι ότι προήλθαν  ζημίες 224 εκατ ευρώ από AFS από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο διαθέσιμο προς πώληση, 110 εκατ από PAT και 17 εκατ από άλλες λογιστικές απώλειες.
Η ΑΤΕ διαθέτει χαρτοφυλάκιο ομολόγων 3,997 δις ευρώ εκ των οποίων τα 3,44 δις ευρώ είναι HTM ομόλογα διακράτηση έως την λήξη, 452 εκατ AFS και 112 εκατ ευρώ trading.
Ως μέτρο σύγκρισης τονίζεται ότι τα AFS στο α΄ τρίμηνο ήταν 2,5 δις ευρώ, τα HTM 806 εκατ και 691 εκατ ευρώ trading.
Αν δεν είχε γίνει αυτή η σημαντική αναδιάρθρωση θα είχε επιπλέον επιβάρυνση 150 εκατ ευρώ στα κεφάλαια.
Για τις καταθέσεις αυτό που θα πρέπει να τονισθεί είναι ότι κατήλθαν στα 20,55 δις ευρώ στο β΄ τρίμηνο ενώ με βάση τελευταία στοιχεία έχουν υποχωρήσει στα 19,8 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο δηλαδή τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Όσον αφορά αυτά καθαυτά τα αποτελέσματα οι ζημίες 109,9 εκατ ευρώ μάλλον ήταν η θετική επίδοση καθώς η τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Στο α΄ τρίμηνο 95,9 εκατ ευρώ και στο β΄ τρίμηνο 81 εκατ ευρώ συνολικά δηλαδή στο α΄ 6μηνο 177 εκατ ευρώ.
Το συμπέρασμα η ΑΤΕ εμφανίζει ουσιαστικά αρνητική καθαρή θέση.
Χρειάζεται απαραιτήτως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 77%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης