Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χωρισμένοι οι τραπεζίτες – Οι ολίγον αισιόδοξοι και οι πολύ απαισιόδοξοι για το ΧΑ

Χωρισμένοι οι τραπεζίτες – Οι ολίγον αισιόδοξοι και οι πολύ απαισιόδοξοι για το ΧΑ
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών μετά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση για την πάταξη των ελλειμμάτων , καθώς η αρνητική αντίδραση της αγοράς σηματοδοτεί την μηδενική περίοδο χάριτος που παράσχουν οι αγορές ενώ ανησυχούν ότι θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα   τους οι επενδυτές στο πρώτο λάθος ή ανακολουθία που θα υπάρξει. Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τα spreads ενισχύθηκαν έως τις 260 μονάδες βάσης και το ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες βρέθηκε σε κλοιό ρευστοποιήσεων.
Μεταξύ των τραπεζιτών επικρατούν δύο τάσεις των συγκρατημένα αισιόδοξων και των πολύ απαισιόδοξων.
Η ομάδα των συγκρατημένα αισιόδοξων αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι δυσχερής , ωστόσο επισημαίνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα σταθεροποιήσουν την οικονομία.
Η ομάδα αυτή των τραπεζιτών που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί πολυπληθής θεωρεί ότι τα spreads στα ομόλογα θα σταθεροποιηθούν πέριξ των τρεχόντων επιπέδων δηλαδή στις 260 μονάδες βάσης ενώ το ΧΑ μπορεί να διορθώσει περαιτέρω.
Ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι τυχόν υποβαθμίσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν ωστόσο σε κάποιο βαθμό οι αγορές έχουν προεξοφλήσει νέες υποβαθμίσεις άπαξ και η Fitch υποβάθμισε την οικονομία.
Προσεχώς αναμένεται η Moody’s και η Standard and Poor’s και σύμφωνα με τους τραπεζίτες δεν μπορούν να αποκλεισθούν υποβαθμίσεις.
Το κεντρικό επιχείρημα των συγκρατημένα αισιόδοξων τραπεζιτών είναι ότι οι κραδασμοί θα συνεχισθούν στην οικονομία αλλά η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει αλλά αργά και σταθερά θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Και ενώ οι συγκρατημένα αισιόδοξοι δεν είναι πολλοί , οι απαισιόδοξοι αποτελούν πλειοψηφία.
Τι υποστηρίζουν όμως οι τραπεζίτες που καταγράφονται στην ομάδα των απαισιόδοξων;
Πρωτίστως θεωρούν ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανακολουθία μεταξύ εξαγγελιών της κυβέρνησης και της πορείας των εσόδων και των εξόδων.
Θεωρούν δηλαδή ότι στο προσεχές 5μηνο η χώρα δεν θα καταφέρει να είναι συνεπής με τους στόχους που έχει θέσει και αυτό θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο υποβαθμίσεων.
Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι στο τέλος του 2010 η Ελλάδα θα πρέπει πάση θυσία να επανέλθει στην κλίμακα Α- καθώς η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ως εγγυήσεις assets χαμηλότερης διαβάθμισης.
Οι νέες υποβαθμίσεις θα είναι το πρώτο σκληρό χτύπημα στην Ελλάδα ωστόσο θα έχουν προηγηθεί τόσο η περαιτέρω διεύρυνση των spread όσο και η περαιτέρω πτώση του ΧΑ και των τραπεζικών μετοχών.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες της ομάδας των απαισιόδοξων η Ελλάδα θα δεχθεί ισχυρούς κραδασμούς , το spread θα εκτοξευθεί πάνω από τις 300 μονάδες βάσης και το ΧΑ θα κινηθεί  μεταξύ 1800 και 1700 μονάδων.
Ταυτόχρονα μια μικρή μερίδα των απαισιόδοξων τραπεζιτών υποστηρίζει ότι θα αποδειχθεί στην πορεία πόσο αδύνατα είναι και τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών ενώ θεωρούν πλέον με μεγάλη βεβαιότητα ότι τα κέρδη του 2010 θα είναι αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τα κέρδη του 2009.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες που είχαν συντάξει προϋπολογισμούς για το 2010  τους εγκαταλείπουν ως μη υλοποιήσιμους.
Όλοι οι τραπεζίτες πάντως σπεύδουν να καυτηριάσουν την φορολόγηση των bonus κατά 90%.
Σε μια περίοδο όπου το bonus αποτελεί επιβράβευση και όταν στελέχη εν μέσω κρίσης επιτυγχάνουν υψηλά κέρδη το κράτος τους τιμωρεί το μήνυμα είναι προφανέστατα αρνητικό.
Οι τραπεζίτες πάντως θεωρούν ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αναστατωμένος καθώς η κατάσταση της οικονομίας πλήττει την λειτουργία των επιχειρήσεων και των τραπεζών.
Αυτή την στιγμή απλά οι ξένοι αποφεύγουν να δανείσουν τις ελληνικές τράπεζες και δεν είναι τυχαίο ότι σχεδίαζαν διάφορες εκδόσεις τις οποίες παγώνουν ή μεταθέτουν.  

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankngnews.gr
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης