Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε εξέλιξη η μάχη κεφαλαιοποιήσεων Alpha–Eurobank Πειραιώς–Κύπρου

Σε εξέλιξη η μάχη κεφαλαιοποιήσεων Alpha–Eurobank  Πειραιώς–Κύπρου
Το τελευταίο κύμα διόρθωσης που συντελέσθηκε στην αγορά δημιούργησε δύο μέτωπα στον χώρο των τραπεζών.
Από την μια πλευρά έφερε πολύ κοντά στις κεφαλαιοποιήσεις την Alpha και την Eurobank και από την άλλη την Πειραιώς και την Κύπρου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Alpha bank βρίσκεται περίπου στα 4,32 δις ευρώ και της Eurobank στα 4,3 δις ευρώ.
Αντιστοίχως η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς διαπραγματεύεται  στα 2,86 δις ευρώ και της Κύπρου στα 2,86 δις ευρώ.
Είναι καταφανές ότι οι ισορροπίες που διαμορφώνει η δύναμη της αγοράς υποχρεώνει τις τράπεζες να επαναξιολογήσουν στρατηγικές και προτεραιότητες.
Η Eurobank κατείχε σχεδόν διαχρονικά την δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες αλλά προφανώς δέχθηκε πιέσεις στον ισολογισμό της από μίγμα δυνάμεων , Βαλκάνια, NPLs , υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων.
Η Eurobank με ενεργητικό 84,2 δις ευρώ εμφάνισε κέρδη στο 9μηνο 280 εκατ ευρώ.
Η αγορά συνεχίζει να δίνει οριακό προβάδισμα στην κεφαλαιοποίηση της Eurobank τουλάχιστον έως τώρα λόγω του μεγαλύτερου ενεργητικού και ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας στο 12,7% ο συνολικός δείκτης περιλαμβανομένων και των προνομιούχων μετοχών.
Η Eurobank μέσω των πωλήσεων ιδίων μετοχών , των κερδών και των υβριδικών κεφαλαίων χωρίς να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου να αποπληρώσει τα κεφάλαια που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο ύψους 950 εκατ ευρώ περίπου.
Η Alpha bank μετά την αύξηση κεφαλαίου απέκτησε άλλη ισχύ.
Διαθέτει ισχυρούς  δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και με 69 δις ευρώ ενεργητικό επιτυγχάνει κέρδη 345 εκατ ευρώ.
Η Alpha με 15 δις ευρώ μικρότερο ενεργητικό επιτυγχάνει περισσότερα κέρδη.
Η αγορά με την κίνηση της διοίκησης να προχωρήσει σε αύξηση , συνέβαλλε ώστε να κλείσει η ψαλίδα με την κεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Διαφαίνεται ότι η μάχη θα συνεχισθεί καθώς οι δύο τράπεζες μπορεί να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά έχουν κοινούς στόχους. Η επιστροφή των κεφαλαίων στο δημόσιο θα επαναφέρει τις ισορροπίες και από τον Μάιο με Ιούνιο η αγορά θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και θα κρίνει κεφάλαια και κερδοφορία.
Και ενώ η μάχη μαίνεται σε Alpha με Eurobank μια άλλη μάχη ξεκινάει της Πειραιώς με την Κύπρου.
Η πίεση που δέχθηκε η Πειραιώς το τελευταίο διάστημα και οι σχετικές αντοχές της Κύπρου συνέβαλλαν ώστε να κλείσει δραστικά η διαφορά στις μεταξύ τους κεφαλαιοποιήσεις.
Η Πειραιώς με 52 δις ευρώ ενεργητικό πέτυχε κέρδη 219 εκατ ευρώ ενώ τα κεφάλαια της τα οποία είναι ισχυρά διαμορφώνονται στα 3,3 δις ευρώ και αφορούν τους κοινούς μετόχους.
Η Κύπρου με 37,2 δις ευρώ ενεργητικό έχει επιτύχει κέρδη 265 εκατ  ευρώ και επιδείξει καλύτερη συμπεριφορά εν μέσω της κρίσης.
Η Κύπρου εκμεταλλεύεται χρηματιστηριακά 3 παραμέτρους αυτή την περίοδο.
1)Το γεγονός ότι οι ξένοι ελέγχουν μικρό ποσοστό στην τράπεζα περίπου  το 21,4% και οι μικρομέτοχοι με 62% περίπου .
2)Η επίτευξη των στόχων κερδοφορίας για το 2009 προφανώς και αντιμετωπίζεται θετικά από την αγορά.
Η διοίκηση προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2010 θα ανακοινώσει το νέο στόχο κερδοφορίας για το 2010.
3)Η Uniastrum bank που αποτελούσε ένα δυνητικό πρόβλημα αποδεικνύεται ότι βελτιώνεται εντός των στόχων της διοίκησης.
Το επόμενο διάστημα η μάχη μεταξύ των τραπεζών θα ενταθεί καθώς οι επενδυτές θα κρίνουν με αυστηρότητα στα σημεία  , κέρδη , κεφάλαια και στρατηγικές επιλογές.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης