Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως από ακριβή η τράπεζα Πειραιώς μετατράπηκε σε φθηνή

Πως από ακριβή η τράπεζα Πειραιώς μετατράπηκε σε  φθηνή
Στο πρόσφατο παρελθόν η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς διαπραγματευόταν με p/e δηλαδή με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009 στο 14 , ωστόσο μετά την διόρθωση του τελευταίου διαστήματος διαπραγματεύεται πλέον με p/e περίπου 9,8.
Η Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα 9μήνου όπου εμφάνισε κέρδη 219 εκατ ευρώ και μείωση ενεργητικού  κατά 1% στα 52,3 δις ευρώ και κεφάλαια 3,8 δις ευρώ ή συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,3% και ειδικά το τελευταίο διάστημα ο τίτλος της Πειραιώς δέχθηκε πιέσεις και διαπραγματεύεται πλέον περίπου στα 8,5 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 2,77 δις ευρώ.
Στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή της Πειραιώς αρχίζει να καθίσταται ελκυστικότερη.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί πιέσθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα η μετοχή της Πειραιώς και εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 2,86 δις ευρώ;
Οι λόγοι για τους οποίους πιέσθηκε η μετοχή της Πειραιώς μπορεί να συνοψιστούν κατά βάση σε τρεις.
1)Η μετοχή είχε αγγίξει την υπερτιμημένη ζώνη.  Διαπραγματευόταν στο πρόσφατο παρελθόν με υψηλό p/e , ίσως λόγω της υπεραισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για την πορεία της αγοράς.
2)Η αγορά αντέδρασε μάλλον αρνητικά στα αποτελέσματα της Πειραιώς αν και είναι γεγονός ότι η μείωση ενεργητικού μάλλον θα πρέπει να εκληφθεί  ως αμυντικός μηχανισμός.
Όταν μειώνεις το ενεργητικό σημαίνει ότι δεν αναπτύσσεσαι αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και μεγαλύτερη προστασία των υφιστάμενων assets.
3)O τρίτος λόγος που προφανώς δεν περιορίζεται μόνο στην Πειραιώς σχετίζεται με την γενικότερη στρατηγική των τραπεζών.
Που πηγαίνει ο τραπεζικός κλάδος , ποια είναι η νέα στρατηγική , πως θα εξελιχθούν τα οικονομικά μεγέθη;  
Η αβεβαιότητα που έχει καλλιεργηθεί αποδεικνύει ότι  οι τράπεζες έχουν εισέλθει σε στενωπό και προφανώς οι αποτιμήσεις τους επηρεάζονται από την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης