Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποια είναι η πραγματική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ;

Ποια είναι η πραγματική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ;
Από το ζενίθ , στο ναδίρ και από το ναδίρ πάλι στο ζενίθ  κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηρισθεί η ψυχολογία των επενδυτών η εικόνα της αγοράς για τις τραπεζικές μετοχές.
Οι αιτίες και αφορμές για την μεταβλητότητα της αγοράς είναι πλείστες με προεξάρχουσα βεβαίως την επιδείνωση της οικονομίας ειδικά μετά την υποβάθμιση της χώρας από την Fitch.
To ερώτημα που ανακύπτει είναι σε αυτή την συγκυρία και υπό αυτό το πρίσμα ποια μπορεί να είναι η πραγματική αξία των τραπεζών;
Συγκεντρώνοντας απόψεις τραπεζικών στελεχών εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Εθνική  ήταν υπερτιμημένη στα 27 ευρώ αλλά και υποτιμημένη στα 16,80 ευρώ που βρέθηκε εσχάτως.
Αντίστοιχα η Alpha ήταν υπερτιμημένη στα 14 ευρώ αλλά υποτιμημένη  στα 7,5 ευρώ που είχε βρεθεί επίσης τελευταία.
Δηλαδή τα τραπεζικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η άνοδος των προηγούμενων μηνών δημιούργησε μια νέα φούσκα στις τραπεζικές μετοχές καθώς στηριζόταν η παρελθούσα μεγάλη άνοδος  σε προσδοκίες που δεν θα επαληθευτούν ωστόσο η δραματική πτώση των τελευταίων ημερών δημιούργησε νέα στρέβλωση.
Η Εθνική δεν μπορεί να αξίζει 16,8 ευρώ ή Πειραιώς 7,5 ευρώ ή η Eurobank 7,20 ευρώ. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αξίζει 13 ευρώ που ήθελαν κάποιοι την Εθνική ή τα  6 ευρώ την Alpha bank.
Οι τραπεζίτες θεωρούν λοιπόν τα υψηλά των τραπεζών υπερβολικά όπως επίσης και τα πρόσφατα χαμηλά στρέβλωση. Όμως με δεδομένο ότι η οικονομία βρίσκεται σε δίνη και αν τα μέτρα που αναμένει η αγορά από την Κυβέρνηση δεν ικανοποιήσουν δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεγάλη διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές η Εθνική να βρεθεί στα 13 με 14 ευρώ η Alpha στα 6 κ.α.
Ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση των τραπεζών;  
Από τις απαντήσεις που ελήφθησαν από 7 τραπεζικά στελέχη προκύπτει ότι η χρυσή τομή της δίκαιης αποτίμησης των τραπεζών βρίσκεται μεταξύ υψηλών και χαμηλών.
Πρακτικά η δίκαιη τιμή για την Εθνική σε αυτή την συγκυρία είναι τα 20 με 21 ευρώ της Αlpha bank τα 9,5 με 10 ευρώ όπως και της Eurobank της Κύπρου τα 5 με 5,5 ευρώ και της Marfin τα 2,6 με 2,7 ευρώ.
Ως δίκαιη τιμή λογίζεται με βάση τις παραμέτρους εσωτερικής αξίας, κεφαλαίων εκτιμώμενης κερδοφορίας και αποδοτικότητας ενεργητικού και κεφαλαίου.
Βέβαια σε αυτά τα στελέχη που απάντησαν σε αυτό το ερώτημα υπήρξε μια διχογνωμία. Π.χ. στο παράδειγμα της Εθνικής της μακράν πιο ισχυρής τράπεζας της χώρας το αισιόδοξο στέλεχος τόνισε ότι η δίκαιη τιμή είναι στα 25 ευρώ και το απαισιόδοξο στα 14 ευρώ.  
Το επόμενο ερώτημα που ανακύπτει είναι οι τράπεζες έχουν περιθώρια ανόδου αφού η πραγματική τους αξία είναι υψηλότερη;
Η προσέγγιση αυτή είναι ορθή ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση καθώς η κρίση στην οικονομία η κρίση στα ομόλογα είναι μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα.
Οι τράπεζες θα άγονται και θα φέρονται με βάση τις πολιτικές εξελίξεις.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης