Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

H ΑΧΑ στηρίζει τον Έλληνα Ερευνητή Δρ. Νικόλαο Μπάκα

tags :
H ΑΧΑ στηρίζει τον Έλληνα Ερευνητή Δρ. Νικόλαο Μπάκα
Το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ, η παγκόσμια επιστημονική πρωτοβουλία του Ομίλου, στηρίζει την έρευνα που πραγματοποιεί ο Δρ. Νικόλαος Μπάκας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Θέμα της έρευνας είναι:«Η απότομη αναδιοργάνωση του αεροχειμάρρου* και οι επιδράσεις της στο κλίμα».

Η ΑΧΑ προσφέρει στον ερευνητή:
▪ 120.000 ευρώ για 2 χρόνια
Η συγκεκριμένη επιχορήγηση είναι η πρώτη που δίνεται από το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ σε ερευνητή από Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Για την έρευνα που υλοποιεί, ο Δρ. Μπάκας αναφέρει:
«Στο πλαίσιο του προγράμματος προσπαθώ να κατανοήσω τους παράγοντες που επηρεάζουν το περιοχικό κλίμα και τη μεταβλητότητα των καιρικών συστημάτων, καθώς και το πώς αυτή μπορεί να διαμορφωθεί στο μέλλον.
Μπορεί για παράδειγμα η θερμοκρασία της Γης να συνεχίσει να αυξάνει στα επόμενα χρόνια, αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις αλλαγές που θα επιφέρει η αύξηση αυτή σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως π.χ. η Ευρώπη».
Σχετικά με το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ, ο Έλληνας ερευνητής χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της Εταιρείας πολύ σημαντική: «Σε χώρες όπως η Ελλάδα,συχνά οι ερευνητές χρειάζονται ενίσχυση γιατις έρευνές τους.
Τέτοιες ενέργειες μπορούν να μειώσουν το «braindrain», δηλαδή τη μετανάστευση νέων επιστημόνων σε πιο εύρωστες χώρες,τάση η οποία παρατηρείται επειδή δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους πόρους για την έρευνά τους.
Ελπίζω και εύχομαι η εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία να βρει συνεχιστές. Σε ένα διεθνές περιβάλλον,όπου οι εθνικοί πόροι για την έρευνα βαίνουν μειούμενοι, μέσα από ανάλογες προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα,νέοι επιστήμονες μπορούν να ενισχύουν τη χρηματοδότησή τους, να επικοινωνούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε συνέδρια και να αγοράζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, να έχουν δηλαδή τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσουν τη γνώση μπροστά».
Οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ερευνών της ΑΧΑ απονέμονται μέσω μιας παγκόσμιας αυστηρής διαδικασίας επιλογής, η οποία βασίζεται σε ακαδημαϊκά πρότυπα και εποπτεύεται από Επιστημονικό Συμβούλιο Ανωτέρων Ακαδημαϊκώνκαι Εκπροσώπους του Ομίλου ΑΧΑ.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο υποστηρίζεται από ομάδα διαχείρισης που διευθύνει ο GodefroyBeauvallet, Επικεφαλής του Ταμείου Ερευνών της AXA.
Το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ επένδυσε το 2013 12 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζοντας 38 ερευνητικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο, ενώ, από την έναρξή του το 2007, έχει δεσμεύσει 114 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 410 πανεπιστημιακών ερευνητικών προγραμμάτων, σε 227 ιδρύματα από 30 χώρες.
*Ο ερευνητής εξηγεί: «Ο αεροχείμαρρος είναι ένα μεγάλο ποτάμι αέρα που αποτελεί μια λεωφόρο για τα καιρικά συστήματα.
Τυχόν αλλαγές στη θέση του ή στο σχήμα του, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στα καιρικά συστήματα και συνεπώς και στο κλίμα μεγάλων περιοχών.
Στην έρευνα αυτή αναζητώ τα χαρακτηριστικά της κατάστασης του αεροχειμάρρου και την ευαισθησία της κατάστασης αυτής σε τυχόν αλλαγές (π.χ. θέρμανση του κλίματος)».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης